Companiile obțin profituri de miliarde din China, dar scot banii mai repede decât îi investesc

0
Publicat:

Companiile străine au scos bani din China într-un ritm mai rapid decât i-au investit, arată datele oficiale, sugerând că încetinirea economiei țării, ratele scăzute ale dobânzilor și o luptă geopolitică cu SUA au stârnit îndoieli cu privire la potențialul său economic.

Președintele Chinei, Xi Jinping, în fața steagului roșu cu secera și ciocanul
Președintele Chinei, Xi Jinping, se va întâlni săptămâna aceasta cu omologul din SUA, Joe Biden

Toți ochii vor fi ațintiți asupra unei întâlniri cruciale între liderul chinez Xi Jinping și președintele american Joe Biden săptămâna aceasta, scrie BBC, anticipând însă că marile companii par să fie mai puțin prudente.

Anxietățile legate de riscul geopolitic, incertitudinea politicii interne și creșterea mai lentă împing companiile să se gândească la piețe alternative”, spune Nick Marro de la Economist Intelligence Unit (EIU).

La ce să te aștepți când Biden și Xi Jinping se întâlnesc

China a înregistrat un deficit de 11,8 miliarde de dolari (9,6 miliarde de lire sterline) în investiții străine în cele trei luni până la sfârșitul lunii septembrie - prima dată de când au început recordurile în 1998.

Acest lucru sugerează că companiile străine nu își reinvestesc profiturile în China, ci mai degrabă mută banii din țară.

China trebuie să facă „corecții”

China se confruntă în prezent cu o creștere mai lentă și trebuie să facă unele corecții”, spune un purtător de cuvânt al producătorului elvețian de mașini industriale Oerlikon, care a scos 250 de milioane de franci (277 de milioane de dolari; 227 de milioane de lire sterline) din China anul trecut.

În 2022, am fost una dintre primele companii care a comunicat în mod transparent că ne așteptăm ca încetinirea economică din China să ne afecteze afacerile”, a adăugat acesta. „În consecință, am început din timp să implementăm acțiuni și măsuri pentru a atenua aceste efecte”.

China rămâne o piață cheie pentru Oerlikon. Are aproape 2.000 de angajați în toată țara, ceea ce reprezintă mai mult de o treime din vânzările sale.

Oerlikon a remarcat că economia chineză era încă de așteptat să înregistreze o creștere de aproximativ 5% în următorii câțiva ani, „care este printre cele mai ridicate din lume”.

De la debutul pandemiei, companii precum Oerlikon s-au confruntat cu provocările de a opera pe cea mai mare piață din lume.

China a implementat una dintre cele mai stricte blocaje din lume în caz de pandemie prin politica sa „zero-Covid”.

Acest lucru a cauzat întreruperi în lanțurile de aprovizionare ale multor companii, cum ar fi gigantul tehnologic Apple, care produce majoritatea iPhone-urilor în China. De atunci, compania și-a diversificat lanțul de aprovizionare prin mutarea unei anumite producții în India.

Nu vedem multe companii retrăgându-se din China. Multe dintre marile firme multinaționale sunt pe piață de zeci de ani și nu sunt dispuse să renunțe la cota de piață pe care au petrecut-o 20, 30 sau 40 de ani cultivând-o. Dar în ceea ce privește investițiile noi, în special, asistăm la o reevaluare.”

Dobânzi scăzute

Întreprinderile iau în considerare și impactul ratelor dobânzilor. China a renunțat la tendință, deoarece multe țări din lume au crescut brusc ratele anul trecut.

Multe bănci centrale importante, inclusiv Rezerva Federală a SUA (Fed) și Banca Centrală Europeană (BCE), au crescut ratele dobânzilor pentru a combate inflația. Costul mai mare al împrumutului, care promite randamente mai mari, atrage și capital străin.

Între timp, factorii de decizie din China au redus costul împrumuturilor pentru a-și susține economia și industria imobiliară aflată în dificultate. Yuanul s-a depreciat cu peste 5% față de dolar și euro în acest an.

În loc să reinvestească veniturile Chinei înapoi în țară, oamenii de afaceri cheltuiesc banii, spune Camera de Comerț a Uniunii Europene din China.

Cei cu numerar și câștiguri în exces în China au transferat din ce în ce mai mult aceste fonduri în străinătate, unde vor câștiga un randament mai mare al investițiilor în comparație cu investițiile din China”.

Unele firme au retras veniturile din China ca „parte a ciclurilor lor pe termen lung” de preluare a profiturilor „odată ce proiectele lor ating o anumită scară și profitabilitate”, a observat Michael Hart, președintele Camerei Americane de Comerț din China.

Retragerea profiturilor nu indică neapărat că aceste companii sunt nemulțumite de China, ci mai degrabă că investițiile lor aici s-au maturizat”.

Hart spune că este „încurajator, deoarece înseamnă că companiile sunt capabile să-și integreze operațiunile din China în operațiunile lor globale”.

Firan Technology Group, compania de electronice aerospațiale din Canada, a investit până la 10 milioane USD (7,2 milioane USD; 5,9 milioane GBP) în China în ultimul deceniu și a retras 2,2 milioane USD din țară anul trecut și în primul trimestru al anului 2023.

"Nu ieșim deloc din China. Investim și ne dezvoltăm afacerea acolo și scoatem orice exces de numerar pentru a investi în altă parte a lumii", spune președintele și directorul executiv al companiei, Brad Bourne.

Aveam excedent de numerar în China și aducerea acestora înapoi pentru a ajuta la finanțarea recentelor noastre achiziții din SUA a fost doar o gestionare prudentă a numerarului și a însemnat că împrumuturile noastre au fost reduse”, adaugă el.

Incertitudini

Analiştii spun că există multă incertitudine cu privire la ceea ce urmează - atât în ceea ce priveşte ratele dobânzilor, cât şi legăturile China-SUA.

Banca centrală a Chinei ar putea continua să scadă ratele dobânzilor în acest an pentru a-și susține economia, spune Dan Wang, economistul șef al Hang Seng Bank China.

Scăderea ratelor dobânzilor ar putea pune mai multă presiune asupra yuanului deja slăbit. „Există spațiu foarte limitat pentru relaxarea monetară chiar acum din cauza presiunii deprecierii monedei”, spune ea.

„Dacă sentimentul economic se îmbunătățește luna viitoare, este sigur să spunem că China va scădea ratele dobânzilor. Dar dacă sentimentul nu se îmbunătățește, banca centrală va avea o decizie foarte dificilă de luat”.

Întreprinderile sunt prudent optimiste în ceea ce privește viitoarea întâlnire dintre președinții Xi și Biden, spune domnul Marro de la EIU.

Întâlnirile directe dintre cei doi președinți tind să exercite o forță stabilizatoare asupra legăturilor bilaterale. Am văzut, de asemenea, o rafală de angajament diplomatic SUA-China în ultimele două luni, care a contribuit la acest sentiment că ambele părți își propun să pună un etaj sub relație”, spune el.

„Aceasta fiind spuse, nu este nevoie de mult pentru ca lucrurile să se destrame din nou. Până când companiile și investitorii nu vor simți că pot naviga cu mai multă siguranță, această înfrângere a investițiilor străine în China va continua”.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite