Republica Moldova
Locuitorii regiunii separatiste Transnistria au ieșit în stradă, nemulțumiți de „acțiunile autorităților de la Chișinău, care au impus o blocadă energetică regiunii”. Protestele au loc în mai multe zone, iar Guvernul, precum și unii analiști subliniază că acestea sunt organizate de regimul separatis
Liderul separatist de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, o acuză pe președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, că împiedică furnizarea gazelor în regiunea transnistreană, lăsată fără resurse energetice de Kremlin. Președinția nu a comentat acuzațiile, iar Guvernul subliniază că acestea sunt falsuri și
Membrul Comisiei Unificate de Control din partea Tiraspolului, Oleg Beleakov, afirmă că „retragerea trupelor ruse din Transnistria ar putea duce la un nou război pe Nistru”. De cealaltă parte, Chișinăul îi sugerează acestuia să se concentreze pe aspectele ce țin de responsabilitatea sa.
Premierul Dorin Recean a avertizat că problema guvernelor este numărul copleșitor de informații false, în contextul tehnologiei disponibile acum. Astfel, este important să se facă investiții în educație și în dezvoltarea gândirii critice a oamenilor.
Recean: Armata rusă trebuie să părăsească regiunea pentru oprirea crizei energetice din Transnistria
Premierul Republicii Moldova, Dorin Recean, a declarat miercuri că comunitatea internaţională este pregătită să ofere gaz pentru a pune capăt crizei energetice din Transnistria. Șeful Executivului de la Chișinău a subliniat însă că soluţie de durată depinde de retragerea trupelor ruse din regiune.
Oligarhul fugar, Ilan Șor, a fondat companii, inclusiv împreună cu banca Promsvyazbank, ca să ajute afacerile rusești să ocolească sancțiunile impuse Rusiei de SUA, precum și să evite penalitățile, potrivit jurnaliștilor „Bloomberg”.
O companie din Cipru ar putea furniza gaze regiunii separatiste Transnistria prin Turcia, notează presa rusă, în timp ce Guvernul moldovean afirmă că acesta este un scenariu fals, la fel ca și alte scenarii avansate recent în acest context.
Republica Moldova nu va participa la Eurovision 2025, au anunțat miercuri organizatorii, invocând provocări „economice, administrative și artistice”.
Premierul Dorin Recean, alături de mai mulți reprezentanți ai Guvernului, va participa în perioada 22-23 ianuarie la Forumul Economic de la Davos, motiv pentru care ședința Guvernului de la Chișinău nu va avea loc în această săptămână.
Gazprom, companie controlată de Kremlin, nu a făcut rezervări de capacitate pentru luna februarie pe gazoductul transbalcanic pentru a transporta gaze în regiunea transnistreană, anunță Ministerul moldovean al Energiei.
Președinta Republicii Moldova, a anunțat că și-a lansat propriul podcast, care va fi moderat de Natan Garștea, directorul Direcției de stabilitate financiară din cadrul Băncii Naționale a Moldovei (BNM)
Consiliul Suprem de Securitate, convocat de președinta Maia Sandu, recomandă modificarea legislației pentru sancționarea mai dură a persoanelor implicate în corupția politică și electorală pentru a preveni influențele de acest tip asupra scrutinului parlamentar din acest an.
Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, afirmă că livrarea gazului prin intermediari către Transnistria contravine legislației, subliniind că Moscova ar putea relua livrările prin Moldovagaz, companie al cărei acționar majoritar este Gazprom.
Lidera de la Chișinău, Maia Sandu, a afirmat că moldovenii sunt în siguranță, iar amenințările lui Nikolai Patrușev privind dispariția Republicii Moldova de pe harta lumii evidențiază ,,natura agresivă a Kremlinului” și ,,lipsa de respect față de ordinea mondială”, inclusiv față de țara sa.
Lidera de la Chișinău, Maia Sandu, a ieșit la plimbare cu Codruț, patrupedul adoptat, care a ajuns în atenția opiniei publice din mai multe motive, inclusiv pentru că a fugit din curtea Președinției de Anul Nou, speriat de artificii și pentru că l-a mușcat pe președintele Austriei.
Volodimir Zelenski a avut o întrevedere cu conducerea ministerelor de Externe ale țărilor din sud-estul Europei, discuțiile vizând sprijinul reciproc. Liderul de la Kiev a subliniat că aceste state „știu ce înseamnă să facă față amenințărilor de destabilizare din partea Rusiei”.
Miniștrii de Externe ai mai multor state, printre care Republica Moldova, Slovenia și Bulgaria au participat în data de 17 ianuarie la summitul „Ucraina – Europa de Sud-Est”, evenimentul fiind încheiat cu semnarea unei declarații comune prin care s-a solicitat, inclusiv oprirea sprijinului pentru Ru
Vicepremierul pentru Reintegrare, Oleg Serebrian, acuză regimul de la Tiraspol că „servește interese străine” și folosește oamenii „ca scut uman” după ce acesta a refuzat cu o zi înainte să participe la o reuniune cu Chișinăul pentru a discuta, inclusiv despre ajutorul umanitar oferit oamenilor.
Tiraspolul refuză să discute cu Chișinăul despre ajutorul umanitar oferit oamenilor din Transnistria
Biroul Politici de Reintegrare, structură din cadrul Guvernului de la Chișinău, anunță că Tiraspolul a refuzat să participe la o reuniune privind acordarea ajutorului umanitar pentru oamenii din Transnistria, precum și cooperarea pentru depășirea crizei energetice.
Kremlinul, care a anunțat că va relua livrările de gaz către Transnistria, invocă probleme logistice
Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin, afirmă că Moscova este pregătită să acorde ajutor Transnistriei, subliniind că ,,trebuie rezolvate problemele logistice”, iar Chișinăul trebuie să asigure furnizarea gazului și contractarea acestuia.
Republica Moldova ocupă în anul 2025 locul 134, adică zece poziții mai sus. În schimb, România a coborât zece trepte, situându-se pe locul 51 comparativ cu locul 41 pe care l-a ocupat anul trecut în clasamentul puterilor militare mondiale realizat de Global Firepower, o publicație specializată în do
SUA oferă un grant de 1,3 miliarde de lei Republicii Moldova, banii fiind destinați pentru dezvoltarea infrastructurii de transport și sporirea rezilienței cibernetice. Premierul Dorin Recean și șeful Misiunii Agenției SUA pentru Dezvoltare Internațională la Chișinău, John Allelo, au semnat miercuri
Liderul separatist al Transnistriei, Vadim Krasnoselski, susține că Moscova va relua livrările de gaz către regiunea pro-rusă, dar acestea vor fi „furnizate ca ajutor umanitar”, în cantitatea necesară pentru populația din regiune. Anunțul a fost făcut la întoarcerea sa din Rusia.
Șeful Serviciului Vamal al Republicii Moldova, Alexandru Iacub, a vorbit într-un interviu acordat corespondentului ,,Adevărul” despre principalele proiecte ale instituției pentru 2025, măsurile privind eradicarea corupției în rândul vameșilor și cele necesare în contextul în care țara tinde să devin
Nikolai Patrușev, ex- secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei și unul dintre cei mai apropiați oameni ai lui Vladimir Putin, susține că Ucraina ar putea să nu mai existe în acest an, iar Republica Moldova riscă să-și piardă statalitatea în viitorul apropiat din cauza politicii antiruse și rus
Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a afirmat că știe despre vizita lui Vadim Krasnoselski la Moscova și că aceasta este o dovadă că Chișinăul „nu este un impediment în identificarea unei soluții” pentru depășirea crizei declanșate de Kremlin. Afirmația a fost făcută după ședința Consiliului
Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a convocat o ședință a Consiliului Suprem de Securitate al Țării, pentru a discuta despre energie. Atât Moldova, cât şi Transnistria au instituit starea de urgenţă.
Reprezentanții puterii, precum și unii specialiști în domeniu din Republica Moldova afirmă că liderii separatiști de la Tiraspol refuză ajutoarele în plină criză energetică, așteptând indicații de la Moscova cu care au declanșat-o ,,pentru a pune presiune politică pe Chișinău”.
Liderul de la Kiev, Volodimir Zelenski, a afirmat că liderii separatiști nu au oferit până acum un răspuns Ucrainei, care dorește să ajute cu cărbune Transnistria, afectată de criza energetică declanșată după ce regiunea a rămas fără gaze rusești.
O adolescentă din orașul Tighina a ajuns la spital după ce s-a intoxicat cu monoxid de carbon din cauza folosirii incorecte a echipamentului pe gaz, fiind înregistrate peste 10 cazuri de la începutul crizei energetice din Transnistria, iar cel puțin două persoane au decedat, relatează presa din regi
Regiunea separatistă Transnistria, rămasă fără gaze rusești de la începutul acestui an, sub pretextul unei pretinse datorii, este utilizată în scopuri geopolitice de Kremlin, care urmărește deopotrivă apropierea regiunii de Rusia și îndepărtarea Chișinăului de Uniunea Europeană, afirmă unii speciali
Numeroase case bătrânești din satele din Republica Moldova au rămas pustii și sunt scoase la vânzare la prețuri derizorii. Unii localnici își amintesc înduioșați despre vremurile în care erau locuite de bunicii lor.