Apple este acuzată de monopolizarea piețelor de smartphone-uri într-un proces antitrust în SUA

0
Publicat:

Departamentul de Justiție al SUA și 15 state au dat joi în judecată Apple, susținând că aceasta s-a folosit de cererea puternică pentru iPhone-ul său și alte produse pentru a crește prețurile pentru serviciile sale și pentru a afecta rivalii mai mici, în primul efort antitrust major împotriva producătorului de smartphone-uri depus de administrația Biden.

foto logo apple afișat pe un telefon mobil
Apple este acuzată de monopolizarea piețelor de smartphone-uri într-un proces antitrust în SUA

Apple se alătură listei marilor companii de tehnologie date în judecată de autoritățile de reglementare americane, printre care Alphabet, Google, Meta Platforms și Amazon.com în timpul administrațiilor fostului președinte Donald Trump și a președintelui Joe Biden.

„Consumatorii nu ar trebui să fie nevoiți să plătească prețuri mai mari pentru că firmele încalcă legile antitrust”, a declarat într-o declarație procurorul general Merrick Garland. „Dacă nu va fi contestată, Apple nu va face decât să continue să își consolideze monopolul asupra smartphone-urilor”.

Departamentul de Justiție, căruia i s-a alăturat în proces și Districtul Columbia, susține că Apple se folosește de puterea sa de piață pentru a obține mai mulți bani de la consumatori, dezvoltatori, creatori de conținut, artiști, editori, întreprinderi mici și comercianți.

Procesul de 88 de pagini, depus la tribunalul federal american din Newark, New Jersey, a declarat că se concentrează pe „eliberarea piețelor de smartphone-uri de comportamentul anticoncurențial și de excludere al Apple și pe restabilirea concurenței pentru a scădea prețurile smartphone-urilor pentru consumatori, reducând taxele pentru dezvoltatori și păstrând inovația pentru viitor”.

În procesul intentat, SUA a adăugat că „Apple alege în mod repetat să își înrăutățească produsele pentru consumatori pentru a împiedica apariția concurenței”.

Apple nu a fost de acord într-o declarație, spunând: „Acest proces amenință ceea ce suntem și principiile care diferențiază produsele Apple pe piețele extrem de competitive. Dacă ar avea succes, ar împiedica capacitatea noastră de a crea genul de tehnologie pe care oamenii îl așteaptă de la Apple - în care se intersectează hardware, software și servicii”.

Acțiunile Apple se tranzacționau cu 3% mai puțin.

Apple a fost deja supusă unor anchete și ordine antitrust în Europa, Japonia și Coreea, precum și unor procese din partea unor rivali corporativi precum Epic Games. 

Una dintre cele mai profitabile afaceri ale Apple - App Store, care percepe de la dezvoltatori comisioane de până la 30% - a supraviețuit deja unei îndelungate contestații juridice în temeiul legislației americane, depusă de Epic. Deși procesul a constatat că Apple nu a încălcat legile antitrust, un judecător federal a ordonat Apple să permită linkuri și butoane pentru a plăti pentru aplicații fără a utiliza comisionul Apple pentru plata în aplicație.

În Europa, modelul de afaceri App Store al Apple a fost desființat de o nouă lege numită Digital Markets Act, care a intrat în vigoare la începutul acestei luni. Apple intenționează să permită dezvoltatorilor să își ofere propriile magazine de aplicații - și, important, să nu plătească niciun comision - dar rivali precum Spotify și Epic susțin că Apple încă îngreunează prea mult oferirea de magazine de aplicații alternative.

Hotărârile privind App Store al Apple au forțat Departamentul de Justiție să analizeze alte practici ale Apple pentru a găsi o bază pentru o plângere, cum ar fi modul în care Apple permite firmelor externe să acceseze cipurile și senzorii din iPhone.

Firmele de hardware de consum, cum ar fi producătorul de dispozitive de urmărire inteligentă Tile Inc, se plâng de mult timp că Apple a restricționat modalitățile prin care pot lucra cu senzorii iPhone-ului, în timp ce dezvoltă produse concurente care au un acces mai mare.

Apple a început să vândă AirTags - care pot fi atașate la obiecte precum cheile de mașină pentru a-i ajuta pe utilizatori să le găsească atunci când le pierd - la câțiva ani după ce Tile a vândut un produs similar.

În mod similar, Apple a restricționat accesul la un cip din iPhone care permite efectuarea de plăți fără contact. Cardurile de credit pot fi adăugate la iPhone doar prin utilizarea serviciului Apple Pay, oferit de Apple.

Iar Apple s-a confruntat, de asemenea, cu critici în legătură cu serviciul iMessage, care funcționează numai pe dispozitivele Apple.

Apple susține de mult timp că restricționează accesul dezvoltatorilor terți la unele date ale utilizatorilor și la unele componente hardware ale iPhone din motive de confidențialitate și securitate. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite