ucraina - ultimele știri
Președintele rus Vladimir Putin a declarat joi că Rusia este deschisă unei propuneri din partea Slovaciei de a găzdui negocieri de pace cu Ucraina, pentru a pune capăt unui conflict pe care Rusia este hotărâtă să-l încheie.
Informațiile potrivit cărora Ucraina ar fi capturat un soldat nord-coreean rănit au fost confirmate de agenția de spionaj din Coreea de Sud, potrivit The Guardian. Astfel, este primul soldat trimis de Phenian care a fost capturat.
Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat joi, 26 decembrie, că omologul său american Joe Biden i-a propus în 2021 „să amâne aderarea Ucrainei la NATO cu 10-15 ani", Kievul cerând de mult timp să fie integrat în Alianţa Nord-Atlantică, relatează Agerpres.
Președintele Vladimir Putin declară că nu mai este timp anul acesta pentru a semna un nou acord de tranzit al gazelor rusești cu Ucraina, dând vina pe Kiev pentru situația produsă, scrie Agerpres.
O locuitoare din Sevastopol, în Crimeea anexată, a fost condamnată la 15 ani de închisoare pentru trădare în favoarea Ucrainei, a anunţat joi Procuratura Generală a Rusiei într-un comunicat.
Cel puţin opt persoane au fost rănite într-un atac rusesc asupra oraşului Nikopol din sudul Ucrainei, au raportat joi autoritățile.
Serviciile secrete ale Rusiei (FSB) au anunțat că au dejucat recent un plan ce implica trimiterea de plicuri-capcană către Ministerul Apărării din Moscova.
Autoritățile române au fost informate de cele ucrainene despre faptul că o rachetă a forțelor Federației Ruse ar fi pătruns pe teritoriul României. Ministerul Apărării susține, însă, că sistemul de supravegherea aeriană „nu a detectat o astfel de situație”.
Rusia a atacat miercuri dimineață, în prima zi de Crăciun, cu rachete de croazieră și balistice sistemul energetic al Ucrainei și orașele din regiunea sa de est, a anunțat ministrul ucrainean al energiei.
Ucraina a primit un nou pachet extins de arme din Germania, care include tancuri, obuziere, două sisteme antiaeriene și două lansatoare de rachete, a anunțat Ministerul Apărării de la Kiev.
În curând va fi 20 ianuarie 2025, anunțatul început al negocierilor. Dar până la acel moment, în Ucraina, continuă încleștarea cu toate dronele, toate ATACMS-urile, toate rachetele ”Oreșnik” și ”Kalibr”, cu tot ce e nevoie pentru a demonstra cine are dreptul să se așeze primul la masa de negociere.
Robert Fico, premierul Slovaciei, va călători luni, 23 decembrie, la Moscova, pentru o întâlnire cu președintele rus Vladimir Putin. Informația a fost confirmată sâmbătă, 21 decembrie, de televiziunea sârbă Pink TV, care a citat declarațiile președintelui Serbiei, Aleksandar Vucic.
Echipa lui Donald Trump i-a avertizat pe liderii europeni că președintele le va cere membrilor NATO să cheltuiască 5% din PIB în apărare.
Premierul ungar, Viktor Orban, a declarat sâmbătă că livrările de energie către Ungaria prin Ucraina vor deveni din ce în ce mai dificile şi că „este mai bine să presupunem că nimic nu va veni de acolo".
Preşedintele ucrainean, Volodimyr Zelenski, a declarat sâmbătă că s-a întâlnit cu directorul CIA, William Burns, în Ucraina, deşi acest tip de întâlnire este rar dezvăluit de la invazia lansată de Rusia, comentează AFP.
Dronele ucrainene au atacat orașul rus Kazan, iar aeroportul din zonă a fost închis temporar, au anunțat sâmbătă presa rusă și autoritățile aviatice.
„Imaginea” Ucrainei pe scena mondială se schimbă, iar o serie de mituri create de propaganda rusă sunt distruse.
Kievul și Moscova au făcut vineri un schimb de sute de militari uciși, care au fost aduși înapoi în Ucraina, au anunțat autoritățile de la ucrainene.
Este decembrie 2024, în curând e ianuarie 2025, lună în care s-a promis că vor fi eliberați porumbeii păcii în Ucraina.
La câți vânători se află în spațiul est – european, e greu de crezut că pașnicele păsări dalbe vor avea vreo șansă de supraviețuire atât de curând și la vreme de iarnă și viscol.
Un vlogger român a vrut să afle cât de scumpă este mâncarea în Ucraina, țară aflată în război și în care, teoretic, ar trebui să existe o mare penurie de alimente. Cu toate acestea, lucrurile nu par să stea chiar așa.
Rusia a afirmat că a cucerit alte sate în două sectoare strategice de pe frontul de est din Ucraina, apropiindu-se de Pokrovsk, oraş important pentru logistica armatei ucrainene.
Liderii europeni plănuiesc să se întâlnească miercuri seara la Bruxelles cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski și cu secretarul general al NATO, Mark Rutte, pentru a discuta planurile de pace și posibila desfășurare a forțelor de menținere a păcii în Ucraina.
Retragerile strategice din zone precum Kurahove și Pokrovsk vin pe fondul dificultăților majore, în contextul avansului rusesc spre noduri logistice cheie.
Ucraina îşi propune să deschidă în total 11 puncte de trecere a frontierei cu România, pentru a facilita exporturile, a declarat, pentru Agerpres, şeful Agenţiei de Stat de Reconstrucţie şi Dezvoltare a Infrastructurii, Serhiy Suhomlyn.
Dronele ucrainene au efectuat mai multe atacuri în interiorul Rusiei în noaptea de vineri spre sâmbătă, inclusiv asupra unei infrastructuri de stocare a combustibilului din regiunea Oriol, din centrul Rusiei, provocând un incendiu şi spargerea geamurilor caselor din zonă.
Președintele ales al Statelor Unite, Donald Trump, a declarat recent că nu va abandona Ucraina în eforturile sale de a pune capăt războiului cu Rusia.
Agențiile de informații ucrainene au reușit să elimine o țintă importantă, pe Mihail Șațki, un inginer rus de renume, responsabil pentru dezvoltarea rachetelor care au provocat suferință și moarte în Ucraina.
Taganrog, orașul în care s-a născut marele dramaturg Anton Pavlovici Cehov, a fost ținta unui presupus atac cu rachete balistice americane, potrivit afirmațiilor făcute de surse din Rusia.
SUA au deblocat 20 de miliarde de dolari pentru Ucraina, partea sa din împrumutul de 50 de miliarde promis de G7 şi care va fi rambursat prin dobânzile la activele ruseşti îngheţate din cauza sancţiunilor.
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski şi-a exprimat marţi "recunoştinţa profundă" faţă de Donald Trump pentru "hotărârea sa fermă" de a pune capăt războiului cu Rusia, după ce s-a întâlnit sâmbătă cu preşedintele ales al SUA la Paris.
Un fost oficial pro-rus din Yelenovskaya, Serghei Evsiukov, a murit în Donețk după ce SUV-ul său a fost aruncat în aer de un dispozitiv exploziv. Soția sa a fost grav rănită.
National Crime Agency (NCA) din Regatul Unit a anunțat la 4 decembrie că a dezmembrat o schemă de spălare a banilor în valoare de mai multe miliarde de dolari, care a permis rețelelor criminale, inclusiv spionilor și oligarhilor ruși, să se sustragă sancțiunilor folosind criptomonede.
Căderea lui Bashar al-Assad și victoria rebelilor în Siria marchează o nouă etapă a istoriei, cu efecte asupra unei mari părți a lumii. Un fost director SIE explică, pentru „Adevărul”, care sunt implicațiile acestor evenimente pentru România și le corelează cu ceea ce se va întâmpla în Ucraina.
Cele două părți direct implicate în conflictul din Ucraina sunt într-o cursă contracronometru de a se poziționa pe culoarul câștigător înainte de tratativele de pace pe care toată lumea le invocă, la care mulți speră, pe care nimeni nu le vrea în condiții dezavantajoase.
Cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, se arată încrezător că va găsi o strategie comună cu Donald Trump privind războiul din Ucraina.
Ministrul de externe ungar, Peter Szijjarto, la Bruxelles, a declart, miercuri, că apărarea colectivă a NATO nu ar trebui sacrificată sau pusă în pericol pentru nicio ţară terţă.
Cei care continuă să creadă că soluția „victoriei finale” prezentate de președintele Zelenski e cea care trebuie aleasă, speră că președintele Trump va accelera înainte de a pune frână, altfel spus va escalada un pic, pentru a pune presiune pe Kremlin.
Un raport al Yale School of Public Health arată că avioane şi fonduri prezidenţiale ruse au fost utilizate într-un program prin care sute de copii au fost luaţi din teritorii ucrainene ocupate, au fost privaţi de identitatea ucraineană şi plasaţi în familii ruse.
Într-o întorsătură bizară a destinului, este posibil ca grupul islamist Hayat Tahrir al-Sham (HTS ) să vină din neatenție în ajutorul Occidentului – și, mai important, al Ucrainei – prin perturbarea flancului sudic al lui Putin, scrie analistul Hamish de Bretton-Gordon într-o analiză.
Unii dintre soldații nord-coreeni care luptau pentru Rusia au fost deja uciși, a declarat președintele Volodimir Zelensky. Confruntările între trupele nord-coreene și cele ale Kievului au avut loc în regiunea Kursk.
Vladimir Putin a declarat joi, 28 noiembrie, la o conferinţă de presă în Kazahstan, că Rusia va împiedica orice încercare a Ucrainei de a obţine arme nucleare și că va folosi „absolut toate mijloacele de distrugere de care dispune”.
Administraţia preşedintelui Joe Biden pregăteşte un pachet de ajutor militar în valoare de 725 milioane de dolari pentru Ucraina, au declarat miercuri doi oficiali americani, în contextul în care preşedintele în exerciţiu caută să consolideze guvernul de la Kiev înainte de a părăsi funcţia.
Ucrainenii nu s-au lăsat convinși că racheta hipersonică ”Oreșnik” ar fi trebuit să-i descurajeze de la lovituri precum cele din Briansk și Kursk, și au continuat să utilizeze sistemele de arme occidentale pentru atacarea altor ținte de pe teritoriul Rusiei. Iarna e aproape și nu, nu e ca în titlu.
Alberto Blasco Ventas, un spaniol în vârstă de 23 de ani, se uită la podul de la Irpin distrus de forţele ucrainene în primăvara lui 2022 pentru a opri avansul trupelor ruseşti, un loc care a devenit o etapă preferată a turiştilor occidentali care caută senzaţii tari.
O delegație ucraineană condusă de ministrul Apărării, Rustem Umerov, va pleca în Coreea de Sud săptămâna viitoare pentru a cere sprijin militar în războiul contra Rusiei.
Ministrul de externe, David Lammy, a anunțat că Regatul Unit nu va trimite trupe pe front pentru a sprijini Ucraina, deși au apărut mai multe informaţii care sugerau că Regatul Unit şi Franţa ar avea discuţii despre o astfel de intervenție.
Europa este pregătită să preia controlul asupra ajutorului militar oferit de aliaţi Ucrainei, în încercarea de a contracara „interferenţele” din partea preşedintelui american Donald Trump.
Racheta rusească care a lovit joi orașul ucrainean Dnipro a zburat timp de 15 minute și a atins o viteză maximă de peste Mach 11, a declarat vineri principala agenție de spionaj a Kievului.
După 1001 de zile și nopți de război, un procent majoritar din populația ucraineană vrea să audă și de niște negocieri, probabil nici cea rusă nu e foarte dornică să sprijine continuarea confruntării. Dar povestea celor 1001 de zile și nopți de război continuă. Până când?
Rusia a avertizat Statele Unite cu 30 de minute înainte de lansarea unei rachete balistice hipersonice cu rază medie de acţiune asupra Ucrainei, a declarat, joi, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, citat de agenţiile de presă ruse.
Liderul partidului Reform UK şi promotor al Brexit-ului, Nigel Farage, face din nou declaraţii care contrazic politica de susţinere a Ucrainei în faţa agresiunii Rusiei.
Rusia a lansat o „rachetă balistică experimentală cu rază medie de acţiune” asupra Ucrainei şi nu o rachetă intercontinentală, a precizat, joi, un înalt responsabil american.
Generalul (r) Alexandru Grumaz explică, într-o analiză pentru „Adevărul”, ce urmări va avea în războiul din Ucraina decizia SUA de a furniza mine antipersonal nepersistente Kievului, la scurt timp după ce dăduseră undă verde pentru utilizarea ATACMS.
Candidatul AUR la președinție, George Simion, în vârstă de 38 de ani, s-a străduit în ultimele săptămâni de campanie electorală să-și arate fața civilizată și moderată.
O linie specială de comunicare, menită să dezamorseze crizele între Kremlin și Casa Albă, nu este utilizată în prezent, a spus Kremlinul miercuri, în contextul în care riscurile nucleare cresc în contextul celor mai mari tensiuni dintre Rusia și Vest din ultimele decenii.
Ucraina a folosit pentru prima dată rachete Storm Shadow, furnizate de Marea Britanie, în Rusia. Locuitorii din satul Marino, Kursk, au găsit fragmente ale unei rachete Storm Shadow miercuri.
Ministerul Energiei de la Chişinău a elaborat mai multe măsuri pentru aprovizionarea cu energie şi gaze în timpul sezonului rece în regiunea separatistă prorusă Transnistria.