Franța oprește vânzările de iPhone 12 din cauza nivelului de radiații
0Franța a ordonat companiei Apple să oprească vânzarea iPhone 12 pentru că emite prea multe radiații electromagnetice.
De asemenea, marți, organismul francez de supraveghere care reglementează frecvențele radio i-a spus gigantului tehnologic să repare telefoanele existente.
ANFR a sfătuit Apple că, dacă nu poate rezolva problema prin intermediul unei actualizări de software, trebuie să recheme în service fiecare iPhone 12 vândut vreodată în țară.
Însă Organizația Mondială a Sănătății a încercat anterior să calmeze temerile legate de radiațiile emise de telefoanele mobile, potrivit bbc.com.
Pe site-ul său de internet se afirmă că nu există dovezi care să permită să se concluzioneze că expunerea la câmpuri electromagnetice de nivel scăzut este dăunătoare pentru oameni.
iPhone 12 a fost lansat pentru prima dată în septembrie 2020 și este încă vândut în întreaga lume.
Apple a declarat pentru BBC că contestă revizuirea ANFR și a spus că a furnizat autorității de reglementare rezultatele de laborator de la gigantul tehnologic însuși și de la terți, care arată că dispozitivul este conform cu toate regulile relevante.
Aceasta a precizat că iPhone 12 a fost recunoscut ca fiind conform cu reglementările privind nivelurile de radiații la nivel mondial.
Ministrul francez al industriei digitale, Jean-Noel Barrot, a declarat pentru ziarul francez Le Parisien că decizia s-a datorat nivelurilor de radiații peste pragul acceptabil, potrivit Reuters.
El a spus că ANFR a constatat că rata de absorbție specifică (SAR) a iPhone 12 a fost peste ceea ce este permis prin lege.
"Se așteaptă ca Apple să răspundă în termen de două săptămâni", a spus el.
"Dacă nu reușesc să facă acest lucru, sunt pregătit să ordon o rechemare în service a tuturor iPhone-urilor 12 aflate în circulație. Regula este aceeași pentru toată lumea, inclusiv pentru giganții digitali."
Franța își va împărtăși constatările cu alte autorități de reglementare din blocul comercial - ceea ce, potrivit lui Barrot, ar putea duce la "un efect de bulgăre de zăpadă".
ANFR impune ca SAR-ul dispozitivelor să fie verificat în funcție de două moduri diferite în care este utilizat un telefon.
În primul rând, există o verificare a "membrelor" sau a membrelor, pentru cazurile în care un telefon este în contact strâns cu corpul unei persoane, cum ar fi atunci când este ținut sau plasat în buzunarul pantalonilor. Limita SAR este de patru wați pe kilogram.
Autoritatea de reglementare a declarat că SAR "membru" al dispozitivului a fost de 5,74 wați pe kilogram - mai mare decât limita.
Există, de asemenea, o verificare pentru situațiile în care un telefon se află la o distanță ceva mai mare, cum ar fi atunci când se află într-o geantă sau în buzunarul unei jachete, dar măsura SAR a iPhone 12 s-a situat sub acest prag.
Vestea a apărut pentru prima dată marți în Franța - în aceeași zi în care Apple a prezentat noul iPhone 15.
Noul telefon este primul din 2012 încoace care dispune de un port de încărcare alternativ, iar Apple spune că va vinde un adaptor pentru ca oamenii să își poată folosi cablurile existente.
Acest lucru vine în contextul în care ministerul chinez de externe a emis o replică împotriva rapoartelor din mass-media care susțineau că agențiile guvernamentale au spus personalului să nu mai folosească iPhone-uri.
Acesta a declarat că China nu a emis nicio lege, reglementare sau politică care să blocheze utilizarea produselor Apple.