Comisia Europeană avertizează companiile prezente pe piețele digitale că trebuie să respecte noile reguli

0
Publicat:

  Începând de joi, Apple, Alphabet, Meta, Amazon, Microsoft şi ByteDance, cei şase controlori de acces desemnaţi de Comisie în septembrie 2023, trebuie să respecte pe deplin toate obligaţiile prevăzute de Regulamentul privind pieţele digitale, a anunţat într-un comunicat Comisia Europeană.

foto clădire comisia europeană
Foto: Pixabay

Scopul Regulamentului privind pieţele digitale este de a face pieţele digitale din UE mai competitive şi mai echitabile. Acesta stabileşte noi norme pentru 10 servicii de platformă esenţiale definite, cum ar fi motoarele de căutare, pieţele online, magazinele de aplicaţii, publicitatea şi mesageria online, şi oferă noi drepturi întreprinderilor şi utilizatorilor finali europeni.

Utilizatorii comerciali stabiliţi în UE, care depind de serviciile oferite de cei şase controlori de acces pentru a ajunge la clienţii lor, se vor bucura de noi oportunităţi începând de joi. De exemplu, utilizatorii comerciali vor putea: să beneficieze de un tratament echitabil şi de condiţii de concurenţă egale atunci când concurează cu serviciile controlorilor de acces pe platformele acestora şi să solicite interoperabilitatea cu serviciile controlorilor de acces pentru a oferi noi servicii inovatoare.

De asemenea, utilizatorii comerciali vor putea să îşi vândă aplicaţiile prin alte canale decât magazinele de aplicaţii ale controlorilor de acces, să accesează datele generate de activităţile lor pe platformele controlorilor de acces şi să promoveze oferte şi să încheie contracte cu clienţi în afara platformei controlorilor de acces.

Utilizatorii finali vor beneficia de o gamă mai largă de opţiuni şi de inovare în spaţiul digital din Europa. Aceştia vor putea: să îşi recapete posibilitatea de a alege şi de a nu fi blocaţi în opţiunile implicite furnizate de controlorii de acces, de exemplu vor putea alege alte magazine şi servicii de aplicaţii decât cele oferite de controlorii de acces, să obţină un control mai bun asupra datelor lor prin posibilitatea de a decide dacă controlorii de acces le pot conecta conturile şi, ca urmare, le pot urmări şi combina datele cu caracter personal între diferite servicii. În plus, vor putea să obţină, să transfere şi să utilizeze cu uşurinţă date de la un serviciu la altul sau de la o aplicaţie la alta, întrucât vor putea face copii de rezervă ale datelor şi vor putea trece de la un serviciu la altul fără a întâmpina probleme şi vor putea să folosească servicii alternative de identificare electronică sau de plată în cadrul aplicaţiei.

Controlorii de acces au început să testeze, înainte de termenul-limită, măsuri pentru a se conforma Regulamentului privind pieţele digitale şi au primit feedback de la terţi. Începând de joi, controlorii de acces trebuie să demonstreze că respectă efectiv Regulamentul privind pieţele digitale şi să prezinte măsurile adoptate în cadrul unor rapoarte de conformitate. Versiunea publică a acestor rapoarte este accesibilă pe pagina web a Comisiei dedicată Regulamentului privind pieţele digitale. Astăzi, controlorii de acces desemnaţi trebuie, de asemenea, să prezinte Comisiei o descriere auditată în mod independent a tuturor tehnicilor utilizate pentru crearea de profiluri ale consumatorilor, împreună cu o versiune neconfidenţială a raportului.

Comisia va analiza cu atenţie rapoartele de conformitate şi va evalua dacă măsurile puse în aplicare sunt eficace în atingerea obiectivelor obligaţiilor relevante prevăzute de Regulamentul privind pieţele digitale. Evaluarea Comisiei se va baza, de asemenea, pe contribuţiile părţilor interesate, inclusiv în contextul unor ateliere de verificare a conformităţii, în cadrul cărora controlorii de acces sunt invitaţi să îşi prezinte soluţiile.

Comisia nu va ezita să ia măsuri oficiale de asigurare a respectării legii, utilizând întregul set de instrumente de care dispune pentru a asigura respectarea deplină a Regulamentului privind pieţele digitale.

Dacă suspectează o încălcare a Regulamentului privind pieţele digitale, Comisia poate iniţia proceduri pentru a investiga eventuala încălcare. În cazul unei încălcări, Comisia poate impune amenzi de până la 10% din cifra de afaceri mondială totală a întreprinderii, care pot ajunge până la 20 % în cazul unor încălcări repetate. Mai mult, în cazul încălcărilor sistematice, Comisia poate, de asemenea, să adopte măsuri corective suplimentare, cum ar fi impunerea obligaţiei ca un controlor de acces să îşi vândă o activitate comercială sau părţi ale acesteia sau a interdicţiei ca un controlor de acces să achiziţioneze servicii suplimentare legate de încălcarea sistematică. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite