Republica Moldova
O dronă fost găsită în apropiere de satul Fîrlădeni din raionul Căușeni al Republicii Moldova care este situat în apropiere de frontiera cu Ucraina, anunță Inspectoratul General al Poliției (IGP) care investighează circumstanțele acestui caz.
Mihail Vlah, consilierul pe comunicare al bașcanei Găgăuziei, Evghenia Guțul, a fost încătușat după ce a îndemnat pe internet uciderea actualei președinte Maia Sandu și a fostului șef de stat al Republicii Moldova, Igor Dodon.
Lidera de la Chișinău, Maia Sandu, a fost surprinsă miercuri, alături de mai mulți călători, într-un autocar pe un aeroport din Viena, înainte de îmbarcarea într-un avion.
Liderul Partidului Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM), Igor Dodon, susține că socialiștii vor organiza proteste după înfrângerea lui Alexandr Stoianoglo.
Profesor asociat de Științe Politice la Universitatea Oakland, Cristian Cantir spune, într-un interviu exclusiv pentru ”Adevărul”, că victoria Maiei Sandu este un pas în direcția potrivită, dar bătălia pentru ieșirea de pe orbita Moscovei va continua în următorii ani.
Jurnaliștii și poliția au combătut dezinformarea, intimidările și schemele de cumpărare a voturilor, în timp ce un număr mare de oameni s-au prezentat la vot, apărând democrația împotriva amestecului Rusiei în alegerile prezidențiale, care au fost câștigate de pro-europeana Maia Sandu, scrie The Gu
Alexandr Stoianoglo, perdantul din turul doi al scrutinului prezidențial, a venit cu prima declarație publică după înfrângerea în alegeri, mulțumind cetățenilor moldoveni care l-au votat și accentuând că ,,nu e o înfrângere finală, e doar o bătălie pierdută”, iar lupta ,,pentru o Moldovă liberă, sta
Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, l-a felicitat miercuri pe Donald Trump după ce acesta a revendicat victoria în alegerile prezidenţiale din SUA, subliniind că țara sa așteaptă cu nerăbdare să consolideze relațiile cu Statele Unite.
Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Moldova neagă declarațiile reprezentanților Rusiei, potrivit cărora alegerile prezidențiale au fost „cele mai nedemocratice”, subliniind că Moscova continuă să interfereze în mod malign în afacerile interne ale Chișinăului.
Actori ruși, dar și cei pro-Kremlin din Republica Moldova au lansat o campanie de discreditare a victoriei actualei președinte Maia Sandu în alegerile prezidențiale, la scurt timp după anunțarea rezultatului scrutinului, potrivit ISW.
Igor Dodon, liderul PSRM, formațiunea prorusă care l-a susținut pe Alexandr Stoianoglo în cursa prezidențială, a anunțat că rezultatul alegerilor prezidențiale din Republica Moldova va fi contestat la Curtea Constituțională (CC) și la Comisia Electorală Centrală (CEC), susținând că „Maia Sandu a obț
Victoria Maiei Sandu la scrutinul prezidențial din Republica Moldova a venit pe fondul faptului că alegătorii pro-occidentali care au sancționat în primul tur de scrutin guvernarea PAS și diaspora au conștientizat pericolul și s-au mobilizat pentru salvarea parcursului pro-european al țării.
Refuzul Partidului Socialiștilor de a recunoaște rezultatul alegerilor prezidențiale, susținând că Maia Sandu este un președinte nelegitim, confirmă că formațiunea are agenda Kremlinului în Republica Moldova, susține Andrei Curăraru, expert în politici publice și securitate al Comunității WatchDog.m
Volodimir Zelenski a sunat-o pe Maia Sandu după victoria sa la alegerile prezidențiale pentru a o felicita, iar ulterior liderul de la Kiev i-a făcut invitația în Ucraina liderei de la Chișinău care a obținut al doilea mandat prezidențial.
Partidul Socialiștilor refuză să recunoască voturile din diaspora și o denumește pe Maia Sandu „președintă nelegitimă” pentru victoria sa în alegeri.
Analiștii politici susțin că Federația Rusă „își va intensifica acțiunile contra Republicii Moldova”, chiar dacă Maia Sandu a câștigat al doilea mandat de președinte, și că marea miză vor fi alegerile parlamentare din 2025.
Igor Dodon, fostul șef de stat și actual lider al liderul Partidului Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM), susține că Alexandr Stoianoglo a obținut victoria la alegeri, iar Maia Sandu l-a depășit doar datorită voturilor „diasporei”, susținând că președintele Republicii Moldova a devenit o ,,r
Victoria obținută de Maia Sandu duminică, 3 noiembrie, la alegerile prezidențiale din Republica Moldova a fost pe larg reflectată în presa internațională, mările publicații scriind despre rezultat și analizând consecințele victoriei, fără a omite și problemele ce vor urma.
Maia Sandu a câștigat al doilea mandat de președinte al Republicii Moldova, după ce a obținut o majoritate clară a voturilor din diaspora, în timp ce contracandidatul ei, socialistul Alexandr Stoianoglo, a câștigat majoritatea voturilor în țară.
Preşedintele francez Emmanuel Macron şi preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, au felicitat-o pe Maia Sandu pentru realegerea sa în fruntea Republicii Moldova, în pofida ingerinţelor ruse, relatează AFP.
Preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, realeasă, duminică seară, pentru un al doilea mandat, potrivit rezultatelor preliminare aproape definitive, a ieşit la declaraţii după miezul nopţii pentru a le mulţumi alegătorilor şi pentru a transmite un mesaj de unitate spunând că ei au salvat Moldova.
Maia Sandu a câștigat alegerile prezidențiale din Republica Moldova. După procesarea tuturor secțiilor de vot, Maia Sandu are 55,33 la sută din voturi. iar contracandidatul său, Alexandr Stoianoglo 44,67%.
Premierul de la Chișinău, Dorin Recean, afirmă că Guvernul pe care-l conduce ,,este pregătit pentru astfel de încercări de destabilizare”, declarația fiind făcută după șirul de alerte cu bombă în mai multe secții de votare din țară și din străinătate.
Procesul de vot din patru secții de votare din Germania și Anglia a fost suspendat la scurt timp după ce autoritățile au fost informate despre existența unui posibil explozibil în clădiri. Reprezentanții Ministerului Afacerilor Externe (MAE) de la Chișinău anunță că alerte au fost false
Inspectoratul General al Poliției (IGP) anunță că a depistat 126 de încălcări ale legii, numărul acestora fiind înregistrat până la ora 15:30. Printre cele mai frecvente ilegalități se numără fotografierea buletinelor de vot, mituirea alegătorilor și transportul organizat al acestora.
Jurnaliștii de la Ziarul de gardă au analizat averile celor doi candidați dar și interesele lor financiare.
Premierul României, Marcel Ciolacu, îndeamnă moldovenii să voteze pentru calea europeană, subliniind că ,,alternativa rusească înseamnă doar condamnare la sărăcie și izolare internațională”.
Zeci de mașini din Transnistria se îndreaptă spre secțiile de votare deschise pentru cetățenii din regiunea separatistă, pe internet fiind publicate fotografii cu rânduri de autoturisme de pe podul Rezina-Rîbnița.
Candidata pro-europeană Maia Sandu, care aspiră la un nou mandat prezidențial, a votat la o secție de votare din Chișinău. A îndemnat moldovenii să fie uniți, să păstreze pacea, independența și votul, reiterând că hoții vor să cumpere votul, hoții vor să cumpere țara.
Premierul Dorin Recean a declarat că ,,are loc un atac din partea grupărilor criminale”, subliniind că este importantă mobilizarea la vot în timpul celui de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale pentru că ,,doar votul poate învinge frauda electorală”.
Mai multe autocare cu cetățeni moldoveni aflați în Rusia au ajuns în ultimele două zile în Republica Moldova, aceștia fiind aduși organizat și gratuit pentru a vota la cel de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale, conform surselor ,,Ukrainska Paravda”.
Candidatul PSRM, Alexandr Stoianoglo, afirmă că a votat pentru „o Moldovă liberă, stabilă și prosperă”, care va avea relații atât cu Estul, cât și cu Vestul, dar refuză să spună dacă liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, va fi arestat, în cazul în care va veni în țara sa.