Republica Moldova
Miniștrii de Externe ai mai multor state, printre care Republica Moldova, Slovenia și Bulgaria au participat în data de 17 ianuarie la summitul „Ucraina – Europa de Sud-Est”, evenimentul fiind încheiat cu semnarea unei declarații comune prin care s-a solicitat, inclusiv oprirea sprijinului pentru Ru
Vicepremierul pentru Reintegrare, Oleg Serebrian, acuză regimul de la Tiraspol că „servește interese străine” și folosește oamenii „ca scut uman” după ce acesta a refuzat cu o zi înainte să participe la o reuniune cu Chișinăul pentru a discuta, inclusiv despre ajutorul umanitar oferit oamenilor.
Tiraspolul refuză să discute cu Chișinăul despre ajutorul umanitar oferit oamenilor din Transnistria
Biroul Politici de Reintegrare, structură din cadrul Guvernului de la Chișinău, anunță că Tiraspolul a refuzat să participe la o reuniune privind acordarea ajutorului umanitar pentru oamenii din Transnistria, precum și cooperarea pentru depășirea crizei energetice.
Kremlinul, care a anunțat că va relua livrările de gaz către Transnistria, invocă probleme logistice
Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin, afirmă că Moscova este pregătită să acorde ajutor Transnistriei, subliniind că ,,trebuie rezolvate problemele logistice”, iar Chișinăul trebuie să asigure furnizarea gazului și contractarea acestuia.
Republica Moldova ocupă în anul 2025 locul 134, adică zece poziții mai sus. În schimb, România a coborât zece trepte, situându-se pe locul 51 comparativ cu locul 41 pe care l-a ocupat anul trecut în clasamentul puterilor militare mondiale realizat de Global Firepower, o publicație specializată în do
SUA oferă un grant de 1,3 miliarde de lei Republicii Moldova, banii fiind destinați pentru dezvoltarea infrastructurii de transport și sporirea rezilienței cibernetice. Premierul Dorin Recean și șeful Misiunii Agenției SUA pentru Dezvoltare Internațională la Chișinău, John Allelo, au semnat miercuri
Liderul separatist al Transnistriei, Vadim Krasnoselski, susține că Moscova va relua livrările de gaz către regiunea pro-rusă, dar acestea vor fi „furnizate ca ajutor umanitar”, în cantitatea necesară pentru populația din regiune. Anunțul a fost făcut la întoarcerea sa din Rusia.
Șeful Serviciului Vamal al Republicii Moldova, Alexandru Iacub, a vorbit într-un interviu acordat corespondentului ,,Adevărul” despre principalele proiecte ale instituției pentru 2025, măsurile privind eradicarea corupției în rândul vameșilor și cele necesare în contextul în care țara tinde să devin
Nikolai Patrușev, ex- secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei și unul dintre cei mai apropiați oameni ai lui Vladimir Putin, susține că Ucraina ar putea să nu mai existe în acest an, iar Republica Moldova riscă să-și piardă statalitatea în viitorul apropiat din cauza politicii antiruse și rus
Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a afirmat că știe despre vizita lui Vadim Krasnoselski la Moscova și că aceasta este o dovadă că Chișinăul „nu este un impediment în identificarea unei soluții” pentru depășirea crizei declanșate de Kremlin. Afirmația a fost făcută după ședința Consiliului
Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a convocat o ședință a Consiliului Suprem de Securitate al Țării, pentru a discuta despre energie. Atât Moldova, cât şi Transnistria au instituit starea de urgenţă.
Reprezentanții puterii, precum și unii specialiști în domeniu din Republica Moldova afirmă că liderii separatiști de la Tiraspol refuză ajutoarele în plină criză energetică, așteptând indicații de la Moscova cu care au declanșat-o ,,pentru a pune presiune politică pe Chișinău”.
Liderul de la Kiev, Volodimir Zelenski, a afirmat că liderii separatiști nu au oferit până acum un răspuns Ucrainei, care dorește să ajute cu cărbune Transnistria, afectată de criza energetică declanșată după ce regiunea a rămas fără gaze rusești.
O adolescentă din orașul Tighina a ajuns la spital după ce s-a intoxicat cu monoxid de carbon din cauza folosirii incorecte a echipamentului pe gaz, fiind înregistrate peste 10 cazuri de la începutul crizei energetice din Transnistria, iar cel puțin două persoane au decedat, relatează presa din regi
Regiunea separatistă Transnistria, rămasă fără gaze rusești de la începutul acestui an, sub pretextul unei pretinse datorii, este utilizată în scopuri geopolitice de Kremlin, care urmărește deopotrivă apropierea regiunii de Rusia și îndepărtarea Chișinăului de Uniunea Europeană, afirmă unii speciali
Numeroase case bătrânești din satele din Republica Moldova au rămas pustii și sunt scoase la vânzare la prețuri derizorii. Unii localnici își amintesc înduioșați despre vremurile în care erau locuite de bunicii lor.
Alexandr Stoianoglo, contracandidatul Maiei Sandu în cel de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale din Republica Moldova, anunță că intră în lupta politică, dar nu pentru a deveni deputat al unei opoziții neputincioase, ci pentru a forma o majoritate parlamentară.
Maia Sandu, preşedintele Republicii Moldova, a fost joi la Varniţa, unde s-a întâlnit cu reprezentanţii zonelor rămase fără curent electric, acuzând din nou că în spatele refuzului Gazprom de a furnita gaze se află o încercare a Rusiei de a destabiliza ţara înaintea alegerilor parlamentare.
Ministerul Afacerilor Externe (MAE) l-a convocat joi pe însărcinatul cu afaceri al Ambasadei Federației Ruse la Chișinău, Alexandr Andreev, pentru a-i comunica poziția Rep. Moldova privind dezinformările lansate de misiunea diplomatică rusă, care vizează criza energetică din regiunea separatistă Tra
Republica Moldova a fost condamnată, în mod neaşteptat, de CEDO într-un proces în care a fosta dată în judecată pentru destituirea unui funcţionar care a primit mită o drujbă.
Premierul moldovean, Dorin Recean, declară că Moscova că a provocat criza energetică pentru a destabiliza Republica Moldova și a o folosi ulterior în războiul din Ucraina, declarația fiind făcută în localitatea Varnița, unde a întreprins o vizită alături de președinta Maia Sandu și vicepremierul pen
Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a discutat miercuri cu omologul său ucrainean, Volodimir Zelenski, inclusiv despre situația umanitară din regiunea separatistă transnistreană, cei doi lideri stabilind să identifice soluții pentru prevenirea agravării acesteia.
Liderul separatist de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, care a negat acum trei zile faptul că Chișinăul s-a oferit să ajute regiunea separatistă, rămasă fără gaze rusești, susține că Transnistria nu are nevoie de acest sprijin, ci de deblocarea conturilor întreprinderilor transnistriene.
Moldoveanca, în vârstă de 24 de ani, a decedat, fiind strivită de un tren în orașul spaniol Alicante, în timp ce vorbea la telefon și nu a observat venirea acestuia. Impactul a fost atât de puternic încât victima a decedat pe loc până la sosirea medicilor de pe ambulanță, scrie presa locală.
Oligarhul fugar Ilan Șor afirmă că guvernarea din Republica Moldova trebuie să recunoască pretinsa datorie către Gazprom și să reia dialogul cu Rusia pentru a depăși criza energetică din regiunea separatistă Transnistria, soluție care a stârnit indignarea formațiunii aflate la putere la Chișinău.
Kaja Kallas, șefa diplomației UE, afirmă că Rusia continuă să folosească gazul ca armă și, din nou, Chișinăul este ținta războiului hibrid, acuzație făcută în timpul unei discuții telefonice cu premierul moldovean, Dorin Recean.
Moment de panică pentru personalul de la Aeroportul internaţional, unde a fost descoperită o jucărie ce conţinea explozibil. Maşinuţa periculoasă a fost detectată cu ajutorul scanerului cu raze X.
Comisia Europeană îndeamnă autoritățile separatiste din Transnistria să accepte ofertele de aprovizionare cu energie alternativă, pe măsură ce tensiunile politice cresc, după decizia Rusiei de a opri fluxul de gaze naturale, conform ,,Politico”.
Țările baltice și nordice au semnat o declarație comună pentru a coopera cu Comisia Europeană în vederea intensificării asistenței internaționale oferite Republicii Moldova, care se confruntă cu o situație energetică complicată după ce Moscova a oprit livrarea gazelor către Transnistria.
În timp ce zeci de mii de gospodării și peste o mie de apartamente din Transnistria au rămas fără căldură, Chișinăul și Moscova se acuză reciproc de escaladarea crizei energetice.
Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Moldova (MAE) a anunțat convocarea ambasadorului Oleg Ozerov, după ce Ambasada Rusiei în Republica Moldova a afirmat că Chișinăul poartă principala vină, urmat de Kiev și Occident pentru criza energetică din Transnistria.
Liderul separatist de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, neagă faptul că Chișinăul s-ar fi oferit să ajute regiunea separatistă rămasă fără gaze rusești, susținând că scopul real al acestuia este „sugrumarea” Transnistriei.