Microsoft devansează Apple ca fiind cea mai valoroasă companie din lume

0
Publicat:

Microsoft a depășit joi Apple ca fiind cea mai valoroasă companie din lume, după ce acțiunile producătorului iPhone au avut un început slab de an 2024  din cauza îngrijorărilor tot mai mari legate de cerere.

foto logo microsoft
Microsoft devansează Apple ca fiind cea mai valoroasă companie din lume

Acțiunile Microsoft, cu sediul în Redmond, Washington, au crescut ultima dată cu 1,6%, ceea ce i-a conferit o evaluare de piață de 2.875 de miliarde de dolari, avansul său timpuriu în cursa pentru a face bani din inteligența artificială generativă contribuind la atragerea investitorilor.

Apple a scăzut cu 0,9%, cu o capitalizare de piață de 2.871 de miliarde de dolari - prima dată din 2021 când evaluarea sa a scăzut sub cea a Microsoft.

Acțiunile companiei din Cupertino, California, au scăzut cu 3,3% în ianuarie, până la ultima închidere, față de o creștere de 1,8% a Microsoft.

„Era inevitabil ca Microsoft să depășească Apple, deoarece Microsoft crește mai repede și are mai multe de câștigat de pe urma revoluției generative a inteligenței artificiale”, a declarat analistul D.A. Davidson, Gil Luria.

Slăbiciunea acțiunilor Apple vine în urma unei serii de retrogradări a ratingurilor care au alimentat temerile că vânzările de iPhone, cea mai mare vacă de muls, vor rămâne slabe, în special pe piața principală, China.

„China ar putea fi o piedică pentru performanță în următorii ani”, a declarat miercuri, într-o notă pentru clienți, casa de brokeraj Redburn Atlantic, subliniind concurența din partea unei Huawei (HWT.UL) în revenire și tensiunile dintre China și SUA care au crescut presiunea asupra Apple.

Casa de brokeraj a adăugat că activitatea de servicii a Apple - un punct luminos în ultimele trimestre - se confruntă cu amenințări, deoarece autoritățile de reglementare intensifică examinarea unui acord profitabil care face din Google motorul de căutare implicit pe iOS.

Acțiunile Apple, a căror capitalizare bursieră a atins un vârf de 3.081 de miliarde de dolari pe 14 decembrie, au încheiat anul trecut cu un avans de 48%.

Această creștere a fost mai mică decât cea de 57% înregistrată de Microsoft, care a lansat agresiv instrumente alimentate de genAI în 2023, datorită legăturii sale cu OpenAI, producătorul ChatGPT.

Microsoft a preluat pentru scurt timp conducerea asupra Apple ca cea mai valoroasă companie de câteva ori din 2018, cel mai recent în 2021, când îngrijorările legate de lipsurile din lanțul de aprovizionare determinate de COVID au afectat prețul acțiunilor producătorului iPhone.

În prezent, Wall Street este mai pozitiv în ceea ce privește Microsoft. Compania nu are niciun rating "sell" și aproape 90% dintre brokerii care acoperă compania recomandă cumpărarea acțiunilor.

Apple are două ratinguri „sell” și doar două treimi dintre analiștii care acoperă compania o apreciază ca fiind „buy”.

Ambele acțiuni par relativ scumpe din punct de vedere al prețului în raport cu câștigurile preconizate, o metodă obișnuită de evaluare a companiilor listate la bursă.

Apple se tranzacționează la un PE viitor de 28, mult peste media sa de 19 din ultimii 10 ani, conform datelor LSEG. Microsoft se tranzacționează în jurul valorii de 31 de ori câștigurile viitoare, peste media sa din ultimii 10 ani de 24. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite