Stiri despre republica moldova

  15855 rezultate: Sortare: Cronologic ↓ Dupa popularitate
 • EXCLUSIV Dan Dungaciu, Petrişor Peiu. Privind înapoi cu mânie: se mai poate repeta astăzi 27 martie 1918?
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  EXCLUSIV Dan Dungaciu, Petrişor Peiu. Privind înapoi cu mânie: se mai poate repeta astăzi 27 martie 1918?

  Privirea retrospectivă nu este paseistă şi nici măcar nostalgică. Este doar o oglindă pe care o pui în faţa contemporanilor în care aceştia să se vadă mai bine şi să îşi măsoare, mai adecvat, performanţele sau lipsa acestora. Trecutul devine spaţiu de responsabilizare a prezentului, iar figurile ilustre ale momentelor astrale - inovatori morali.

 • În cumpănă
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  În cumpănă

  Rezist tentaţiei de a scrie despre ultimele „giumbuşlucuri” ale lui Igor Dodon, cum ar fi isprava de a-i dărui lui Vladimir Putin vinuri din propria colecţie a preşedintelui rus, sau propunerea eliminării examenului de bacalaureat. Ele nu fac decât să adauge noi tuşe unui portret deja închegat, de bufon aflat într-un loc – preşedinţia Republicii Moldova – pentru care nu este absolut deloc potrivit.

 • Plafonul de garantare a depozitelor se majorează
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Plafonul de garantare a depozitelor se majorează

  Plafonul de garantare a depozitelor persoanelor fizice se majorează de la şase mii la douăzeci de mii de lei. În cazul falimentării sau lichidării forţate a unei bănci, această sumă va fi plătită fiecărui deponent, indiferent de câte depozite a avut. Un proiect de lege în acest sens a fost votat în şedinţa de vineri, 24 martie, a Parlamentului, transmite IPN.

 • Prohibiţie la pescuit
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Prohibiţie la pescuit

  Ministerul Mediului interzice în perioada 25 martie-9 iunie pescuitul sportiv şi cel amator din obiectivele acvatice piscicole naturale din Republica Moldova. Potrivit unui ordin al ministrului Valeriu Munteanu, semnat la 24 martie, prohibiţia la pescuit se anunţă pentru dobândirea moluştelor, crustaceelor şi altor organisme acvatice, transmite IPN.

 • Asistenţii medicali din şcoli şi grădiniţe ar putea trece în subordinea centrelor medicale
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Asistenţii medicali din şcoli şi grădiniţe ar putea trece în subordinea centrelor medicale

  Asistenţii medicali care activează în instituţiile de învăţământ ar putea trece din subordinea directorului, în subordinea centrelor medicilor de familie. O propunere în acest sens a fost făcută de către Comisia specială pentru eficientizarea cadrului legislativ privind alimentaţia copiilor în instituţiile preşcolare şi cele de învăţământ, care a prezentat vineri, 24 martie, un raport în plenul Parlamentului, transmite IPN.

 • Formulă nouă de calcul a pensiei
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Formulă nouă de calcul a pensiei

  De la 1 aprilie 2017 se aplică o formulă nouă de calculare a pensiilor. Regulamentul care vizează procedura este publicat în ediţia din 24 martie a Monitorului Oficial. Autorităţile menţionează că pensiile stabilite după 1 aprilie  vor fi în medie cu 45 la sută mai mari decât dacă s-ar fi calculat după vechea formulă, transmite IPN.

 • Grup de iniţiativă pentru demiterea primarului Capitalei
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Grup de iniţiativă pentru demiterea primarului Capitalei

  Socialiştii moldoveni au creat un grup de iniţiativă care urmează luni, 27 martie, să depună la Judecătoria Centru dosarul privind desfăşurarea unui referendum local de demitere a primarului municipiului Chişinău, Dorin Chirtoacă. Anunţul a fost făcut de Ion Ceban, consilier municipal, transmite IPN.

 • Dodon: Dacă nu vom opri procesul de românizare, Moldova nu va avea viitor! VIDEO
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Dodon: Dacă nu vom opri procesul de românizare, Moldova nu va avea viitor! VIDEO

  Igor Dodon avertizează moldovenii că, dacă nu se vor consolida împotriva „românizării Republicii Moldova, ţara va dispărea. Declaraţia a fost făcută în cadrul unei conferinţe internaţionale organizate vineri, 24 martie, de Preşedinţie. „Statalitatea Moldovei: continuitatea istorică şi perspectiva dezvoltării”, aşa suna tema evenimentului la care s-au adunat peste 80 de persoane, savanţi şi cercetărori din Moldova, Ucraina, România, Rusia etc.

 • Linie clandestină de producere a seminţelor de porumb, depistată la Todireşti
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Linie clandestină de producere a seminţelor de porumb, depistată la Todireşti

  O linie clandestină de producere a seminţelor de porumb, care ulterior erau comercializate în baza mărcii comerciale a Institutului de Fitotehnie „Porumbeni”, a fost depistată în depozitul central al Întreprinderii de Stat Staţiunea Didactico-Experimentală „Chetrosu”, din satul Todireşti, raionul Criuleni, care se află în proces de insolvabilitate.

 • Supraveghere medicală sporită pentru copiii de un an
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Supraveghere medicală sporită pentru copiii de un an

  27% din copiii cu vârsta de un an nu beneficiază de asistenţa medicilor din cauza neglijenţei părinţilor. Ministerul Sănătăţii îşi propune să diminueze acest indicator pe parcursul anului 2017. Obiectivul este prevăzut într-un acord de colaboare semnat cu UNICEF, transmite IPN.

 • Krasnoselskii: Statutul de federaţie sau confederaţie este inacceptabil!
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Krasnoselskii: Statutul de federaţie sau confederaţie este inacceptabil!

  Statutul de federaţie sau confederaţie, cu Transnistria în componenţa Republicii Moldova, este inacceptabil, a declarat liderul de la Tiraspol, Vadim Krasnoselskii, care spune că securitatea Transnistriei constă în independenţă, transmite IPN cu referire la presa din regiune.

 • Amendamente la Acordul de cooperare militară moldo-român
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Amendamente la Acordul de cooperare militară moldo-român

  Militarii moldoveni şi români vor putea participa în comun la exerciţiile şi antrenamentele militare care se desfăşoară în cadrul multinaţional, cu unităţi sau subunităţi ale altor state partenere. Un proiect de lege în acest sens a fost votat vineri, 24 martie, în Parlament, în prima lectură, transmite IPN.

 • Igor Dodon: Termenul amnistiei migraţionale a fost prelungit
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Igor Dodon: Termenul amnistiei migraţionale a fost prelungit

  Preşedintele Igor Dodon anunţă că termenul în care îşi pot legaliza şederea în Federaţia Rusă cetăţenii moldoveni care au regimul de şedere depăşit, dar se află încă pe teritoriul rus, a fost prelungit până pe 12 mai, transmite IPN.

 • Ceasurile se mută cu o oră înainte
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Ceasurile se mută cu o oră înainte

  În noaptea de sâmbătă spre duminică, 26 martie, Republica Moldova trece la ora de vară. Ceasurile se mută cu o oră înainte: ora 03.00 devine 04.00, transmite IPN.