11 aprilie: Ziua în care s-a născut marele pictor român Theodor Pallady

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ziua mondială de luptă împotriva bolii Parkinson (World Parkinson's Day) este marcată pe 11 aprilie. Tot în această zi, creștinii ortodocși îl prăznuiesc pe Sf. Ier. Calinic de la Cernica, episcopul Râmnicului. De-al lungul anilor, în data de 11 aprilie s-au născut personalități marcante pentru istoria României, printre care Barbu Ștefănescu Delavrancea și Theodor Pallady.

1858 - Se naște scriitorul român Barbu Ștefănescu Delavrancea

Barbu Ștefănescu Delavrancea (n. 11 aprilie 1858, București, d. 29 aprilie 1918, Iași) a fost un scriitor, orator și avocat român, membru al Academiei Române și primar al Capitalei. A fost tatăl pianistei și scriitoarei Cella Delavrancea, precum și al arhitectei Henrieta (Riri) Delavrancea, una dintre primele femei-arhitect din România.    

1871 - S-a născut la Iași pictorul român Theodor Pallady

„Debarcader pe Sena“, Theodor Pallady. Foto dreapta

Theodor Pallady (n. 11/23 aprilie 1871, Iaşi – d. 16 august 1956, Bucureşti) a fost un pictor român, fiul lui Ioan sau Iancu Pallady, căsătorit cu Maria Cantacuzino, sora mai mare a diplomatului Neculai B. Cantacuzino. A decedat la 16 august 1956 in București. În anul 2012 a fost declarat membru post-mortem al Academiei Române.

Muzeul Theodor Pallady, în care sunt expuse tablouri pictate pe pânză de Pallady precum și peste 800 desene cu peisaje, nuduri, portrete sau interioare, reprezentative pentru perioada pariziană a lui Pallady, este găzduit în Casa Melik, care a fost construită în 1750-1760 de către armeanul Hagi Kevork Nazaretoglu.

Clădirea este considerată cea mai veche casă din București și este inclusă pe lista monumentelor istorice.

1880 - - S-a înfiinţat prima direcţie a Căilor Ferate Române (C.F.R.)

CFR CALATORI foto Fb jpg

Căile Ferate Române (CFR), ca instituţie, a fost fondată în anul 1880, iar prima cale ferată pe teritoriul actual al României a fost deschisă în 1854, potrivit site-ului oficial al instituției. 

Astfel, la 11 aprilie 1880, a luat fiinţă primul organism de conducere centralizată a acestui domeniu de activitate, prin fondarea "Căilor Ferate Române". Prin legea pentru răscumpărarea de către statul român a liniilor aparţinând Societăţii Acţionarilor, publicată în Monitorul Oficial nr. 23 din 29 ianuarie 1880, statul trebuia să preia, până la 1 mai 1880, administrarea şi exploatarea „drumului de fier”, în acest scop fiind creată „Direcţiunea Princiară a Căilor Ferate Române”. Pe baza acestei legi, la 11/23 aprilie 1880, a fost promulgat Decretul Princiar nr. 1.248, prin care se înfiinţa respectiva direcţiune.

La finele anului 1879, liniile de cale ferată însumau în Muntenia, Moldova şi Dobrogea 1.377,5 kilometri (aparţinând la şapte concesiuni străine), în Transilvania şi Banat 1.656 kilometri, iar în Bucovina 41 kilometri, potrivit Agerpres

1924 - S-a născut Gheorghe Viziru, fost campion național la tenis, personalitate marcantă a tenisului românesc 

Gheorghe Viziru a avut un frate geamăn, Marin, și el jucător de tenis. La vârstă de 15 ani, cei doi frați Viziru au jucat finala campionatului national de juniori, învingător și campion național fiind Gheorghe Viziru. În anul 1947 a câștigat primul său titlu de campion național la seniori, performanță pe care o vă repeta de încă opt ori, egalând, astfel, recordul lui Constantin Tănăsescu.

În anul 1949, Gheorghe Viziru a devenit șeful secției de tenis a Clubului Sportiv al Armatei Steaua, iar doi ani mai târziu a câștigat, alături de fratele sau Marin, proba de dublu a Campionatelor Mondiale Universitare.

Gheorghe Viziru a fost un component de bază al reprezentativei de Cupa Davis a României, el făcând echipa și cu Ion Tiriac.

1944 - A încetat din viaţă în urma unui atac de cord, Ion Minulescu, poet simbolist, prozator şi dramaturg român

ion minulescu

Ion Minulescu (n. 6 ianuarie 1881, București – d. 11 aprilie 1944, București) a fost un poet și prozator român, reprezentant important al Simbolismului românesc. S-a format sub influența succesivă a lui Duiliu Zamfirescu, Alexandru Macedonski, Ștefan Petică și a simboliștilor francezi și belgieni. A condus două publicaţii simboliste, „Revista celorlalţi” şi „Insula” (1912).

In anul 1922 este numit director general al artelor, iar din 1926 a fost director al Teatrului Naţional din Bucureşti, România. Printre cele mai cunoscute dintre volumele sale de versuri sunt: „Romanțe pentru mai târziu” (1908), „De vorbă cu mine însumi” (1913), „Spovedanii” (1927), „Strofe pentru toată lumea” (1930),  „Nu sunt ce par a fi” (1936).

1945 - Al Doilea Război Mondial - Trupele americane eliberează lagărul de concentrare nazist de la Buchenwald

buchenwald

Lagărul de concentrare Buchenwald a fost un lagăr de concentrare nazist înființat pe muntele Ettersberg din Germania, în iulie 1937, unul din cele mai mari astfel de lagăre de pe pământ german. Primul comandant al lagărului a fost Karl-Otto Koch.

Deținuții erau folosiți pentru muncă forțată în fabricile locale de armament. Aceștia erau evrei, deținuți politici, homosexuali, romi, martori ai lui Iehova, deținuți religioși, criminali, și prizonieri de război.

 Până în 1942 majoritatea deținuților politici erau comuniști, ulterior ponderea deținuților politici crescând considerabil.

Majoritatea deținuților politici proveneau din țări ocupate și erau membri ai rezistenței.

În lagărul de concentrare Buchenwald a fost ucis Ernst Thälmann, președintele Partidului Comunist German (KPD).

1976: Este creat primul computer personal Apple I

apple I

Apple Computer 1, cunoscut mai târziu ca Apple I sau Apple-1, este un computer de birou lansat de Apple Computer Company (astăzi Apple Inc.) în 1976.

A fost proiectat și construit manual de Steve Wozniak. Pentru a finanța producția acestor computere, Steve Jobs și-a vândut automobilul, un model VW Microbus, iar Steve Wozniak și-a vândut cu 500 de dolari computerul personal, un model HP-65.

Computerele originale Apple I au fost cumpărate de Byte Shop și au fost vândute cu 666 de dolari bucata. 

Un număr de 175 de unități dintr-un total de 200 au fost vândute, iar cele rămase au fost distruse.

Succesul lui Apple I a ajutat la perfecționarea celui de-al doilea model care deținea primele grafice color, fapt ce a ajutat compania să evolueze și să devină una dintre cele mai de succes din lume.

Istoria zilei



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite