De ce a oprit Apple vânzarea Watch Series 9 și Ultra 2 ?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Înainte ca interdicția impusă de Comisia de Comerț Internațional din SUA să intre în vigoare, Apple a oprit vânzarea Apple Watch Series 9 și Ultra 2 din magazinul său online. Dispozitivele sunt încă disponibile în magazinele fizice și la alți comercianți pentru moment.

Apple Watch Ultra 2 și Series 9. FOTO EPA-EFE
Apple Watch Ultra 2 și Series 9. FOTO EPA-EFE

Motivul suspendării vânzării este o interdicție de import iminentă impusă de Comisia de Comerț Internațional a SUA, care urmează să intre în vigoare pe 26 decembrie. Ambele ceasuri vor fi retrase din magazinele fizice Apple după 24 decembrie.

De ce a oprit Apple a oprit vânzarea Watch Series 9 și Ultra 2 ?

Motivul retragerii este un ordin de interzicere a importului impus de US International Trade Commission (ITC) din cauza unui litigiu de brevet cu producătorul de dispozitive medicale Masimo. Comisia de Comerț Internațional a decis că senzorul SpO2* din ceasurile inteligente Apple încalcă patentele Masimo. Pe 15 decembrie, ITC a respins cererea Apple de a amâna interdicția de import în timp ce așteaptă rezultatul unei contestații.

Deoarece disputa patentului se referă specific la senzorul SpO2, Apple poate continua să vândă Apple Watch SE, care nu este dotat cu acest senzor. Funcția a debutat odată cu Apple Watch Series 6 lansat în 2020 și a apărut în fiecare ceas inteligent flagship Apple de atunci.

Apple a retras și versiunile recondiționate ale două ceasuri anterioare cu senzori SpO2, Series 7 și Series 8, din magazinul său online. Două ediții speciale ale Series 9, Apple Watch Nike și Apple Watch Hermès, au fost, de asemenea, retrase.

Interdicția Comisiei de Comerț Internațional se aplică doar canalelor de vânzare ale Apple, ceea ce înseamnă că alți comercianți precum Walmart și Best Buy nu ar trebui să fie afectați până când stocurile lor existente se epuizează. Interdicția se aplică doar vânzărilor de ceasuri în SUA - alte regiuni nu sunt afectate.

Este neclar cât timp va fi în vigoare interdicția. Bloomberg a raportat anterior că inginerii Apple lucrează la modificarea software-ului dispozitivelor afectate pentru a evita încălcarea patentelor Masimo, modificând modul în care algoritmii măsoară nivelurile de oxigen din sânge și cum prezintă acele date purtătorului.

Dar Masimo susține că patentele de bază sunt legate de hardware, ceea ce ar putea însemna că ajustările software-ului nu sunt suficiente pentru a rezolva problema. Modificările hardware ar putea dura cel puțin trei luni, în timp ce Apple produce și livrează ceasuri noi, notează Bloomberg.

A treia opțiune este o înțelegere cu Masimo, la care CEO-ul companiei, Joe Kiani, a declarat că este deschis. Dar pe 19 decembrie, Kiani a declarat: "Ei (n.r. Apple) nu au sunat". Într-o declarație emisă luni, 18 decembrie,  purtătorul de cuvânt al Apple, Nikki Rothberg, a declarat că compania "nu este de acord" cu decizia Comisiei de Comerț Internațional și că "urmărește o serie de opțiuni legale și tehnice pentru a asigura disponibilitatea Apple Watch pentru clienți".

*Saturația de oxigen (SpO2) este o măsură a cât de mult oxigen transportă sângele unei persoane ca procent din maximul pe care l-ar putea transporta. Pentru o persoană sănătoasă, SpO2 normală ar trebui să fie între 96% și 99%. Altitudinile mari și alți factori pot afecta ceea ce este considerat normal pentru un anumit individ.

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite