stiri despre viktor orban

Discursul din plenul Adunării Generale a ONU a preşedintelui Statelor Unite, Joe Biden, a venit să marcheze noile linii de reaşezare a lumii, cu schimbări de nuanţă subtile în privinţa perspectivelor. Mai întâi, Joe Biden anunţă că America a ieşit din Război, din războiul împotriva terorismului şi din Războiul Lung din Afganistan. Apoi nu mai vorbim despre război, inclusiv Război Rece, dar despre o preeminenţă a diplomaţiei.

acum 5 ore · comentarii (7)

Cauzele sunt multiple, mai mult sau mai puţin evidente, mai mult sau mai puţin obiective. Şi toate la fel de evidente. Lista asta nu e un secret şi chiar trebuie să vedem dacă este vorba, cum ar spune un clasic al gândirii politice de la noi, doar despre ghinion pur şi simplu sau dacă nu cumva putem să identificăm o lacună majoră la nivelul ştiinţei şi mai ales a capacităţii de guvernare. europene.

acum 2 ore · comentarii (5)

Înainte de pandemie, proiectul Institutului de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale „Ion I. C. Brătianu” al Academiei Române era lansarea unui Centru de studii ruse, în cadrul institutului. Pandemia ne-a schimbat planul. Fără să inventeze neapărat ceva nou, pandemia a scos la iveală şi a exacerbat trendurile veche - printre ele, ascensiunea Chinei, accelerată de pandemie într-un ritm care a încurcat nu doar Occidentul, ci şi Beijing-ul.

acum 4 ore · comentarii (0)

Ce a însemnat anularea contractului franco-australian privind construirea de submarine pentru forţa navală australiană? Este cumva un calcul politic sofisticat, a lui Macron, în spatele rechemării ambasadorilor francezi de la Washington şi de la Canberra şi al anulării unui summit bilateral cu omologul său elveţian datorită renunţării acestora la negocierile privitoare la avioanele de luptă franceze?

acum 6 ore · comentarii (6)

Expresia italiană pentru a desemna impetuozitatea franceză datează de peste cinci secole, de când cavalerii francezi au reuşit, în 1495, să străpungă, cu mari sacrificii, o încercuire în Apenini menită să le împiedice retragerea. Ruptura ”contractului secolului” pentru submarinele australiene ameninţă, acum, să arunce în aer alianţa transatlantică. Până unde vor merge francezii?

Pentru prima dată invitaţi la Festivalul Enescu, muzicienii maghiari ai Orchestrei Radio din Budapesta au venit să demonstreze că merită să fie incluşi în seria „Mari orchestre“ de la Sala Palatului. Au apelat la doi dirijori foarte experimentaţi şi la doi solişti instrumentişti reputaţi pentru a face impresia cea mai bună.

acum 16 ore · comentarii (2)

Preşedintele Iohannis a făcut declaraţii interesante ieri la New York, din care rezultă că premierul Florin Cîţu poate conduce Executivul până la următoarele alegeri. Cu ce majoritate parlamentară, nu ne spune preşedintele. Să fi uitat regula după care un guvern rămâne în funcţie? Sau ştie de o majoritate parlamentară pe care noi nu o ştim încă?

O ştire DW ne informează că a fost declanşat mecanismul de demitere a procurorului general al Republicii Moldova. Anunţul a fost făcut de noul ministru al Justiţiei Sergiu Litvinenco după şedinţa de marţi a Consiliului Suprem de Securitate. Conform aceleiaşi surse, Natalia Gavriliţa, şefa guvernului de la Chişinău, a spus că procurorul general va fi demis.

acum 2 zile · comentarii (0)

De astăzi încep să vorbesc despre cuvinte, despre istoriile ascunse în împletitura de sensuri pe care le adună de-a lungul istoriei. Denumirile de acţiuni şi de lucruri, numele oamenilor, ale locurilor, ale apelor şi-ale numeroaselor dispoziţii pe care le ia vremea, anotimpul şi sentimentele mi se par demne de cercetat - mixtura lor lexicală merită scotocită. Zac în ea fragmente importante sau periferice ale marii istorii.

acum 2 zile · comentarii (1)
Modifică Setările