Ciolacu, întrevedere cu directorul pentru afaceri guvernamentale al Apple: L-am invitat să analizeze proiectele în domeniul digital

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul României s-a întâlnit astăzi, la Palatul Victoria, cu directorul pentru afaceri guvernamentale a companiei Apple. Marcel Ciolacu l-a invitat pe Sebastien Gros „să analizeze proiectele României în domeniul transformării digitale”.

Ciolacu, întrevedere cu directorul pentru afaceri guvernamentale a Apple FOTO: Twitter
Ciolacu, întrevedere cu directorul pentru afaceri guvernamentale a Apple FOTO: Twitter

UPDATE: Potrivit unui comunicat de presă al Guvernului, premierul Marcel Ciolacu a discutat astăzi, 6 septembrie, despre oportunități de colaborare cu reprezentanți ai Apple, Amazon și IBM. La întâlnire au participat ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Bogdan Ivan, și ministrul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, Ștefan-Radu Oprea.

Sursa citată arată că discuțiile s-au axat asupra oportunităților de colaborare între țara noastră și cele trei mai companii, cu scopul de a accelera digitalizarea sistemului administrativ și a grăbi reforma digitală a administrației publice.

„Reforma digitală este cea mai importantă componentă a reformei administrative asumată de Guvern. România și românii așteaptă de multă vreme servicii publice moderne și mai eficiente. Putem răspunde acestei așteptări firești lucrând împreună cu experții și cu companiile din industria tehnologiei”, a afirmat premierul Marcel Ciolacu, potrivit comunicatului Guvernului.

Discuțiile cu reprezentanții Apple s-au concentrat asupra aspectelor legate de mediu, cybersecurity, educație și sănătate. Alte două aspecte cheie ale întâlnirii au fost posibilitățile de colaborare pentru digitalizarea educației și inovații în zona de tehnologie medicală, două dintre domeniile considerate prioritare și de Guvernul României.

Colaborarea pentru serviciile cloud, investiții în infrastructură și proiecte de cercetare avansată au fost subiecte ale discuțiilor cu reprezentanții Amazon.

Întâlnirea cu delegația Amazon a fost centrată pe posibilitățile de colaborare în domeniile strategice pentru digitalizare. Transferul în cloud al administrației publice centrale și dezvoltarea proiectelor de cercetare și inovare în domenii precum inteligența artificială, analiza datelor și securitatea cibernetică au fost doar două dintre direcțiile discuției.

În discuția cu reprezentanții companiei IBM au fost abordate subiecte precum cloudul guvernamental, soluțiile de cybersecurity și înființarea de centre de cercetare și dezvoltare avansată axate pe tehnologii de ultimă oră, cum ar fi inteligența artificială (AI), securitatea cibernetică și cloud computing.

----

„O plăcere să mă întâlnesc cu reprezentantul Apple la Summitul Inițiative celor Trei mări. L-am invitat pe Sebastien Gros, directorul pentru afaceri guvernamentale, să analizeze proiectele României în domeniul transformării digitale, cu accent pe securitatea cibernetică și educație”, se arată într-o postare pe Twitter a premierului României.

Marcel Ciolacu s-a întâlnit și cu Michael Punke, vicepreședinte pentru politici publice globale al companiei Amazon.

„Încântat să îl cunosc pe Michael Punke, vicepreședinte pentru politici publice globale al companiei Amazon. I-am încurajat să participe la digitalizarea sectorului public din România și să susțină start-up-uri promițătoare pentru a dezvolta proiecte de AI și securitate cibernetică. România sprijină cu fermitate parteneriatul transatlantic și companiile americane din Uniunea Europeană”, a transmis premierul României.

Șeful Executivului va avea astăzi o serie de întrevederi, în  contextul organizării la București a Summit-ului Inițiativei celor Trei Mări (I3M) și a Forumului de Afaceri I3M, în perioada 6-7 septembrie 2023.

Începând cu ora 12:30, premierul s-a întâlnit cu David N. Barnes, vicepreședinte pentru politica globală a forței de muncă al companiei IBM.

Ulterior, la ora 15:30, șeful Executivului se va întâlni cu John Hopkins, CEO al companiei NuScale Power. La ora 16:30, Marcel Ciolacu va avea o întrevedere cu Raymonde Gagne, președinta Senatului Canadei.

Ultima întrevedere a premierului Ciolacu va avea loc la ora 18:00,  cu Georgios Stassis, CEO al Public Power Corporation (PPC).

Întrevedere cu Maia Sandu

Prim-ministrul României, Marcel Ciolacu, a avut, miercuri, o întrevedere cu președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, aflată în vizită la București pentru a participa la Summit-ul Inițiativei celor Trei Mări găzduit anul acesta de România.

Premierul român a apreciat participarea președintei Republicii Moldova la acest eveniment internațional. România susține ferm solicitarea Chișinăului de a se asocia acestui format de cooperare, care vizează, între altele, identificarea modalităților concrete de a angaja Republica Moldova și Ucraina în proiecte menite să sporească gradul de interconectivitate în domeniile energiei, transporturilor și digital din regiune, a subliniat prim-ministrul Marcel Ciolacu”, arată un comunicat de presă al Guvernului.

Cei doi înalți oficiali au evaluat stadiul relațiilor bilaterale și au apreciat „nivelul excelent al cooperării”. „Premierul României și președinta Republicii Moldova au manifestat întreaga deschidere pentru continuarea, pe aceeași linie, a dialogului, precum și pentru a lucra împreună în vederea obținerii de rezultate concrete, în beneficiul cetățenilor celor două țări”, mai punctează sursa citată.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite