Aproximativ 35.000 de civili, evacuaţi miercuri din oraşe ucrainene asediate de ruşi, anunţă Zelenski, care speră la evacuări, joi, de la Mariupol, Volnovaha şi Izium

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto AFP
Foto AFP

Cel puţin 35.000 de civili au fost evacuaţi miercuri din mai multe oraşe ucrainene asediate, a anunţat preşedintele ucrainean Volodimir Zeleski, relatează AFP.

Şeful statului ucrainean a anunţat, într-un mesaj video, miercuri seara, că locuitorii oraşelor Sumî şi Enerhodar şi din zone situate in apropiere de Kiev au fost evacuai prin trei culoare umanitare.

El şi-a exprimat speranţa că aceste evacuări vor continua joi, prin deschiderea altor trei culoare umanitare, din oraşele Mariupol, asediat de nouă zile, Volnovaha (sud-est) şi Izium (est).

Peste 10.000 de persoane au fost evacuate miercuri din oraşe din jurul Kievului, a anunţat joi la televizor guvernatorul regiunii.

Aceste evacuări intervin în urma unui acord, miercuri, între Moscova şi Kiev, privind deschiderea unor coridoare umanitare, care oferă speranţe civililor blocaţi în oraşe ucrainene bombardate de către ruşi.

Peste 5.000 de persoane au fost evacuate marţi de la Sumî, un oraş cu 250.000 de locuitori, situat în apropierea frontierei cu Rusia.

Însă, evacuări din oraşul portuar Mariupol au eşuat în mai multe rânduri, în ultimele zile.

Kievul şi Moscova se acuză reciproc de aceste eşcuri.

O clădire în care se afla un spital de pediatrie şi o maternitate a fost atinsă miercuri seara într-un bombardament rus, la Mariupol.

În cele nouă zile de asediu, la Mariupol au fost ucişi 1.207 de oameni, a anunţat miercuri seara, pe Telegram, primarul oraşului.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite