
Interzis la umplerea piscinelor, în Neamţ. Apă puţină, consum mare şi restricţii
Din cauza lipsei precipitaţiilor şi a creşterii consumului, rezervoarele de stocare a apei potabile s-au golit, în Neamţ fiind restricţii în furnizare către populaţie
Din cauza lipsei precipitaţiilor şi a creşterii consumului, rezervoarele de stocare a apei potabile s-au golit, în Neamţ fiind restricţii în furnizare către populaţie
Seceta face ravagii şi în ţinutul străjuit de Ceahlău, crescătorii de animale şi agricultorii din Neamţ fiind afectaţi de lipsa precipitaţiilor din această vară
Demagogia, ipocrizia şi împăciuitorismul au reînceput să intoxice în valuri societatea germană, europeană şi occidentală.
Da, există şi ea. Culmea. Deşi se ascunde bine. Că nu degeaba e deşteaptă. Se escamotează şi devine aproape insesizabilă când se lasă pitită în obiecţii parcă rezonabile, de aparent bun simţ.
În războiul împotriva Ucrainei, Moscova vrea să completeze golurile din armata rusă. Încă nu a fost decretată mobilizarea generală, dar există indicii că se recrutează soldaţi pe diferite căi.
Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a negat că Moscova blochează exporturile de cereale din Ucraina şi a minimizat impactul lipsei produselor agricole ucrainene de pe piaţa mondială a alimentelor, relatează The Guardian.
Oligarhul rus Oleg Deripaska a condamnat agresiunea militară dusă de Vladimir Putin împotriva Ucrainei, numind-o „război”, cuvânt interzis în Rusia referitor la evenimentele din ţara vecină, şi „o eroare colosală”.
Emailuri scurse de la companii de construcţii şi obţinute de Proiectul de Raportare a Crimei Organizate şi a Corupţiei (OCCRP) şi site-ul Meduza dezvăluie o proprietate spectaculoasă numită modest de arhitecţi „Coliba Pescarului”.
Palatele, iahturile şi podgoriile furnizate lui Vladimir Putin de prieteni şi oligarhi pot fi acum legate de ceea ce pare a fi o reţea informală care deţine active în valoare de peste 4,5 miliarde de dolari (3,7 miliarde de lire sterline), arată o investigaţie a ziarului britanic The Guardian.
Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, a comentat sarcastic pe Facebook una dintre fotografiile cu Volodimir Zelenski şi Emmanuel Macron, făcută la întâlnirea lor în Ucraina.
Preşedintele francez Emmanuel Macron afirmă că este pregătit să meargă la Moscova pentru a discuta cu omologul său rus Vladimir Putin, însă doar în anumite circumstanţe.
Poate să fie logica unei frustrări profunde. Dar, la fel de bine, poate să fie semnul că într-adevăr am trecut în cu totul altă etapă, cea în care fiecare dintre super-puteri îşi numără aliaţii şi ţările subordonate şi, apoi, în funcţie de rezultatul statistic, calculează cu oarecare exactitate raportul de forţe şi şansele unei sau unor viitoare ofensive.
Putin e sinonim cu Rusia, spune analistul politic Vladimir Socor, care consideră că vina pentru agresiunea asupra Ucrainei nu îi aparţine doar dictatorului de la Kremlin, ci întregii Rusii. Slăbiciunile Occidentului şi lipsa de fermitate în raport cu Rusia nu au făcut decât să-l încurajeze pe Putin, mai spune acesta.
Ce spune Macron, preocupat în continuare să nu cumva ca ţara sa şi Uniunea Europeană, ale cărei linii de evoluţie viitoare şi-ar dori să le coordoneze alături de Germania, să nu cumva, nicidecum, Doamne fereşte şi apără, să umilească Rusia?
Ce-i scapă cancelarului şi predecesoarei lui? Dar SUA? Ce ar fi înfrângerea Ucrainei în Donbas? Ca lumea să piardă pariul cu foamea indusă de ruşi prin blocarea porturilor ucrainene? Pa Vestului şi Europei. Noapte bună.
O serie de sancţiuni împotriva a 35 de oficiali ruşi de rang înalt, printre care se numără şi preşedintele Vladimir Putin, au fost stabilite printr-un decret semnat de preşedintele ucrainean Volodomir Zelenski.
Preşedintele rus Vladimir Putin îşi compară politica dusă în prezent, cu cea a ţarului Petru cel Mare, care a luptat împotriva Suediei, invadând o parte a acesteia, dar şi Finlanda, o parte a Estoniei şi a Letoniei, relatează AFP, citat de news.ro.
S-ar fi putut împiedica invazia rusă în Ucraina? Această întrebare o preocupă frecvent pe Angela Merkel. A fost politica ei faţă de Rusia prea înţelegătoare? Privind retrospectiv, ea nu consideră că a făcut greşeli.
Putin acordă prin decret o indemnizaţie în valoare de 75.000 de euro familiilor membrilor Gărzi Naţionale ruse ucişi în Ucraina şi Siria, relatează AFP.
Nu puţini comentatori erau convinşi că atacul rusesc în Ucraina se va termina în trei zile. Au trecut însă 100 de zile şi nu se întrevede niciun final. Cea mai periculoasă fază abia acum începe.
Un analist al tehnicilor de dezinformare care analizează voluntar comunicarea Kremlinului susţine că Vladimir Putin îşi înscenează întâlnirile cu publicul. Aceleaşi persoane, fotografiate în diferite roluri, la mai multe „evenimente”.
Un analist militar rus invitat la televiziunea de stat a părut să dezamăgească gazdele emisiunii, oferind o viziune restrânsă asupra modului în care Rusia se comportă în război. Acesta a subliniat slăbiciunile strategiei ruse şi a recunoscut că forţele Ucrainei sunt „foarte puternice”.
Poliţia kirghiză investighează cum a ajuns un steag ucrainean pe un vârf de munte numit în onoarea preşedintelui rus Vladimir Putin, a cărui armată poartă ofensiva în Ucraina, relatează France Presse.
Un tribunal militar rus din regiunea Kabardino-Balkaria (sud) confirmă concedierea a 115 militari care şi-au contestat darea afară din armată din cauză că au refuzat să participe la invazia Ucrainei, relatează AFP.
Preşedintele Volodimir Zelenski, comandantul şef al Forţelor Armate ale Ucrainei - generalul Valeri Zalujnîi - şi redactorul şef al site-ului independent de ştiri Ukrainska Pravda, Sevgil Musaieva, se află pe lista revistei Time a celor mai influenţi 100 de oameni în 2022.
Apreciatul general Cristian Barbu, consilier al ministrului Apărării Naţionale şi fost rector şi comandant al Academiei Tehnice Militare, analizează desfăşurarea războiului de până acum şi explică de ce o armată ca cea a Rusiei nu reuşeşte să facă progrese notabile în Ucraina.
Noile autorităţi proruse din regiunea ucraineană Herson - cucerită de Rusia - au transformat luni moneda rusă, rubla, în deviza oficială, în paralel cu grivna ucraineană, cu scopul de a rusifica complet această regiune prorusă relatează AFP.
Preşedintele francez, Emmanuel Macron, a declarat că pentru a pune capăt războiului purtat în Ucraina de armata rusă, va trebui să se construiască pacea fără a „umili” Rusia. Adică Rusia invadează un stat independent şi suveran, fără nicio provocare, îi omoară mii de civili nevionovati şi pentru asta nu trebuie umilită! Ciudată gândire pentru un politician de calibrul său!
Rusia intenţionează să pună în funcţiune aproximativ 50 de noi rachete balistice intercontinentale Sarmat până la finalul acestei toamne, a anunţat directorul general al agentiei spaţiale Roscosmos, Dmitri Rogozin.
Ghenadi Truhanov, primarul oraşului ucrainean Odessa, care era odinioară un politician cu înclinaţii pro-ruse, a criticat invadarea ţării sale de către Vladimir Putin.