Ucraina deschide şapte coridoare de umanitare pentru a evacua civilii din oraşele asediate de ruşi

0
0
FOTO AFP
FOTO AFP

Ucraina deschide joi, 10 martie, un număr de şapte coridoade de evacuare pentru a ajuta civilii să părăsească oraşele asediate de forţele ruse, inclusiv portul din sudul Mariupol, a declarat viceprim-ministrul ţării, Irina Vereşciuk.

Vicepremierul ucranean Irina Vereşciuk, însărcinată cu Reintegrarea teritoriilor ocupate temporar, anunţă într-o postare pe Facebook că trei culoare conduc la Poltava - de la Sumî, Trosteaneţ şi Krasnopillea.

Alt coridor umreaz să să fie deschis de la Izium (est) la Lozova, în regiunea Harkov.

Vereşciuk anunţă, de asemenea, că Kievul vrea să deschidă un culoar de evacuare de la Mariupol la Zaporojia.

Ea anunţă totodată că un culoar urmează să fie deschis din oraşele Bucea, Borodianka, Irpin şi Gastomel, situate la nord de Kiev. Evacuări parţiale au avut loc miercuri din aceste oraşe.

Trei culoare urmează să fie deschise joi în regiunea Sumî, a anunţat, anterior, joi, într-o postare pe Telegram, şi şeful administraţiei militare a regiunii Dmitro Jiviţki.

Aceste ”coridoare verzi” urmează să asigure evacuarea civililor din oraşe bombardate de ruşi în regiuni mai sigure, precizează el.

Evacuarea urma să înceapă la ora locală 9.00 (şi ora României), a anunţat el, iar civilii să fie transferaţi la Poltava.

Eforturi în vederea evacuării civililor de la Sumî s-au intensificat, după ce 21 de persoane au fost ucise marţi într-un atac al aviaţiei ruse în oraş.

Aproximativ 35.000 de persoane au fost evacuate miercuri, în Ucraina, prin culoare umanitare, a anunţat preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Autorităţile ucrainene pregătesc şase culoare de evacuare a civililor din oraşe bombardate de ruşi, preciza el.

Însă autorităţi locale din zona capitalei au anunţat că eforturi de evacuare a civililor au eşuat miercuri.

Consiliul Local din Bucea a anunţat că 50 de autobuze au fost oprite de armata rusă în apropiere de Stoianka.

coridoare evacuare civili ucraina 9 martie 2022
Europa


Ultimele știri
Cele mai citite