Vestea că, pentru prima oară după decenii, Parlamentul francez, adică
Adunarea Naţională, va avea mai puţine femei în componenţă trebuie să le
fi îngrijorat puţin pe doamnele deputat şi senator de la Bucureşti,
care tocmai militează pentru cotele de gen pe listele electorale.
Până unde merge unitatea Occidentului şi capacitatea sa reală de a impune măsuri coercitive ca răspuns la o situaţie de criză deosebit de gravă, cu certe implicaţii continentale sau globale şi care, potenţial, poate ameninţa ordinea planetară?
Războiul nu mai este în istorie, este în prezent, iar ultimatumurile se rostesc din nou în estul Europei. Nu mai este vizată România, însă Ucraina este cea atacată de principala moştenitoare a imperiului sovietic, Federaţia Rusă. Proverbul românesc „lupul îşi schimbă părul, însă năravul – ba”, ilustrează cel mai bine situaţia în care ne aflăm de la Marea Neagră.
Lacul lebedelor de Ceaikovski în versiunea Orchestrei şi
companiei de balet a Teatrului Naţional de Operă şi Balet „Maria Bieşu”
din Chişinău (25 iunie) reprezenta garanţia unui spectacol sold-out încă
înainte de a se şti distribuţia.
Se ştie că Alexandru Moruzi era destul de strict când venea vorba despre încălcarea moravurilor. Interzisese hainele scumpe şi excesul de lux. Şi să nu uităm cât de drastic şi hotărât a fost în privinţa lui Alecu Văcărescu, poetul - pe care l-a lăsat să moară de foame şi frig!
Secretarul de stat american Blinken (foto) a ţinut pe 26 mai, la Universitatea George Washington, în cadrul „Asia Society”, un amplu discurs despre politica Statelor Unite al Americii faţă de China .
România rămâne în jocurile de provocare şi ameninţare ale Kremlinului, într-o perioadă în care Moscova încearcă să destabilizeze întreaga regiune.
Ştiţi ce este VK? O prescurtare, pentru Vkontakte. Adică - În Contact. Ce să fie? Un serviciu de media şi reţele sociale în Rusia. Audienţă? Din martie 2022 este al patrulea cel mai popular site web din Rusia şi al 16-lea cel mai vizitat site web din lume. Pe 23 iunie, la ora 10 dimineaţa, pe contul său de pe BKOHTAKTE, fostul preşedinte rus Dimitri Medvedev a publicat, în limbile rusă şi engleză, noi rânduri de amărăciune geopolitică.
Întâlnirea cu Claus Peymann, Ioan Holender, Emil Hurezeanu şi George Banu ca moderator al dialogului va rămâne unul din momentele de mare impact al acestei ediţii a Festivalului International de Teatru de la Sibiu.
O legendă a dansului contemporan coregraful Jean-Claude Gallotta va prezenta pe 30 iunie la Teatrul Naţional din Bucureşti, Sala Ion Caramitru iar pe 2 şi 3 iulie la Sibiu spectacolul "My Ladies Rock" în cadrul Întâlnirilor JTI.
Director al Centrului Cultural Lumina, George Costin a dobândit admiraţia publicului într-o societate în care inflaţia de actori şi de maeştri este copleşitoare pentru lumea teatrului, vulnerabilizată tot mai mult de schisma dintre independenţi şi actorii sectorului de stat.
Cei doi ani de izolare pandemică au fost resimţiţi de unii oameni ca un
spaţiu-timp constrângător, ce a pus în aşteptare trăirea socială
autentică şi creativitatea. Alţii au acceptat provocarea şi au reflectat
la acest nou fel de a te raporta (mediat) la lume, cu creşterea
exponenţială a relaţionării şi a cunoaşterii virtuale.
Ceva e diferit anul acesta cu 24 iunie. Văd peste tot în jurul meu oameni care poartă cu drag ia şi mă bucur că fiecare publică selfie-uri pe Facebook sau Instagram. Dar de data aceasta, ceva în plus şi foarte important… recenta adoptare a legii cu privire la „Ziua iei”.
Ceva nu e în regulă! Ministrul Educaţiei ne spune că
suntem într-un minim al calităţii educaţiei, că invatamanatul online a fost un „dezastru”,
o catastrofă naţională”, am avut patru semestre de şcoală pierdute şi totuşi, la
Evaluarea Naţională obţinem cel mai bun rezultat din ultimii 12 ani: peste 82%
au luat medii peste 5, ne anunţă plin de sine ministrul Cîmpeanu.
Am fost
înnebunit, transfigurat când am citit prima oară „Noaptea de Sânziene“, de fapt în întregime
proza fantastică a lui Mircea Eliade. Vedeam peste tot „semne“, mă plimbam obsedant pe
strada Mântuleasa şi pe străzile din jurul Căii Moşilor, îmi petreceam Ajunul şi
Noaptea de Sânziene în pădurea Băneasa, în preajma căreia locuiesc. Azi nu mă
mai încântă aceste „mituri, ghicitori, eresuri“...
La standul editurii Hoffman a fost expusă cea de-a II-a ediţie consacrată cărţii lui Ionuţ Niculescu intitulată „Directorii Teatrului Naţional din Bucureşti” (primii 44).