Cum pot spiona guvernele utilizatorii Apple și Google prin intermediul notificărilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un senator american, Ron Wyden, avertizează că utilizatorii smartphone-urilor sunt supravegheați de guverne neidentificate cu ajutorul notificărilor push ale aplicațiilor. 

Apple și Google ar putea spiona utilizatorii prin notificările push - Foto Arhiva
Apple și Google ar putea spiona utilizatorii prin notificările push - Foto Arhiva

Senatorul Ron Wyden a menționat într-o scrisoare adresată Departamentului de Justiție,  că oficiali străini cer datele de la Google  și Apple. Deși nu intră în detalii, scrisoarea descrie încă o modalitate pe care guvernele străine o pot folosi pentru a urmări smartphone-urile, scrie Reuters. 

Notificările push sunt folosite de aproape toate tipurile de aplicații, acestea alertează utilizatorii telefoanelor în legătură cu mesajele primite, știri sau alte actualizări. Deși par inofensive, toate acestea notificări trec prin serverele celor două mari companii, Google și Apple. Astfel, companiile au o perspectivă unică asupra traficului care circulă de la aceste aplicații către utilizatorii lor și, la rândul lor, le plasează "într-o poziție unică pentru a facilita supravegherea guvernamentală a modului în care utilizatorii folosesc anumite aplicații", a declarat Wyden. 

Sematorul a cerut Departamentului de Justiție să "abroge sau să modifice orice politici" care au împiedicat discuțiile publice privind spionajul prin notificări push. 

 Reacția Apple și Google 

În urma scrisorii lui Wyden, Apple a declarat că poate împărtăși cu publicul mai multe detalii despre modul în care notificările au fost monitorizate de către guverne. 

În acest caz, guvernul federal ne-a interzis să împărtășim orice informație. Acum, că această metodă a devenit publică, ne actualizăm rapoartele de transparență pentru a detalia aceste tipuri de solicitări", a precizat compania într-un comunicat. 

La rândul ei, compania Google a declarat că împărtășește „angajamentul lui Wyden de a ține utilizatorii informați cu privire la aceste solicitări"

Cu toate acestea, Departamentul de Justiție a refuzat să comenteze cu privire la supravegherea notificărilor push sau dacă a împiedicat Apple sau Google să vorbească despre aceasta. 

O sursă a confirmat că atât agențiile guvernamentale străine, cât și cele americane au solicitat Apple și Google metadate legate de notificările push pentru a ajuta, de exemplu, la stabilirea legăturii dintre utilizatorii anonimi ai aplicațiilor de mesagerie și anumite conturi Apple sau Google. Însă guvernele străine nu au fost numite. Nu se știe cât timp au fost colectate astfel, potrivit sursei citate anterior.

Nu e prima dată când se discută despre spionajul prin intermediul smartphone-ului. La începutul acestui an, dezvoltatorul francez David Libeau a declarat că utilizatorii și dezvoltatorii nu erau adesea conștienți de modul în care aplicațiile lor emiteau date către giganții tehnologici americani prin intermediul notificărilor push, numindu-le „un coșmar al confidențialității". 

La jumătatea lunii trecute, un raport al Consiliului irlandez pentru libertăți civile (ICCL) atrăgea atenția că o tehnologie publicitară, prezentă pe majoritatea site-urilor și aplicațiilor, distribuie date sensibile ale liberilor UE, ceea ce creează vulnerabilități.  Astfel, sunt numeroase moduri prin care guvernele pot spiona prin intermediul smartphone-urilor.

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite