Apple, Google și Meta, verificate pentru a se determina dacă respectă regulile privind piețele digitale

0
Publicat:

Apple, Google (divizie a Alphabet) şi Meta Platforms vor fi investigate pentru potenţiale încălcări ale noilor reglementări privind pieţele digitale (Digital Markets Act - DMA), care au intrat în vigoare în data de 7 martie, au anunţat luni autorităţile antitrust ale Uniunii Europene, o decizie care ar putea duce la amenzi masive pentru giganţii americani „Big Tech”.

foto logo-uri Alphabet, Amazon, Apple, Facebook și Microsoft
Apple, Google și Meta, verificate de Comisia Europeană

Noul regulament va pune capăt practicilor neloiale ale întreprinderilor care acţionează în calitate de controlori de acces (gatekeepers) în economia platformelor online, transmit DPA și Reuters.

Societăţile care operează unul sau mai multe dintre aşa-numitele "servicii de platformă esenţiale" enumerate în DMA sunt considerate controlori de acces, dacă îndeplinesc următoarele cerinţe: sunt suficient de mari încât să aibă un impact pe piaţa internă, controlează un canal important prin care firmele utilizatoare intră în legătură cu consumatorii finali (în cazul în care societatea furnizează un serviciu de platformă esenţial lunar unui număr de peste 45 de milioane de utilizatori finali activi stabiliţi sau situaţi în UE şi anual unui număr de peste 10 000 de utilizatori comerciali activi stabiliţi în UE) şi deţin o poziţie solidă şi durabilă - în cazul în care societatea a îndeplinit al doilea criteriu în ultimii trei ani.

Sunt vizate: serviciile de intermediere online, cum ar fi magazinele de aplicaţii, motoarele de căutare online, serviciile de socializare în reţea, anumite servicii de mesagerie, serviciile platformelor de partajare a materialelor video, asistenţii virtuali, browserele web, serviciile de cloud computing, sistemele de operare, pieţele online şi serviciile de publicitate.

"Comisia Europeană suspectează că măsurile adoptate de aceşti controlori de acces nu sunt pe deplin conforme cu obligaţiile lor conform DMA", se arată într-un comunicat al Executivului comunitar.

Autorităţile antitrust ale Uniunii Europene investighează Alphabet şi Apple, care nu ar fi respectat reglementările care cer controlorilor de acces să prezinte gratuit clienţilor oferte ale magazinelor de aplicaţii alternative. De asemenea, Alphabet este cercetată pentru că ar fi acordat prioritate propriilor sale servicii în cadrul rezultatelor căutărilor Google. De asemenea, Comisia Europeană verifică dacă Apple respectă reglementările DMA referitoare la alegerea utilizatorilor în iOS, sistemul de operare pentru tabletele şi smartphone-urile Apple.

Meta este investigată pentru politica sa de a cere utilizatorilor să aleagă între plata pentru folosirea serviciilor sale şi consimţământul pentru a permite ca datele cu caracter personal ale utilizatorilor să fie partajate între serviciile companiei.

Investigaţia ar urma să fie finalizată într-un an, termenul stabilit în DMA. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite