Stiri despre nocomments

  374 rezultate: Sortare: Cronologic ↓ Dupa popularitate
 • O recitire din Caragiale
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  O recitire din Caragiale

  Reamintesc, mai jos, cititorului un text al lui Caragiale („Ţara lui Hübsch“), care dovedeşte că, în materie de lehamite şi sudalmă, avem solide tradiţii. E vorba despre două cuvinte prin care Eduard Hübsch, compozitorul Imnului nostru Regal, a caracterizat ţara sa de adopţiune.

 • Alina Mungiu-Pippidi: Singura soluţie, înc-o involuţie?
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Alina Mungiu-Pippidi: Singura soluţie, înc-o involuţie?

  Alegerile anticipate sunt o soluţie atunci cînd un partid de guvernământ îşi pierde popularitatea şi există alternativă. Dar cum asta nu e cazul la noi,  şi cum nimeni nu aştepta serios să se întîmple, cine se ascunde în spatele diasporei de subzistenţă? Cine cîştigă din haos şi violenţă, decît cine are nevoie să ţină electoratul mobilizat pînă la alegeri şi acel serviciu secret cu buget mai mare ca în Germania, abia tăiat, şi angajaţi peste tot?

 • O utopie a României de azi: normalitatea
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  O utopie a României de azi: normalitatea

  Angajamentul de a scrie săptămînal un articol (fără a ieşi din sfera actualităţii, ceea ce te-ar face vinovat de izolare în „turnul de fildeş“) capătă, de la o vreme, o componentă nevrotică. Scena publică autohtonă a încetat, de mult, să mai fie provocatoare, interesantă, vie cu adevărat.

 • Ce-i de făcut
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Ce-i de făcut

  Am fost invitat, de curînd, la o întîlnire „de lucru“ cu oameni admirabili, îngrijoraţi de mersul ţării şi dornici să întreprindă ceva pentru a schimba eficient ce e de schimbat. Cititorul să nu se grăbească, încercînd să identifice „dedesubturi“ subversive, manevre elitiste, planuri manipulatorii, finanţate de „sorosişti“, „agenturi“ oculte, venetici hulpavi, care şi-au făcut din „antiromânism“ un program (lacom) de viaţă… Nu.

 • Opriţi-vă!
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Opriţi-vă!

  Acum peste şase ani, am publicat la această rubrică un text exasperat, a cărui exasperare nu pare să fi fost auzită de cine trebuie. L-am redescoperit întîmplător, pentru a constata că e încă şi mai actual azi decît era în 2012. Îl reiau, deci, cu aceeaşi exasperare, dar cu mult mai puţine iluzii decît aveam cînd l-am scris. Am adăugat doar un scurt paragraf, inspirat de dejecţii ale anului în curs.

 • Plictiseală cu strigături
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Plictiseală cu strigături

  În principiu, plictiseala nu se potriveşte cu stridenţa. Cînd de jur împrejur e tapaj, agitaţie, trăncăneală răstită, chiot, îmbrînceală aprigă, conflict isteric, grimasă vajnică, băşcălie de stadion, nu prea poţi să te plictiseşti. E prea mult circ! Plictiseala e o specie a somnolenţei: orice formă de curiozitate se stinge, orice interes pentru ce se întîmplă prin preajmă se pierde.

 • Vinovăţii
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Vinovăţii

  Cînd lucrurile nu prea merg, e normal să se cerceteze cauza defecţiunii, ceea ce, în ultimă instanţă, echivalează cu identificarea vinovaţilor. Sigur că nu tot ce se întîmplă rău presupune o vinovăţie personalizată. Dacă recolta e proastă din cauza secetei nu e nimeni direct responsabil.

 • Alina Mungiu-Pippidi: Scrisoare deschisă pentru ministrul Toader despre concursul pentru şefia DNA
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Alina Mungiu-Pippidi: Scrisoare deschisă pentru ministrul Toader despre concursul pentru şefia DNA

  Stimate domnule ministru Toader, întrucît revocarea doamnei procuror şef Laura Codruţa Kovesi a creat o criză de încredere fără precedent în justiţia noastră în ultimii zece ani, iar CCR a conferit ministrului Justiţiei un rol crescut în numirea şi revocarea unui procuror şef, îmi permit să vă semnalez îngrijorările cititorilor „României curate“ şi recomandările noastre aferente.

 • Alina Mungiu-Pippidi: Şapte concluzii după codurile penale
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Alina Mungiu-Pippidi: Şapte concluzii după codurile penale

  Poate chiar merităm daţi afară din UE. Corupţi au şi alţii, oportunişti tot aşa, dar atîta prostie egoistă ca la noi poate ar merita într-adevăr scoasă în afara graniţelor continentului european.

 • Chipuri ale presei
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Chipuri ale presei

  De curînd, a apărut la Editura Humanitas jurnalul german al lui Denis de Rougemont din anii 1935-1936. E un text esenţial pentru înţelegerea perioadei de consolidare a regimului hitlerist şi pentru analiza metabolismului politic şi social al totalitarismelor în general. Inevitabil, ni se prezintă şi informaţii despre presă.

 • Avem numai soluţii pe care nu le avem
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Avem numai soluţii pe care nu le avem

  Asta şi pentru că avem problemele pe care le avem şi care nu seamănă cu problemele nici unei ţări bine aşezate politic, economic, financiar şi moral. Să recapitulăm. Partidul de guvernămînt se legitimează printr-un masiv sprijin popular şi se laudă cu votul unei majorităţi zdrobitoare. În realitate, e vorba de un electorat de 3,5 milioane (din 18!), adică de un număr de voturi echivalent cu cca 19% din totalul voturilor exprimabile.

 • Alina Mungiu-Pippidi: Lansare de suspendare
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Alina Mungiu-Pippidi: Lansare de suspendare

  Gata cu suspansul! Cei care se temeau că Iohannis nu candidează pentru al doilea mandat s-au liniştit sîmbătă dimineaţa, cînd preşedintele, în loc să răspundă la întrebarea arzătoare a tuturor, ce face cu Kovesi, ne-a informat de chestiunea arzătoare care îl preocupa pe el, că mai candidează o dată, deşi alegerile sunt la sfîrşitul lui 2019.

 • Modelele zilelor noastre
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Modelele zilelor noastre

  Copiii şi adolescenţii de azi petrec, se ştie, foarte mult timp cu ochii la ecranele televizoarelor, la smartphone, pe Facebook, pe reţelele de socializare în general. E, psihologic, inevitabil ca ceea ce văd să devină, pentru ei, reper comportamental, vestimentar, lexical, gramatical.