Samsung, detronat de Apple în sectorul global de vânzări de smartphone-uri după 12 ani

0
Publicat:

Grupul american Apple a reuşit să pună capăt unui şir de 12 ani în care rivalul sud-coreean Samsung Electronics a fost cel mai mare vânzător de smartphone-uri din lume, în condiţiile în care cota de piaţă a producătorului telefoanelor iPhone a urcat până la 20% în 2023, potrivit firmei de cercetare de piaţă International Data Corp.

foto telefon mobil iPhone așezat peste un telefon Samsung
Samsung, detronat de Apple în sectorul global de vânzări Foto: Shutterstock

Samsung a încheiat anul trecut cu o cotă de 19,4%, urmat de producătorii chinezi Xiaomi, Oppo şi Transsion, arată cel mai recent raport trimestrial al IDC, transmite Reuters.

Schimbarea liderului pieţei de smartphone-uri vine după un an dificil în care consumatorii au fost reticenţi în a face trecerea la un smartphone nou din cauza incertitudinilor macroeconomice şi a inflaţiei ridicate. De asemenea, o revenire sub aşteptări a economiei chineze, cea mai mare piaţă de smartphone-uri din lume, a afectat şi ea vânzările totale de telefoane.

Potrivit datelor IDC, Apple şi Transsion au fost singurele dintre primele cinci mărci de smartphone-uri care au înregistrat o creştere a livrărilor în 2023, în condiţiile în care piaţa totală de smartphone-uri a scăzut cu 3,2%, până la 1,17 miliarde unităţi, cel mai redus nivel din ultimii zece ani.

Cu toate acestea, Apple se confruntă cu presiuni în China din partea revenirii gigantului Huawei dar şi a mărcilor ieftine chinezeşti. Producătorul telefoanelor iPhone oferă reduceri de preţuri de până la 5% pentru unele modele în China, pentru a atrage clienţi. 

Cu toate acestea, compania americană de tehnologie a fost devansată de Microsoft pe locul de cea mai valoroasă companie din lume, după ce acțiunile producătorului iPhone au avut un început slab de an 2024 din cauza îngrijorărilor tot mai mari legate de cerere.

Acțiunile Microsoft, cu sediul în Redmond, Washington, au crescut ultima dată cu 1,6%, ceea ce i-a conferit o evaluare de piață de 2.875 de miliarde de dolari, avansul său timpuriu în cursa pentru a face bani din inteligența artificială generativă contribuind la atragerea investitorilor.

Apple a scăzut cu 0,9%, cu o capitalizare de piață de 2.871 de miliarde de dolari - prima dată din 2021 când evaluarea sa a scăzut sub cea a Microsoft.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite