Apple lansează seria iPhone 15, Apple Watch Series 9, Ultra 2 și macOS Ventura

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Apple a anunțat astăzi, 12 septembrie 2023, în cadrul evenimentului Wonderlust, desfășurat în campusul Apple Park, din Cupertino, California, noi produse: seria iPhone 15, Apple Watch Series 9, Apple Watch Ultra 2 și macOS Ventura.

Tim Cook, CEO-ul Apple, în timpul evenimentului Wonderlust. FOTO EPA-EFE / John G. Mabanglo
Tim Cook, CEO-ul Apple, în timpul evenimentului Wonderlust. FOTO EPA-EFE / John G. Mabanglo

Deși iPhone 15 a fost fără îndoială în centrul atenției la evenimentul Apple, s-au remarcat și noi căști AirPods Pro (a 2-a generație) cu port USB-C, plus două noi actualizări în gama ceasuri smart cu Apple Watch Series 9 și Apple Watch Ultra 2, ambele cu procesoare noi.

iPhone 15 cu USB-C. FOTO Getty Images
iPhone 15 cu USB-C. FOTO Getty Images

Cea mai importantă schimbare la seria iPhone 15 este noul port USB-C, toate modelele au acum Dynamic Island. iPhone 15 Pro și iPhone 15 Pro Max au primit un buton de acțiune care înlocuiește comutatorul pentru mod silențios și corpuri noi din titan cu margini ultra-subțiri.

iPhone 15 va avea un ecran de 6,1 inchi, iar 15 Plus va avea un ecran de 6,7 inchi.

Puteți vedea aici evenimentul Apple.

iPhone 15 și iPhone 15 Plus vor fi disponibile în culorile roz, galben, verde, albastru și negru, în capacități de stocare de 128GB, 256GB și 512GB.  iPhone 15 Pro va fi disponibil în negru, albastru și argintiu. 

De asemenea, Apple a anunțat că actualizarea software iOS 17 va fi lansată luni, 18 septembrie, iar macOS Sonoma va fi disponibil începând cu data de 26 septembrie. Accesoriile "FineWoven" noi au înlocuit vechile huse din piele, iar funcția de urgență SOS prin satelit poate acoperi acum și problemele cu mașina, datorită unei noi colaborări cu AAA.

Cipul A16 Bionic, cu 16 nuclee, care a debutat pentru prima dată pe iPhone 14 Pro, e disponibil acum pe modelele Apple iPhone 15 și 15 Plus.

Noul cip A17 Pro include un cip pe 3 nanometri, probabil fabricat de Taiwan Semiconductor (TSMC). Acesta conține 19 miliarde de tranzistori.

A17 Pro are două nuclee de înaltă performanță și patru nuclee pentru eficiență. Motorul Neural, acceleratorul de inteligență artificială al Apple, va fi de două ori mai rapid și alimentat de 16 nuclee, conform companiei. GPU-ul este o unitate cu șase nuclee despre care Apple afirmă că este cu 20% mai rapid decât versiunea anterioară. De asemenea, compania spune că GPU-urile sunt optimizate pentru jocuri, nu pentru inteligența artificială.

Camerele smartphone-urilor iPhone 15 Pro primesc o actualizare importantă

Camerele principale, de 48 MP,  vor putea acum să captureze imagini în format HEIF de 48MP ca setare implicită.  Senzorul este mai mare decât cel din modelele anterioare de iPhone, iar Photonic Engine de pe iPhone 15 Pro permite distanțe focale de 24, 28 și 35 de milimetri.

De asemenea, va exista o cameră telefoto cu zoom 3X pentru iPhone 15 Pro. Pentru 15 Pro Max, aceasta va avea zoom 5X (120 de milimetri). 

Apple Watch Series 9 va arăta similar cu modelele anterioare, dar va avea culori actualizate, inclusiv roz, starlight și argintiu.

Watch Series 9 va avea și o nouă funcție numită „double tap”. Funcția permite utilizatorilor să răspundă la un apel sau să controleze acțiuni dintr-o aplicație atingând două degete (arătător și opozabil) de două ori.

Apple Watch Ultra 2 include noul cip S9 și un nou afișaj capabil de o luminozitate de 3.000 de niți. Promite o autonomie a bateriei de 72 de ore și anuță o carcasă din titan reciclat în proporție de 95%.

Dispozitivul va veni cu un nou cadran de ceas, exclusiv pentru Ultra 2, numit Modular Ultra. Apple îl descrie drept cel mai personalizabil cadran de ceas pe care l-a făcut vreodată.

Prețul anunțat pentru versiunea de bază a:

- iPhone 15 este de 799 de dolari; 

- iPhone 15 Plus este de 899 de dolari; 

- iPhone 15 Pro este de 999 dolari;

- iPhone 15 Pro Max de 1299 dolari.

Toate cele patru modele de iPhone vor fi disponibile pentru precomanda din 15 septembrie și vor fi disponibile în magazine din 22 septembrie.

Apple Watch Ultra 2 va avea un preț de 799 de dolari, seria 9 va avea un preț de 399 de dolari, iar a doua generație de SE va costa 249 de dolari, a mai spus compania.

Cele mai recente AirPods Pro (a 2-a generație) cu carcasă USB-C costă 249 de dolari și vor fi disponibile din 22 septembrie.

După eveniment, acțiunile Apple au înregistrat o scădere de aproximativ 2%.

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite