Război în Ucraina. Sirenele sună din nou la Kiev. Ruşii au lansat obuze asupra oraşului Nikolaev

0
Noi bombardamente în Ucraina FOTO EPA-EFE
Noi bombardamente în Ucraina FOTO EPA-EFE

Convoiul militar rusesc aflat la nord-vest de Kiev, care măsoară aproximativ 64 de kilometri, a fost "dispersat şi redesfăşurat", conform imaginilor din satelit, relatează CNN, prezentînd imagini furnizate de Maxar Technologies.

GALERIE FOTO


LIVETEXTUL CONTINUA AICI

UPDATE 03:10 Volodimir Zelenski le cere mamelor soldaţilor ruşi să nu îi mai lase să plece la război. 

"Vreau să spun asta încă o dată mamelor ruse. În special, mamelor recruţilor. Nu vă trimiteţi copiii la război într-o ţară străină", a transmis Zelenski pe Telegram.

Joe Biden declară că Putin nu va ieşi niciodată cu o victorie din războiul cu Ucraina. 

UPDATE 01:00 Ministerul de Externe ucrainean a publicat pe reţelele de socializare o declaraţie dură la adresa ruşilor după ce aceştia l-ar fi răpit pe primarul Metilopolului, Răpirea orimarului de către nişte bărbaţi înarmaţi, aşa cum relatează CNN, e considerată de ucraineni "crimă de război",

„Faptul răpirii primarului Melitopolului, împreună cu alte sute de fapte de crime de război comise de ocupanţii ruşi pe teritoriul ucrainean, sunt documentate cu atenţie de agenţiile de aplicare a legii. Autorii acestei crime şi a altor crime vor fi aduşi în faţa tribunalului”, a declarat ministerul de Externe ucrainean.

Putin şi Lukaşenko ar fi convenit ca Rusia să livreze Belarusului echipamente mmilitare moderne în viitorul apropiat, conform BelTA, agenţia oficială de presă a belaruşilor. 

UPDATE 00:30 Varşovia şi Cracovia nu mai acceptă refugiaţi din Ucraina, conform serviciului de graniceri de Stat al Ucrainei. Aproximativ 300.000 de refugiaţi au ajuns în ultimele două săptămâni în cele două oraşe.

Potrivit ONU, peste 2.5 milioane de refugiaţi au ajuns în Polonia, Ungaria, Slovacia, România şi alte ţări europene, de la începutul invaziei ruse.

UPDATE 23:07 Oraşul Nikolaev este bombardat. Obuze puternice ale ruşilor au vizat suburbiile oraşului, lovind clădiri rezidenţiale.

UPDATE 21.35 Un al treilea general-maior rus a fost ucis, anunţă forţele armate din Ucraina. Potrivit acestora, este vorba despre generalul Andriy Kolesnikov care provenea din regiunea de est a Rusiei. Motivul pentru care generali de top ai Rusiei au fost trimişi în prima linie a frontului.

UPDATE 21.10 Parlamentul Ucrainean susţine că forţele de ocupaţie ruse l-au răpit pe primarul din Melitopol, oraş capturat încă din 25 februarie. Potrivit instituţiei, Ivan Fedorov a refuzat să coopereze cu militarii, motiv pentru care a fost ridicat de pe stradă. Răpirea a fost anunţată şi de mai mulţi oficiali ucraineni, între care şi un consilier al Ministerului Afacerilor Interne şi adjunctul şefului Biroului Preşedinţiei.

UPDATE 21.08 Rusia. Procuratura Generală cere ca Meta să fie recunoscută ca organizaţie extremistă în ţară, cu scopul blocării Instagram şi Whatsapp. Ruşii ar avea la dispoziţie două zie pentru a-şi salva conţinutul de pe aceste reţele. Facebook a fost deja interzisă în Rusia.

Potrivit agenţiei de presă TASS, care citează biroul de presă al Parchetului General. “În conformitate cu legea federală care priveşte contracararea activităţilor extremiste, Parchetul General al Federaţiei Ruse a trimis o cerere în instanţă pentru a recunoaşte Meta ca organizaţie extremistă şi pentru a interzice activităţile sale pe teritoriul Federaţiei Ruse”.

Decizia Moscovei vine în urma unui anunţ al companiei Meta care, conform Reuters, a transmis că va permite utilizatorilor platformelor de socializare deţinute, Facebook şi Instagram, din unele ţări să publice mesaje cu conţinut violent şi inadecvat împotriva Rusiei şi a soldaţilor ţării, în contextul invaziei asupra Ucrainei.

Catalogarea Meta ca fiind organizaţie teroristă implică o modificare temporară a politicii companiei, iar Reuters transmite că Meta permite, de asemenea, unele postări ale utilizatorilor reţelelor de socializare prin care cer moartea preşedintelui Vladimir Putin sau a omologului său bielorus, Alexandr Lukaşenko. Astfel de mesaje vor fi permise, cu excepţia cazului în care acestea conţin şi referinţe către alţi lideri sau oficiali.

Potrivit The Washington Post, WhatsApp şi Instagram sunt printre cele mai populare platforme de socializare din ţară. Săptămâna trecută, autorităţile din Rusia au blocat accesul la Facebook şi Twitter, invocând “cazuri de discriminare împotriva mass-media şi a resurselor ruse de informaţii”.

UPDATE 20.44 Ambasadorul Rusiei la ONU, Vasili Nebenzia, a susţinut, în cadrul reuniunii de urgenţă a Consiliului de Securitate, întrunit la solicitarea Rusiei pe motivul că Ucraina produce arme biologice, că Rusia a descoperit dovezi ale eforturilor Ucrainei de a ascunde cercetările realizate cu privire la armele biologice.

Drept răspuns, ambasadorul SUA la ONU, Linda Thomas-Greenfield, argumentează că afirmaţiile lui Nebenzia sunt o încercare de a ”fabrica un pretext pentru atac”, Rusia fiind cea care deţine, în realitate, un program al armelor biologice, conform BBC.

UPDATE 20.08 Un transport de asistenţă de securitate din Statele Unite pentru Ucraina va ajunge în Europa în următoarele 24 de ore, a declarat vineri reporterilor un înalt oficial american al apărării, potrivit CNN.

UPDATE 19.45 Peste 200 de civili, dintre care 11 copii ucişi la Harkiv de Rusia. Potrivit lui Serhii Bolvinov, şeful Departamentului de Investigaţii al poliţiei din regiunea Harkiv, 10 civili, inclusiv trei copii, au fost ucişi în ultimele 24 de ore.

În Mariupol, 1582 de civili au fost ucişi de la începutul războiului.

UPDATE 19.00 Ministerul ucrainean al Apărării susţine că Rusia intenţionează să organizeze un atac terorist la centrala nucleară de la Cernobîl, care se află acum sub controlul forţelor ruse, ulterior, Rusia intenţionând să învinovăţească Ucraina pentru atac. De asemenea, centrala ”rămâne complet deconectată de la sistemele de monitorizare conduse de AIEA”, conform CNN.

UPDATE 18.40 Preşedintele american Joe Biden, a anunţat, vineri, noi sancţiuni impuse Rusiei. Liderul SUA a declarat că Rusiei îi va fi revocat statutul de "Naţiunea cea mai favorizată", afectând astfel relaţiile comerciale cu alte state, cţ noi nume ale oligarhilor ruşi vor fi adăugate pe lista de sancţiuni şi Rusia va fi exclusă din FMI şi Banca Mondială, conform CNN.

”Putin îşi continuă asaltul, iar împreună cu NATO şi aliaţii continuăm să lucrăm pentru a suplimenta sancţiunile economice asupra lui Putin şi a izola Rusia pe scena internaţională”, a afirmat Biden.

”Împreună cu alţi aliaţi din G7, Canada, Franţa, Germania, Japonia, Marea Britanie, Italia şi UE vom anunţa alte măsuri pentru a-l constrânge pe Putin şi a-l trage şi mai mult la răspundere pentru agresiunea împotriva Ucrainei”, a subliniat el.

UPDATE 18.09 Conflictul din Ucraina se va încheia atunci când Occidentul va lua măsuri în privinţa preocupărilor ridicate în mod repetat de Rusia privind uciderea de civili în estul Ucrainei şi extinderea NATO către est, a transmis vineri purtătorul de cuvânt al Kremlinul, informează Reuters.

UPDATE 17:47 Aviaţia rusă a lansat un atac aerian asupra satului belarus Kopani din spaţiul aerian al Ucrainei, se arată într-un comunicat al comandamentului forţelor aeriene ucrainene, relatează Ukrinform.

„Astăzi (11 martie), la ora 14.30, am primit informaţii de la Serviciul de Grăniceri de Stat că avioanele ruseşti au decolat de pe aerodromul Dubroviţa (Belarus), au intrat pe teritoriul Ucrainei, au schimbat direcţia deasupra aşezărilor noastre din Horodichi şi Tumen, după care au provocat, au lansat un atac aerian asupra aşezării Kopani (Belarus)”

„Aceasta este o provocare. Scopul este de a atrage forţele armate ale Republicii Belarus în războiul cu Ucraina”, au scris pe Facebook Forţele Aeriene ale Forţelor Armate ale Ucrainei.

 UPDATE 17.23 Preşedintele Comisiei Europene Ursula von der Leyen cataloghează războiul din Ucraina drept „un atac odios” al Rusiei, subliniind că Ucraina face parte din familia europeană. Ea a anunţat că UE va face public un al patrulea pachet de sancţiuni la adresa Rusiei. În urma războiului declanşat de Rusia în Ucraina, Uniunea Europeană îşi propune să renunţe la dependenţa de gazul rusesc până în 2027 şi investiţii strategice în dezvoltarea de noi facilităţi de producţie a energiei.

UPDATE 17.20 Bulgaria s-a oferit să găzduiască posibile negocieri între preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski şi omologul său rus Vladimir Putin, în timp ce atacul rus asupra Ucrainei se intensifică, informează vineri dpa.

"Vedem că ambele părţi realizează tot mai mult că războiul nu este o soluţie", a declarat preşedintele bulgar Rumen Radev în faţa jurnaliştilor, în timpul unei vizite la un punct de trecere între România şi Bulgaria, folosit de refugiaţi ucraineni.

Circa 30.000 de ucraineni s-au refugiat în Bulgaria de la declanşarea invaziei ruse asupra Ucrainei.

UPDATE 17.18 Rusia a anunţat vineri că a început urmărirea în justiţie împotriva Meta pentru "apel la uciderea" de ruşi, după ce compania-mamă a Facebook şi Instagram şi-a "relaxat" reglementările privind mesajele violente referitoare la armata şi liderii Rusiei, relatează AFP.

Comitetul de anchetă rus a transmis într-un comunicat că "a fost iniţiată o acţiune penală în legătură cu apelurile ilegale la crime şi violenţă împotriva unor cetăţeni ai Federaţiei Ruse din partea unor colaboratori ai companiei americane Meta, care deţine reţelele sociale Facebook şi Instagram".

Comitetul îl are în vedere în special pe Andy Stone, responsabil de comunicare la Meta, care a anunţat joi schimbarea regulilor de postare pe cele două platforme.

UPDATE 17.15 Mai mult de 200.000 de persoane aşteaptă să plece din oraşul-port Mariupol, atacat şi bombardat în mod constant de armata rusă, potrivit administraţiei oraşului, informează vineri dpa.

"Ei au tăiat legăturile oraşului pe toate direcţiile", a declarat viceprimarul Mariupolului, Serhii Orlov, pentru programul "Mittagsmagazin" al televiziunii publice germane ARD.

Potrivit lui Orlov, niciun camion umanitar nu a putut intra în oraş. Până acum au eşuat mai multe încercări de a crea coridoare umanitare pentru a evacua şi salva refugiaţi.

"Nu ştiu cum să descriu distrugerea oraşului nostru. Practic, oraşul nu mai există. Imaginile cu (oraşul cecen) Groznîi şi cele cu (oraşul sirian) Alep - aşa arată Mariupol în acest moment", a afirmat Orlov.

Armata ucraineană este "foarte curajoasă", însă soldaţii nu au arme pentru a proteja vieţile civililor împotriva atacurilor aeriene ale armatei ruse, a mai spus el

UPDATE 16.35 Vladimir Kliciko, fost campion la box şi frate al primarului Kievului, care luptă în cadrul forţelor de apărare teritorială a Ucrainei, a declarat pentru CNN că trupele ruse au atacat astăzi zone din întreaga ţară, dar că ţinta lor principală este capitala Kiev.

„În următoarele zile, ne aşteptăm la un atac semnificativ asupra capitalei. Ei se regrupează. Încearcă să găsească diferite strategii, calea şi momentul potrivit. Aşa că fiecare oră contează, iar apoi noi ne aşteptăm la un atac asupra capitalei în orice moment, mai ales  în următoarele zile. Ţinta lor este capitala", a spus Klitschko.

„Avem o mulţime de echipamente, echipament militar şi vom face orice este posibil, încercăm să depăşim armata rusă cât de mult putem. Nu ştiu cât vom rezista, dar noi Vom rezista cât putem. Ceea ce este cu adevărat necesar este sprijinul internaţional. Trebuie să izolaţi Rusia şi economia Rusiei", a spus el.

„Este important de înţeles pentru lumea occidentală şi pentru aliaţii noştri că trebuie să acţioneze acum. Nu putem aştepta săptămâni sau luni pentru anumite decizii. Este vorba despre ore şi minute. Avem nevoie de sprijin — financiar, umanitar, echipament militar. Avem grijă de noi, aveţi încredere în noi”, a adăugat el.

UPDATE 16.29 Doi şefi ai FSB, Serviciul Federal de Securitate al Rusiei, au fost puşi sub arest la domiciliu, a anunţat un jurnalist rus de investigaţii, specializat în anchete despre serviciile secrete şi de spionaj ale Federaţiei Ruse.

UPDATE 16:12 Forţele armate ruse nu au făcut niciun fel de progrese în privinţa avansului lor în interiorul Ucrainei în ultimele 24 de ore, a declarat jurnaliştilor consilierul prezidenţial ucrainean Olecsii Arestovici.

Progresele teritoriale ale Rusiei în Ucraina au stagnat, a spus Arestovici vineri într-un briefing de presă.

„Oponentul nostru a fost oprit practic în toate direcţiile de atacurile noastre aeriene, tirurile de rachete şi atacuri la sol”, a afirmat acesta, adăugând că forţele armate ucrainene au efectuat contraatacuri în apropierea capitalei Kiev, dar la şi Harkov, în estul Ucrainei.

UPDATE 15:25 Preşedintele rus Vladimir Putin a spus vineri cu ocazia întâlnirii cu omologul său din Belarus că negocierile dintre Moscova şi Kiev au înregistrat unele progrese, dar nu a oferit detalii despre acestea, relatează Reuters.

 „Au apărut unele schimbări pozitive, îmi spun negociatorii de partea noastră”, i-a spus Putin omologului său belarus Alexandr Lukaşenko, adăugând că discuţiile între părţi au loc practic zilnic.

Putin nu a detaliat, asigurând în schimb că va aprofunda subiectul în discuţiile cu preşedintele Belarusului.

UPDATE 15: „0 Marea Britanie a anunţat, vineri, îngheţarea activelor, precum şi interdicţii de călătorie pentru 386 de membri ai Dumei de Stat a Rusiei, Camera inferioară a Parlamentului, care au votat în favoarea independenţei celor două regiuni separatiste din estul Ucrainei, Lugansk şi Doneţk, potrivit Reuters.

Marea Britanie şi-a anunţat anterior intenţia de a sancţiona parlamentarii ruşi, ca parte a unui pachet de măsuri menite să-l pedepsească pe preşedintele rus, Vladimir Putin, pentru invazia în Ucraina.

 Sancţiunile au fost impuse parlamentarilor ruşi în cauză pentru ”sprijinul lor pentru regiunile separatiste ucrainene Lugansk şi Doneţk”.

”Îi vizăm pe cei complici la invazia ilegală a Ucrainei organizată de Putin şi pe cei care susţin acest război barbar. Nu vom renunţa la presiune şi vom continua să strângem cureaua asupra economiei ruse prin sancţiuni”, a declarat ministrul britanic de Externe, Liz Truss, într-un comunicat.

Noile sancţiuni le vor interzice celor vizaţi să călătorească în Marea Britanie, să acceseze activele deţinute în Regatul Unit şi să facă afaceri în această ţară, a mai comunicat Ministerul de Externe al Marii Britanii.

UPDATE 14.42 Armata rusă atacă un centru pentru persoane cu dizabilităţi la Oskil, în apropiere de Harkov

Forţe ruse au luat ca ţintă, vineri, un centru pentru persoane cu dizabilităţi din apropiere de Harkov (est), însă fără să facă victime, potrivit unui prim bilanţ al serviciilor ucrainene de urgenţă, după ce au atacat un spital pediatric şi o maternitate la Mariupol, relatează AFP.

”Inamicul a lovit azi (vineri) o instituţie specială pentru persoane cu dizabilităţi, în apropiere de Oskil”, anunţă într-o postare pe Telegram şeful administraţiei regionale, Oleh Sinegubov.

El precizează că 330 de persoane - inclusiv zece în scaun cu rotile şi 50 care nu se pot deplasa - se aflau în instituţie la momentul atacului. În total, 73 de persoane au fost evacuate, mai precizează Sinegubov.

”Din fericire, nu există victime”, au anunţat, mai târziu, salvatori ucraineni, care precizează că ”şarpantele clădirii au fost distuse la nivelul etajelor doi şi trei”.

”Ruşii au comis din nou un atac brutal împotriva unor civili”, deplânge Oleh Sinegubov.

”Aceasta este o crimă de război împotriva unor civili, un genocid al naţiunii ucrainene!”, denunţă el pe Telegram.

Acest atac are loc la două zile după atacuri aeriene care au atins un spital pediatric şi o maternitate, la Mariupol, un port asediat în sudul Ucrainei.

Aceste atacuri - care au provocatun val de indignare în întreaga lume - s-au soldat cu trei morţi, inclusiv o fată, şi numeroşi răniţi.

Potrivit lui Oleh Sinegubov, armata rusă ”n-are altceva de făcut decât să atace în mod cinic populaţia civilă” în faţa rezistenţei armatei ucrainene, după mai bine de două săptămâni de confruntări armate.

UPDATE 14.00 Forţele ucrainene au confiscat măşti de gaze de la trupele ruse în urma avertismentelor din partea Occidentului că Vladimir Putin ar putea folosi arme chimice în invazia sa barbară. Ministerul Apărării a distribuit imagini cu echipamentul capturat, relatează Daily Mail.

UPDATE 13.30 Preşedintele rus Vladimir Putin i-a cerut vineri ministrului rus al Apărării Serghei Şoigu să-i propună redesfăşurări militare la frontiera de vest a Rusiei, ca răspuns desfăşurărilor NATO în Europa de Est, relatează AFP.

”În ceea ce priveşte consolidarea frontierelor noastre occidentale, din cauza acţiunilor adoptate de către statele membre NATO (...), acest lucru necesită studiat. Vă cer să-mi pregătiţi un raport”, i-a spus Putin lui Şoigu într-o reuniune televizată a Consiliului rus al Securităţii.

UPDATE 13.08 Doi militari ucraineni au fost ucişi, iar alţi şase răniţi, vineri, într-un bombardament al armatei ruse al bazei aeriene de la Luţk, în nord-vestul Ucrainei, au anunţatautorităţile locale, relatează AFP.

”La ora (locală) 5.45 (şi ora României), patru rachete au fost trase, potrivit informaţiilor noastre, de către un bombardier aparţinând armatei ruse, asupra bazei aeriene de la Luţk”, a anunţat într-o postare pe Telegram şeful administraţiei regionale, Iuri Pohuliaiko.

UPDATE 12.46 Publicaţia ucraineană zn.ua a obţinut din surse diplomatice de la Kiev de încredere, cererile înaintate de Rusia Ucrainei pentru a opri focul. Primele cinci dintre ele, aşa cum le vede Putin, necesită modificarea Constituţia Ucrainei.

UPDATE 12:40 Guvernatorul regiunii Harkov Oleg Sinegubov a condamnat vineri atacul asupra unui spital psihiatric din apropierea oraşului estic Izium.

„Este o crimă de război împotriva civililor, genocid asupra poporului ucrainean”, a scris acesta pe Telegram.

330 de pacienţi se aflau internaţi în acel spital la momentul bombardamentului, inclusiv persoane în scaune cu rotile sau incapabile să se deplaseze. 73 de pacienţi au fost evacuaţi. Numărul răniţilor nu a fost încă stabilit.

UPDATE 12:20 Doi militari au fost ucişi şi alţi şase au fost răniţi în urma bombardării aerodromului militar Luţk din nord-vestul Ucrainei, relatează Ukrinform.

„Pe 11 martie, patru rachete au fost trase spre aerodromul militar din Luţk de către ceea ce potrvit evaluării noastre ar fi un bombardier al armatei ruse. Din păcate, există pierderi umane. Doi militari au fost ucişi şi şase au suferit răni mai mult sau mai puţin grave. Îndepărtăm molozul”, a declarat şeful Administraţiei Militare Regionale Volin, Iurii Pohuliaiko, într-un anunţ video pe Telegram.

UPDATE 12:13 Preşedintele rus Vladimir Putin a ordonat vineri armatei ruse să faciliteze trimiterea unor combatanţi ”voluntari” în Ucraina, în urma trimiterii unor ”mercenari” de către Occident, acuză el, relatează AFP, potrvit news.ro.

”Dacă vedeţi că oamenii vor să se ducă în mod voluntar, nu pentru bani, ci ca să-i ajute pe cei care trăiesc în Donbas (în estul Ucrainei), atunci trebuie să le veniţi în întâmpinare şi să-i ajutaţi să se ducă în zona de luptă”, a declarat Vladimr Putn.

Putin a dat acest ordin în urma unei propuneri a ministrului rus al Apărării Serghei Şoigu.

UPDATE 12.04 Detaşamente de „Kadîroviţi” păzesc soldaţii ruşi să nu dea inapoi din faţa ucrainenilor.

La periferia Kievului, există detaşamente de „kadîroviţi” care îi obligă pe soldaţii ruşi să lupte împotriva Forţelor Armate ale Ucrainei şi nu le permit să se retragă, a declarat parlamentarul ucrainean Fiodor Venislavski, membru al Comisiei pentru securitate şi apărare naţională, citat de zn.ua.

„Există informaţii că în forţele de ocupaţie se creează „detaşamente de protecţie”. Adică se recurge la metodele de război staliniste şi hitleriste”, a spus Venislavski.

„Kadîroviţii” sunt amplasaţi în jurul trupelor ruse pe direcţia Kiev, în special la Irpen, Gostomel, Buha. Aceştia îi obligă sub ameninţarea armei pe soldaţii ruşi să nu evite ciocnirile cu trupele ucrainene sau să se predea inamicului.

UPDATE 11.37 Armata rusă strânge laţul în jurul Kievului şi încearcă „să blocheze” capitala ucraineană, transformată în „fortăreaţă” de către locuitorii săi, în timp ce preşedintele ucrainean acuză Moscova de faptul că ia drept ţintă civili care fug din calea confruntărilor armate, relatează AFP.

Armata rusă încearcă să elimine apărarea ucraineană în mai multe localităţi din vestul şi nordul capitalei - la Andriivka, Kopîliv, Buzova, Horenîci, Bucea şi Demîdivka - pentru a „bloca” Kievul, a anunţat în noaptea de joi spre vineri Statul Major ucrainean.

„O deplasare a trupelor ruse către Brovarî, la est de Kiev, nu este de altfel exclusă”, potrivit Statului Major.

„Kievul s-a transformat în fortăreaţă”, a anunţat primarul Vitali Kliciko, iar în oraş se mai află mai puţin de două milioane de locuitori.

„Fiecare stradă, fiecare clădire, fiecare punct de control a fost fortificat”, a anunţat el.

Per ansamblu, situaţia s-a schimbat puţin, însă ruşii au ajuns la poarta Kievului, prin vest, după prima săptămână de confruntări armate. Capitala ucraineană este aproape complet încercuită.

Lupte continuă, de asemenea, în vederea preluării controlului la Cernihiv (nord), Harkov (nord-est) şi la oraşul portuar Mariupol (sud), mai anunţă Statul Major.

Moscova a încercat „să lanseze o ofensivă” către marile oraşe Zaporojie şi Krivoi Rog, potrivit Statului Major.

În sud-estul Ucrainei, armata rusă „îşi concentrează eforturile” asupra localităţii Severdoneţk şi oraşului asediat Mariupol, un port strategic la Marea Azov, potrivit Statului Major ucrainean.

UPDATE 11.01 Forţele ruseşti şi-au intensificat bombardamentele aeriene asurpra oraşelor strategice din Ucraina vineri, luând la ţintă locaţii îndepărtate de liniile de front, relatează NYT.

Trei oraşe din centrul şi vestul Ucrainei care nu s-au mai aflat sub atacuri sunt acum bombardate arată clipuri şi imagini verificate de The Times.

UPDATE 10:22 Trupele ruse au lansat un atac cu rachete cu rază lungă de acţiune de precize împotriva a două aerodromuri militare în oraşele Luţk şi Ivano-Frankivsk, în vest, şi le-au scos din luptă, anunţă vineri un purtător de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, Igor Konaşenkov, citat de agenţiile ruse de presă, relatează AFP.

UPDATE 08.37 Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a vorbit, joi noaptea, despre acuzaţiile privind aşa-zise pregătiri pentru atacuri biologice sau chimice. De asemenea, liderul ucrainean a anunţat că au fost evacuate circa 100.000 de persoane prin coridoarele umanitare.

"Ce sunt acuzaţiile acestea privind pregătirea unor atacuri chimice? Aţi decis să treceţi la de-chimizarea Ucrainei?", a întrebat el retoric. Referitor la integrarea Ucrainei în UE, Zelenski a spus: "Azi, când văd sprijinul oamenilor din fiecare ţară în pieţele din capitalele europene, ştiu că poporul ucrainean este deja în Uniunea Europeană. Şi politicienii... sunt sigur că se vor obişnui cu asta".

UPDATE 07.54 Televiziunea ucraineană şi instituţiile de presă au raportat explozii în două oraşe care nu s-au mai confruntat cu bombardamente până acum. Este vorba de Luţk, oraş din nord-vestul Ucrainei, precum şi în Nipro, un oraş din centrul ţării, situat pe râul Nipru şi un punct important al rezistenţei ucrainene, relatează BBC.

UPDATE 07.07 Imaginile din satelit arată că anumite părţi ale convoiuliui au fost repoziţionate în păduri şi în zonele de lizieră de lângă Lubianka, potrivit Maxar. Imaginile prin satelit au fost preluate la 11:37 a.m. ora Kievului.


Convoiul militar rus a fost dispersat şi redesfăşurat în apropiere de Lubianka FOTO EPA-EFE

Ucraina din satelit FOTO EPA-EFE

La nord de baza aeriană Antonov, din Gostomel, vehicule militare ruseşti se află pe şosele şi în zonele rezidenţiale ale oraşului Ozera, situat la aproximativ 27 de kilometri nord-vest de Kiev.


În Berestianka, lansatoare de rachete şi camioane cu combustibil sunt poziţionate pe un câmp FOTO EPA-EFE

Ucraina din satelit FOTO EPA-EFE

În Berestianka — 16 kilometri vest de baza aeriană — cisterne cu combustibil şi ceea ce Maxar spune că par a fi lansatoare multiple de rachete sunt poziţionate pe un câmp în apropierea copacilor. La sud-est de Ivankiv — capătul a ceea ce pare a fi convoiul de 64 de kilometri — mai multe camioane şi echipamente pot fi văzute pe şosea.


Convoiul rusesc care se apropia de Kiev s-a dispersat în oraşele şi pădurile de lângă capitală FOTO EPA-EFE

Ucraina din satelit FOTO EPA-EFE

Distrugeri masive în jurul Kievului


Fum deasupra unui depozit din cadrul bazei Antonov FOTO EPA-EFE

Ucraina din satelit FOTO EPA-EFE


Numeroase locuinţe din Bordianka au fost distruse FOTO EPA-EFE

Ucraina din satelit FOTO EPA-EFE

UPDATE 02.40 Un înalt responsabil al Ministerului rus al Apărării, Mihail Mizinţev, a declarat că Rusia va deschide coridoare umanitare zilnice pentru cetăţenii ucraineni care vor să plece din zonele afectate de război, pentru a ajunge pe teritoriul său.

UPDATE 02.19 Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski îi acuză pe ruşi că au atacat un coridor umanitar împiedicând evacuarea civililor din Mariupol şi Volnovakha.

Acesta a precizat că trupele ruseşti nu au oprit atacurile, chiar dacă se stabilise să existe un convoi umanitar către Mariupol asupra căruia ruşii să nu aibă nicio acţiune militară. Cu toate acestea, Zelenski a trimis un convoi de vehicule către Mariupol cu alimente şi alte bunuri necesare cetăţenilor.

UPDATE 02:00 Muzeul Holocaustului din Israel a decis să suspende parteneriatul strategic cu Roman Abramovic, în contextul conflictului militar din Ucraina. 

Guvernul suedez a anunţat că războiul va afecta şi Suedia. Acesta măreşte bugetul pentru armată la 2% din PIB-ul ţării de la 1.5% cât era stabilit în 2020.

"Războiul din Europa va afecta poporul suedez. Trebuie să continuăm să consolidăm capacităţile de apărare ale Suediei", a declarat prim-ministrul Suediei Magdalena Andersson. 

UPDATE 01:24 Ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov, a declarat că trupele ruseşti au provocat mai multe decese în rândul civililor decât soldaţi ucraineni, relatează Kyev Independent. 

UPDATE 23:50 Peste 80.000 de persoane au fost evacuate din regiunea Sumî şi din apropierea Kievului în ultimele zile.

Viceprimarul ucrainean Irina Vereşciuk a postat pe Telegram un video în care spune că au fost evacuate peste 60.000 de persoane în ultimele două zile din regiunea Sumî, Trostianets şi Krasnopillia, iar 20.000 de persoane au fost evacuate din apropierea Kievului. 

UPDATE 23:25 Armata rusă a înaintat cu aproximativ 5 kilometri spre Kiev, conform unui oficial american.

„Vedem că forţele ruseşti continuă să-şi avanseze trupele, se află într-adevăr pe două feluri de linii paralele acolo şi evaluăm că cea mai nordică a acestor două linii, cea mai apropiată linie a ajuns la aproximativ 40 de kilometri est de Kiev”, relatează un oficial american al apărării, conform CNN.

Autorităţile de Harkov spun că se confruntă cu un incediu în apropierea institutului de Fizică şi Tehnologie Harkov. Încă nu a fost confirmată cauza incendiului.

UPDATE 22:50 Ucraina va crea un program prin care să ajute reconstruirea oraşelor afectate de invazia rusă.

„După război, după victoria noastră, vom reconstrui tot ce a fost distrus. Foarte rapid şi cu o calitate foarte înaltă. Se va crea un program de stat special pentru reconstrucţie pentru fiecare oraş afectat. Am însărcinat deja guvernului să înceapă elaborarea.”, a declarat Zelenski, într-un comunicat.

Ministrul rus al Apărării a declarat că Rusia va deschide coridoare umanitare în fiecare zi, de la ora 10:00. Aceste coridoare vor permite ucrainenilor să părăsească în siguranţă zonele de conflict militar. 

Premierul britanic Boris Johnson se teme că Rusia ar putea utiliza arme chimice în invazia din Ucraina. 

''Ei (ruşii) încep prin a spune că există arme chimice care au fost stocate de adversarii lor sau de americani. Şi atunci când ei înşişi desfăşoară arme chimice, aşa cum mă tem că o fac, au un fel de maskirovka'', a declarat premierul britanic. 

UPDATE 20.57 Premierul britanic, Boris Johnson, a afirmat, joi, că Rusia ar putea folosi arme chimice în Ucraina, precizând că acest lucru face parte „direct din regulile lor de joc”, relatează CNN.

„Lucrurile pe care le auziţi despre armele chimice sunt direct scoase din regulile lor de joc”, a spus Johnson într-un interviu pentru postul britanic Sky News.

UPDATE 20.02 Rusia este dispusă să discute despre garanţii pentru securitatea Ucrainei, dar împreună cu garanţii de securitate pentru Rusia şi pentru „statele europene”, a declarat joi ministrul de Externe rus Serghei Lavrov, după întâlnirea avută joi în Turcia cu omologul său ucrainean Dmitro Kuleba.

UPDATE 19:48 Fostul cancelar german Gerhard Schroeder se întâlneşte la Moscova cu Vladimir Putin la Moscova pentru a discuta pe tema încheierii războiului în Ucraina.

Întâlnirea dintre Schroeder şi Putin survine după convorbiri avute de fostul cancelar german la Istanbul cu un politician ucrainean care este membru al delegaţiei ţării sale pentru convorbirile de pace cu Rusia, au declarat surse pentru Politico.

Gerhard Schroeder este considerat un apropiat al lui Vladimir Putin, fostul cancelar făcând parte din Consiliul de conducere al gigantului petrolier rus Rosneft şi fiind preşedinte al comitetului de acţionari al companiei care se ocupă de gazoductul Nord Stream 2.

Mai mulţi politicieni germani i-au cerut lui Schroeder să renunţe la aceste posturi.

UPDATE 19:15 Volodimir Zelenski se va adresa în curând printr-o legătură video Knessetului, forul legislativ al Israelului, relatează Zerkalo Nedeli.

„Preşedintele Knessetului şi ambasadorul Ucrainei în Israel au convenit să programeze o dată pentru o adresare a lui Zelenski în Knesset”, a anunţat joi după-amiază jurnalistul Amichai Stein.

Un eventual discurs al lui Zelenski în Parlamentul israelian ar fi o modalitate importantă de contestare a abordării lui Vladimir Putin precum că duce o „operaţiune militară specială” pentru „denazificarea” Ucrainei.

De la începutul atacurilor armatei ruse împotriva Ucrainei, la 24 februarie, Zelenski s-a adresat prin legături video Parlamentului European, Congresului SUA şi Parlamentului britanic.

UPDATE 17:51 Înaltul Reprezentant UE pentru Afaceri Externe, Josep Borrell, a calificat joi drept o „crimă odioasă de război” bombardarea unei clădiri din Mariupol care găzduia o maternitate şi un spital de pediatrie.

Oraşul „Mariupol este sub asediu. Bombardarea de către Rusia a unui spital care includea o maternitate este o crimă odioasă”, a reacţionat Borrell pe Twitter.

Trei persoane, între care o fetiţă, au fost ucise, iar alte 17 rănite în urma bombardamentului de miercuri asupra clădirii din Mariupol care găzduia o maternitate şi un spital de pediatrie, notează AFP.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a calificat acest atac drept o „crimă de război”, „dovada că un genocid împotriva ucrainenilor este pe cale să se producă”.

Cinic peste măsură, ministrul rus de Externe Serghei Lavrov nu vede nicio problemă în acest bombardament, susţinând că respectiva clădire era goală şi servea ca bază de operaţiuni pentru Batalionul Azov, format din naţionalişti ucraineni.

Potrivit autorităţilor de la Kiev, 71 de copii au fost ucişi, iar alţii 100 răniţi în cele 15 zile de atacuri ale armatei ruse împotriva Ucrainei.

Curtea Penală Internaţională a decis să deschidă o anchetă asupra unor posibile crime de război în Ucraina.

UPDATE 17:27 Ministerul rus al Energiei a anunţat joi că specialiştii din Belarus au restabilit alimentarea cu energie electrică a centralei nucleare dezafectate de la Cernobîl, transmite Reuters.

Furnizarea energiei către această centrală a fost întreruptă miercuri din cauza luptelor între trupele ruse şi cele ucrainene.

UPDATE 16.58 Ministrul de externe ucrainean Dmitro Kuleba a asigurat joi că ţara sa este dispusă să rămână în afara NATO dacă membrii permanenţi ai Consiliului de Securitate al ONU, inclusiv Rusia, şi toate ţările vecine îi garantează un „sistem de garanţii similar celui al NATO”, relatează agenţia EFE.

UPDATE 16:58 Volodimir Zelenski a transmis joi un mesaj propagandiştilor lui Putin, în care a subliniat că cetăţenii ruşi îi vor urî pentru minciunile lor şi pentru consecinţele acestora.

„Cetăţenii ruşi vă vor urî pentru că i-aţi minţit în mod constant timp de mulţi ani. Când vor simţi consecinţele minciunilor voastre, le vor simţi în portofelele lor, în oportunităţile lor în scădere, în viitorul furat al copiilor ruşi. Războiul nu este niciodată izolat. Întotdeauna dăunează victimei, dar şi agresorului. Doar agresorul înţelege asta mai târziu, dar întotdeauna înţelege şi suferă”, a spus şeful statului ucrainean.

„Ne apărăm ţara pentru a 15-a zi. Ne-am ridicat. Armata ucraineană ripostează atacurilor în zonele cheie. Datorită militarilor noştri, gărzii naţionale, grănicerilor, poliţiştilor şi tuturor celor care s-au alăturat apărării. Nu am devenit sclavi şi nu o vom face niciodată, pentru că acesta este spiritul nostru şi acesta este destinul nostru”, a subliniat Zelenski.

Privind în perspectivă, el a afirmat că, după război, totul va fi reconstruit la cel mai înalt standard, iar Guvernul ucrainean deja are un plan în acest sens.

„Nu va mai rămâne nicio urmă din invazia rusă”, a declarat Volodimir Zelenski.

UPDATE 16:45 Tancurile ruse erau joi la marginea de nord-est a capitalei ucrainene Kiev, pe care trupele ruse încearcă să o încercuiască după ce au intrat în suburbiile sale de la nord şi vest, transmite France Presse.

Autorităţile ucrainene mai au acum acces doar la şoselele către sud pentru evacuarea civililor şi aprovizionarea oraşului.

UPDATE 16:40 Conducerea de la Moscova a demis opt generali şi a decis să modifice tactica de război în Ucraina, a declarat secretarul general al Consiliului Naţional de Securitate şi Apărare al Ucrainei, Oleksii Danilov.

Potrivit lui Danilov, liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, a crezut că trupele sale vor mărşălui pe Kreşciatik, bulevardul principal al Kievului, în două-trei zile de la lansarea invaziei, dar a eşuat şi a fost nevoit să-şi regândească strategia.

„Nu s-a întâmplat şi nici nu se va întâmpla. Dimpotrivă, au adoptat o altă tactică. Au schimbat conducerea. Au demis vreo 8 generali pentru că nu şi-au îndeplinit sarcinile. Au numit alţii în locul lor”, a spus Oleksii Danilov, citat de Zerkalo Nedeli.

Hristo Grozev, de la site-ul de investigaţii Bellingcat, crede că Rusia va încerca să „îngheţe” războiul din Ucraina în următoarele în 7-10 zile.

El afirmă că s-ar putea ajunge într-o perioadă de incertitudine, în care nu va fi clar dacă războiul este încheiat sau nu. 

„Poziţiile Rusiei slăbesc. Ei înţeleg acest lucru şi le va fi mai convenabil să nu declare încheierea războiului, pentru că atunci vor fi obligaţi să admită că au pierdut”, a spus Hristo Grozev într-un interviu acordat jurnalistei Olesia Baţman.

UPDATE 15:49 Ministrul bielorus al Apărării, Viktor Khrenin, a reasigurat, joi, că Forţele Armate ale Belarusului sunt implicate în misiuni desfăşurate exclusiv în interiorul graniţelor ţării, informează agenţia de presă rusă, Interfax.

„Noi, toţi militarii (belaruşi), suntem în ţara noastră de origine şi ne asumăm singura misiune de a asigura securitatea ţării noastre. Am făcut-o înainte, o facem acum şi o vom face în viitor. Indiferent cât de mult încearcă cineva să insinueze ceva, nu se va întâmpla acest lucru”, a declarat ministrul belarus al Apărării, Viktor Khrenin, joi, după o întâlnire cu preşedintele Aleksandr Lukaşenko, la Minsk, citat de postul Telegram al Ministerului Apărării din Belarus.

„Vreau să repet încă o dată mesajul transmis de şeful statului când au fost aprobate rezultatele referendumului: ne vom zbate, vom lupta şi vom muri pe pământul nostru. Pentru noi, aceasta sună a fi o misiune”, a mai spus Khrenin.

UPDATE 15:33 Înaltul Reprezentant UE pentru Afaceri Externe, Josep Borrell, a declarat joi că liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, ar trebui să dea socoteală pentru bombardamentele efectuate sistematic de armata rusă împotriva unor oraşe din Ucraina.

Armata rusă „bombardează sistematic oraşe ucrainene”, lucru pe care „ştie să-l facă bine”, aşa cum a demonstrat-o la Alep, în Siria, sau la Groznîi, în Cecenia, a denunţat şeful diplomaţiei europene într-un interviu acordat postului France Info.

În opinia lui Borrell, ruşii nu sunt în stare să învingă rezistenţa trupelor ucrainene.

Josep Borrell a exclus implicarea NATO în apărarea Ucrainei, întrucât acest lucru ar însemnarea un „al treilea război mondial, un război nuclear”.

Şeful diplomaţiei europene a calificat drept „extrem de iresponsabile” ameninţările dinspre Rusia cu apăsarea „butoanelor nucleare” şi a subliniat că Europa nu va intra în acest joc.

UPDATE 15:03 Federaţia Rusă continuă livreze informaţii false despre Ucraina. De această dată, Ministerul rus al Apărării a declarat că în unele „laboratoare biologice” care se presupune că se aflau pe teritoriul Ucrainei s-au făcut experimente, pe cheltuiala Statelor Unite, cu o probă de coronavirus de la lilieci.

Potrivit unuia dintre canalele de propagandă ale armatei ruse, TV Zvezda, „scopul acestei cercetări biologice finanţate de Pentagon în Ucraina a fost de a crea un mecanism pentru răspândirea sub acoperire a agenţilor patogeni mortali”.

Propaganda rusă a spus că va publica în curând un alt „pachet de documente” din acele laboratoare biologice foarte misterioase.

UPDATE 14:36 O deputată din Consiliul Regional Zaporojie şi reprezentantă a tătarilor ar fi fost răpită de soldaţi ruşi. Leila Ibraghimova, membră a Consiliului Regional Zaporojie, ar fi fost răpită din propria casă din Melitopol.

„Astăzi, la Melitopol, la ora 6 dimineaţa, bărbaţi înarmaţi purtând uniforme militare ruseşti au pătruns în casa Leilei Ibraghimova, adjunctă a Consiliului Regional Zaporojie, reprezentantă a poporului indigen tătar din Crimeea, directoarea Muzeului Regional Melitopol. Leila Ibraghimova a fost dusă într-o direcţie necunoscută”, a declarat Eskender Bariev, membru al Uniunii Tătarilor din Crimeea, penisulă anexată de Rusia în 2014.

UPDATE 14:25 Preşedintele francez Emmanuel Macron şi cancelarul german Olaf Scholz i-au cerut joi preşedintelui rus Vladimir Putin, într-o convorbire la telefon, un armistiţiu „imediat” în Ucraina.

Orice soluţie în Ucraina este necesar să fie negociată între Rusia şi Ucraina, subliniază într-un comunicat preşedinţia franceză, înaintea unui summit UE la Versailles.

UPDATE 14:19 Forţele Armate ale Ucrainei susţin că l-au omorât pe comandantul unui regiment rusesc de tancuri.

Colonelul A. Zaharov a fost ucis în luptele din districtul Brovarî, din regiunea Kiev, transmite agenţia de presă Ukrinform.

Potrivit sursei citate, partea rusă a suferit pierderi importante în luptele din Brovarî şi a fost nevoită să se retragă din zonă.

UPDATE 13:10 Ministrul de externe ucrainean Dmitro Kuleba a regretat joi absenţa unui progres, la discuţiile avute cu omologul său rus Serghei Lavrov în Antalia (Turcia), în privinţa unei încetări a focului în Ucraina.„Ucraina nu se va preda. Suntem deschişi diplomaţiei, dar, dacă aceasta nu funcţionează, ne vom apăra ţara şi poporul“, a subliniat el.

Am evocat o încetare a focului, dar nu s-a realizat niciun progres în acest sens”, a declarat Kuleba în faţa presei.

UPDATE 13:00 Conform unei noi legi, civilii din Ucraina pot să deschidă focul asupra soldaţilor identificaţi ca fiind forţe ostile.

Noua lege, intrată în vigoare luni, mai stipulează că străinii şi apatrizii care trăiesc legal în Ucraina pot la rândul lor să facă rost de arme şi să le folosească împotriva soldaţilor care atacă ţara.

UPDATE 12:38 Ministrul de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov, a declarat joi, într-o conferinţă de presă, după întâlnirea cu omologul său ucrainean Dimitro Kuleba, în Antalya, Turcia, că ţara sa nu plănuieşte să atace alte ţări. Mai mult, şeful diplomaţiei ruse susţine că ţara sa nu a atacat nici Ucraina.

„Nu plănuim să atacăm alte ţări. Noi nu am atacat nici Ucraina”, a declarat Lavrov după întrevederea avută cu Kuleba.

Pe de altă parte, Lavrov a avertizat că cei care trimit arme şi mercenari în Ucraina trebuie să fie conştienţi că vor răspunde pentru acţiunile lor.

La rândul său, Dmitro Kuleba şi-a exprimat regretul faţă de lipsa unor progrese în vederea unui armistiţiu în Ucraina.

„Am evocat un armistiţiu, însă nu s-a realizat niciun progres în acest sens”, a precizat şeful diplomaţiei ucrainene.

El a anunţat că a decis, împreună cu Lavrov, „să continue negocierile în acest format”.

Discuţiile dintre Lavrov şi Kuleba au avut loc în prezenţa omologului lor turc Mevlut Cavusoglu.

UPDATE12:23 Rusia şi-a retras navele din regiunea Odessa către porturile din Crimeea ocupată, a declarat în cursul dimineţii Serghei Bratciuk, un reprezentant al Cartierului General Operaţional al Administraţiei Militare Regionale Odessa.

„Navele de război ruseşti s-au mutat în Crimeea. Acest lucru indică faptul că nu intenţionează încă să debarce trupe pe coasta regiunii Odessa, pentru că ştiu cum se va termina pentru ei”, a spus Serghei Bratciuk.

El a adăugat că noaptea a trecut cu calm în Odessa şi regiune, iar sistemele de apărare aeriană au funcţionat eficient.

UPDATE 10:42 Discuţiile între miniştrii de externe rus şi ucrainean, privind încetarea agresiunii ruse asupra Ucrainei au început la Antalia, Turcia, anunţă pe Twitter purtătorul de cuvânt al MAE de la Kiev, Oleg Nikolenko, care publică şi o primă fotografie de la negocieri.

UPDATE 10:31 Patru persoane ar fi fost ucise - dintre care doi copii - după ce o clădire rezidenţială din apropierea oraşului Harkov a fost bombardată în timpul nopţii de forţele ruse, anunţă Serviciile de Stat de Urgenţă (SES) din Ucraina.

Atacul ar fi avut loc în satul Slobojanske, din sud-estul Ucrainei.

SES a adăugat că o fetiţă de cinci ani care a fost rănită a fost transportată de urgenţă la spital pentru îngrijiri.

Salvatorii sunt aşteptaţi să continue operaţiunile de căutare astăzi pentru a scoate cadavrele din dărâmături, au adăugat autorităţile, potrivit BBC.

raniti Slobozhanske ucraina 10 martie 2022 foto serviicile de urgenta ucrainene

Foto Serviciile de Urgenţă Ucrainene via BBC

Separat, un centru comercial a fost incendiat de asemenea în urma bombardamentelor din inima oraşului Harkov - totuşi nu au fost raportate victime.

UPDATE 10:29 Viceprim-ministrul Ucrainei Irina Vereşciuk a anunţat deschiderea a şapte coridoare umanitare, transmite Nexta.

Vicepremierul ucranean Irina Vereşciuk, însărcinată cu Reintegrarea teritoriilor ocupate temporar, anunţă într-o postare pe Facebook că trei culoare conduc la Poltava - de la Sumî, Trosteaneţ şi Krasnopillea.

Alt coridor umreaz să să fie deschis de la Izium (est) la Lozova, în regiunea Harkov.

Vereşciuk anunţă, de asemenea, că Kievul vrea să deschidă un culoar de evacuare de la Mariupol la Zaporojia.

Ea anunţă totodată că un culoar urmează să fie deschis din oraşele Bucea, Borodianka, Irpin şi Gastomel, situate la nord de Kiev. Evacuări parţiale au avut loc miercuri din aceste oraşe.Trei culoare urmează să fie deschise joi în regiunea Sumî, a anunţat, anterior, joi, într-o postare pe Telegram, şi şeful administraţiei militare a regiunii Dmitro Jiviţki.

Aceste „coridoare verzi” urmează să asigure evacuarea civililor din oraşe bombardate de ruşi în regiuni mai sigure, precizează el.

coridoare evacuare civili ucraina 9 martie 2022

UPDATE 10:28 Trei persoane - inclusiv un copil - au fost ucise într-un bombardament rus al unui spital pediatric, la Mariupol, anunţă joi primăria acestui oraş portuar, relatează AFP.

„Trei persoane au fost ucise, inclusiv o fetiţă”, anunţă într-o postare pe Telegram Primăria din Mariupol.

Un bilanţ anterior anunţa 17 răniţi.

UPDATE 10:08 Sub bombardamentul constant al ruşilor, muncitorii din oraşul Mariupol din sudul Ucrainei îngroapă în grabă mii de civili şi soldaţi morţi într-o groapă comună.

Morgile din oraş sunt pline, iar multe alte cadavre care nu au fost ridicate se regăsesc încă în locuinţe. În această situaţie, autorităţile au decis că nu pot aştepta să organizeze înmorântări individuale.

Astfel, a fost săpat un şanţ cu o adâncime de aproximativ 27 de metri, într-un cimitir vechi, unde sunt amplasate cadavrele colectate de asistenţii sociali municipali de la morgi şi din case.

Autorităţile învelesc corpurile oamenilor în covoare sau pungi de plastic. Patruzeci de cadavre au fost aduse marţi şi 30 au fost aduse miercuri. Printre acestea se numără victimele civile ale bombardamentelor asupra oraşului şi soldaţii, precum şi civilii care au murit din cauza bolilor sau a cauzelor naturale, scrie AP News.

UPDATE 10:03 Popaganda rusă îşi continuă campania de denigrare a Ucrainei. Ocupanţii ruşi au lansat miercuri noi ştiri false despre organizarea unor pogromuri împotriva evreilor din Ucraina. Propaganda rusă a fabricat şi a difuzat ştiri false potrivit cărora locuitorii din regiunea Jîtomir, din Ucraina, ar organiza pogromuri împotriva evreilor. Informaţiile sunt dezminţite atât de Serviciul de Securitate al Ucrainei, SBU, cât şi de rabinul şef al regiunii Jîtomir din Ucraina, Shlomo Wilhelm.

UPDATE 9:47 De la începutul războiului declarat de Rusia împotriva Ucrainei, pe data de 24 februarie, şi până în momentul de faţă, invadatorii ruşi au lansat în total asupra Ucrainei peste 710 rachete, potrivit unui raport remis de Pentagon. Aproape toate rachtele ruseşti lansate asupra Ucrainei au fost îndreptate spre regiunile de est ale ţării, anunţă surse de la Pentagon.

UPDATE 9:42 La Berdiansk, oraş ucrainean ocupat recent de ruşi, invadatorii au anunţat, la postul local de radio, că localnicii vor putea obţine paşapoarte ruseşti în două zile, scrie Ukrainska Pravda. 

„De asemenea, ocupanţii promit că vor şterge toate datoriile pe care oamenii le au la furnizorii de utilităţi. La radio, răsună imnul Rusiei şi sunt transmise informaţii de la propagandişti”, a declarat un ucrainean din Berdiansk, citat de Ukrainska Pravda.

 Între timp, la Melitopol, oraş aflat la 120 de kilometri de Berdiansk, invadatorii ruşi anunţă la radio că a început campania de semănat şi că fermierii vor avea acces pe piaţa rusă. Oleksandr Staruh, şeful administraţiei militare regionale din Zaporijjia, a declarat că jurnaliştii din Berdiansk sunt nevoiţi să transmită propagandă rusă, fiind ameninţaţi de către invadatori.

UPDATE 9:39 SUA avertizează că Rusia ar putea folosi arme chimice sau biologice în Ucraina sau va crea o operaţiune cu fals pretext pentru a le folosi. Secretarul de presă al Casei Albe, Jen Psaki, a acuzat Moscova de răspândirea de acuzaţii false că SUA dezvoltau arme chimice în Ucraina.

Psaki a făcut declaraţiile după ce ministrul apărării rus a pretins că forţele ucrainene au transportat aproximativ 80 de tone de amoniac la o localitate din Harkov, fără a aduce dovezi

Multe dintre acuzaţiile aduse de Rusia sunt de fapt o justificare a acţiunilor lor militare în faţa propriului popor, căruia i se prezintă motive pentru care ar fi intrat în Ucraina.

 Este posibil ca ruşii să pregătească terenul pentru a folosi astfel de arme neconvenţionale în Ucraina – relatează corespondentul BBC.

UPDATE 9:34 Rusia respinge joi drept „fake news“ acuzaţiile potrivit cărora a bombardat un spital pediatric la Mariupol, relatează AFP.

Clădirea în care se află spitalul pediatric este o fostă maternitate, ocupată în prezent de trupe ucrainene, susţine un reprezentat rus la ONU, Dmitri Polianski.

„Iată cum se nasc fake news“, apreciază el.

Miercuri, Primăria din Mariupol a informat că forţele ruse ar fi bombardat clădirea spitalului. Zelenski însuşi i-a acuzat pe ruşi că-şi pierd umanitatea.

UPDATE 9:29 Cel puţin 35.000 de civili au fost evacuaţi miercuri din mai multe oraşe ucrainene asediate, a anunţat preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, relatează AFP, potrivit News.ro.

Şeful statului ucrainean a anunţat, într-un mesaj video, miercuri seara, că locuitorii oraşelor Sumî şi Enerhodar şi din zone situate in apropiere de Kiev au fost evacuai prin trei culoare umanitare.

El şi-a exprimat speranţa că aceste evacuări vor continua joi, prin deschiderea altor trei culoare umanitare, din oraşele Mariupol, asediat de nouă zile, Volnovaha (sud-est) şi Izium (est).

Peste 10.000 de persoane au fost evacuate miercuri din oraşe din jurul Kievului, a anunţat joi la televizor guvernatorul regiunii.

UPDATE 9:06 Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov şi omologul său ucrainean Dmitro Kuleba au sosit în Turcia, la o primă întâlnire, joi, la acest nivel, de la începutul invaziei Ucrainei de către Rusia, la 24 februarie, relatează AFP.

Oficiali de la Kiev şi Moscova s-au întâlnit deja, în mai multe rânduri, însă este pentru prima oară când Rusia trimite un ministru la negocieri.

Dmitro Kuleba a sosit la Antalia (sud) „la negocieri în vederea unei încetări a ostilităţilor şi sfârşitul războiului Rusiei împotriva Ucrainei”, a anunţat pe Twitter, miercuri noaptea, un purtător de cuvânt al Ministerului ucrainean de Externe.

Un oficial turc a confirmat AFP sosirea lui Serghei Lavrov.

Un livetext al negocierilor dintre cele două părţi va fi disponibil aici.

UPDATE 8:16 Armata ucraineană a lansat un contraatac împotriva forţelor ruse pentru a apăra capitala Kiev, a anunţat postul public al Ucrainei Suspline, citând un consilier al ministrului de Interne, transmite BBC.

„Noaptea a fost destul de grea, dar în general putem spune că armata ucraineană a contraatacat lângă Kiev”, a spus Vadim Denisenko.

"Am aliniat cinci tancuri. Dimineaţa s-au auzit focuri de artilerie la Kiev, la periferia de vest. Acum sunt bătălii. Nu există încă informaţii detaliate", a adăugat el.

UPDATE 8:13 Statul Major al Forţelor Armate ale Ucrainei şi-a postat actualizarea zilnică, spunând că înaintarea Rusiei în anumite părţi ale Ucrainei a încetinit, transmite BBC.

Iată, pe scurt, ce susţin ucrainenii că s-a întâmplat:

  • Avansul Rusiei în direcţia Kiev a fost încetinit
  • În estul Ucrainei, forţele de apărare continuă să descurajeze ofensiva rusă din Doneţk, Slobojanschi şi părţi din districtele operaţionale Tavria. Ei apără oraşele Harkov şi Ohtîrka
  • În sud, apărarea oraşului-port Mariupol continuă.
  • De asemenea, forţele ucrainene au respins ofensiva rusă în direcţiile oraşelor Krivîi Rih, Mîkolaiv, Voznesensk şi aşezarea Novovoronţovka (regiunea Herson)
  • În ultimele două zile, avioane de luptă ucrainene şi unităţi de rachete antiaeriene au distrus patru avioane de atac Su-25 şi două elicoptere ruseşti.
  • Ritmul ofensivei ruse a încetinit. Numărul cazurilor de dezertare şi jaf a crescut semnificativ, susţine Armata ucraineană
cc

UPDATE 7:26 Estimarea SUA pentru numărul de soldaţi ruşi ucişi în primele două săptămâni de război este de aproximativ 5.000 până la 6.000, afirmă surse oficiale pentru CBS News, transmite News.ro.

Potrivit BBC, numărul soldaţilor ruşi răniţi este estimat la aproximativ 15.000 până la 18.000, pornind de la ipoteza că rata răniţilor este de obicei de trei ori mai mare decât cea a celor ucişi.

Ucraina a susţinut că 12.000 de soldaţi ruşi au murit în luptă. Săptămâna trecută, Rusia a declarat că mai puţin de 500 dintre soldaţii săi au murit în Ucraina.

UPDATE 7:22 „Wali“, un informatician franco-canadian, considerat cel mai bun lunetist din lume, a sosit în Ucraina, pentru a lupta contra forţelor ruse, anunţă presa internaţională, potrivit News.ro.

Între 2009 şi 2011, el şi-a câştigat porecla „Wali” în timpul petrecut în Afganistan ca parte a unităţii de elită JTF-2.

El a reuşit un record de ucidere de la distanţă, cu aproape 3.5 km.

Parte a Regimentului Royal Canadian 22, „Wali” şi-a dobândit reputaţia în tururi în Afrganistan, Siria şi Irak.

Deşi un lunetist bun ajunge la 5-6 ucideri pe zi, „Wali” poate ajunge chiar la 40 şi de aceea a devenit o „legendă” în rândul armatei mondiale. El a apărut la diverse emisiuni televizate, iar numele său adevărat nu a fost dat publicităţii.

„Wali” este căsătorit şi are un băieţel de un an.

„Trebuie să ajut pentru că oamenii de aici sunt bombardaţi doar pentru că vor să fie europeni şi nu ruşi”, a spus "Wali".

UPDATE 7:20 Atacurile ruse din cursul nopţii de miercuri spre joi, din oraşul Ohtîrka, din nord-estul regiunii Sumî, s-au soldat cu moartea unui băiat de 13 ani şi a două femei, potrivit oficialilor regionali ucraineni, citaţi de The Guardian, informează News.ro.

„Aviaţia inamică a lovit case. Din dărâmături au fost salvate 5 persoane, dintre care 2 copii. De asemenea, a fost distrus parţial departamentul de poliţie”, a declarat şeful administraţiei regionale de stat Sumî, Dmitro Jiviţki, citând un raport al administraţiei militare regionale Sumî.

Jiviţki a spus că imediat după miezul nopţii, ora locală, joi, au fost lovite zone rezidenţiale şi o conductă de gaz.

„Artileria inamică a tras în fosta uzină Electrobutprilad. Au fost ucise trei persoane, între care un minor.  Liniile electrice sunt rupte, întinse pe pământ. Un băiat de 13 ani şi 2 femei au fost ucişi în urma unui bombardament de artilerie”, a afirmat el.

Potrivit acestuia, trei coridoare umanitare pentru evacuarea civililor sunt aşteptate să se deschidă de la ora locală 09.00.

Miercuri, aproximativ 5.000 de persoane au fost evacuate din Sumî, care se află de câteva zile sub un puternic bombardament rusesc.

UPDATE 06:44 Ministerul Apărării de la Moscova a recunoscut că a folosit sistemul de armament TOS-1A în Ucraina, care foloseşte rachete termobarice, potrivit ministerului Apărării din Marea Britanie.

„Ministerul rus al Apărării a confirmat că a folosit sistemul de armament TOS-1A în Ucraina. TOS-1A foloseşte rachete termobarice, având efecte incendiare şi explozive”, arată un mesaj al ministerului britanic publicat pe contul său oficial de Twitter. 

Proiectilele termobarice absorb oxigenul din aer pentru a mări presiunea exploziei: înainte să-şi atingă ţinta, proiectilele ating o temperatură uriaşă şi se transformă în bombe de foc.

Cunoscute şi ca explozivi combustibil-aer, aceste proiectile sunt muniţii în doi timpi. Primul stadiu constă în detonarea unor aerosoli formaţi din materiale foarte fine - de la combustibil bazat pe carbon la infime particule metalice.

În al doilea stadiu, aceste particule fine se aprind într-un nor, care ia forma unei mingi de foc, generând o enormă undă de şoc şi acumulând vid pe măsură ce absoarbe tot oxigenul din aerul din jurul său.

Arme termobarice au fost folosite în Cecenia, cu consecinţe îngrozitoare, potrivit Human Rights Watch. Utilizarea lor a fost condamnată de mai multe organizaţii neguvernamentale.

Ambasadorul SUA la ONU, Linda Thomas-Greenfield, a acuzat Rusia că foloseşte în Ucraina arme interzise prin Convenţia de la Geneva.

UPDATE 6:40 Statele Unite au respins definitiv propunerea Poloniei de a livra avioanele sale MiG armatei americane pentru a le trimite apoi Ucrainei, a anunţat miercuri Pentagonul.

După o discuţie, miercuri, între secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, şi omologul său polonez, purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, a declarat într-o conferinţă de presă că Washingtonul „nu sprijină la ora actuală transferul suplimentar de avioane de luptă către forţele aeriene ucrainene“, transmite AFP, preluată de Agerpres.

Considerăm că adăugarea de aeronave la inventarul ucrainean nu este de natură să schimbe în mod important eficacitatea forţelor aeriene ucrainene în raport cu capacităţile ruseşti” în aer, a adăugat el.

În plus, „serviciile de informaţii sunt de părere că transferul avioanelor MiG-29 Ucrainei ar putea fi perceput ca o deversare a conflictului şi ar putea antrena o reacţie importantă a Rusiei care ar creşte perspectiva unei escaladări militare cu NATO”, a declarat John Kirby.

Polonia a propus marţi să-şi trimită toate avioanele de tip MiG-29 la baza aeriană Ramstein din Germania şi să le pună la dispoziţia SUA şi a cerut şi altor state membre ale NATO care deţin aparate de zbor de acest tip să facă acelaşi lucru.

SUA au considerat că propunerea nu este viabilă deoarece o astfel de organizare a acordării de asistenţă militară Ucrainei, confruntată cu invazia rusă,„trezeşte motive semnificative de îngrijorare pentru NATO în întregul său”, potrivit purtătorului de cuvânt al Pentagonului, John Kirby.

Rusia s-a declarat miercuri îngrijorată de un astfel de „scenariu deloc de dorit şi potenţial periculos”, potrivit purtătorului de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, citat de AFP.

UPDATE 03:35 Producătorul auto Lada opreşte producţia în fabricile din Rusia. Compania a precizat că nu mai poate continua momentan producţia din cauza sancţiunilor occidentale care nu îi mai permit să primească piesele şi materialele necesare. 

Ministrul ucrainean al afacerilor externe, Dmytro Kuleba, a ajuns în Turcia pentru noi negocieri de pace cu Rusia. Discuţiile urmează să aibă loc în Antalya. Miercuri a ajuns în Turcia şi Serghei Lavrov, reprezentant din partea Rusiei.

Un gigant din industria mineritului îşi întrerupe legăturile cu Rusia. Un purtător de cuvânt al companiei Rio Tinto a declarat pentru Reuters că este „în proces de încetare a tuturor relaţiilor comerciale pe care le are cu orice afacere rusă”.

UPDATE 01:10 FMI aprobă un ajutor de urgenţă în valoare de 1.4 miliarde de dolari pentru Ucraina. 

Zelenski a precizat că atacul Rusiei asupra unei maternităţi din Mariupol este o crimă de război. 

„Europeni! Ucraineni! Locuitori ai Mariupolului! Astăzi trebuie să ne unim pentru a condamna această crimă de război a Rusiei, care reflectă tot răul pe care invadatorii l-au făcut ţării noastre”, a declarat preşedintele ucrainean.

UPDATE 00:25 Primăria de la Mariupol a declarat că 1.207 civili ar fi fost ucişi în oraş în cele 9 zile de asediu rusesc. 

„Nouă zile. Nouă zile de blocare a Mariupolului. (...) Nouă zile - 1207 civili ai Mariupolului ucişi. Nouă zile de genocid al populaţiei civile”, a fost postat pe contul primăriei din Mariupol, relatează Hotnews.

Primarul Mariupolului cere ajutor comunităţii globale. Acesta cere să se interzică zborurile deasupra Ucrainei, după atacul ruşilor asupra unei maternităţi. 

„Astăzi cer ajutor comunităţii globale. Închideţi cerul deasupra Ucrainei. Voinţa noastră nu a fost încălcată, ne vom lupta până la capăt. Am motivat soldaţi şi ofiţeri care ne apără patria. Dar astăzi avem nevoie de sprijin.”, a postat primarul Boichenko pe Telegram.

Mai multe - Europa

Ultimele știri

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite