Război în Ucraina. Tancurile ruse au ajuns la marginea de nord-est a Kievului. Ucrainenii mai au acces doar la şoselele către sud

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Twitter/Inagine ilustrativă
FOTO Twitter/Inagine ilustrativă

Tancurile ruse erau, joi, la marginea de nord-est a capitalei ucrainene Kiev, pe care trupele ruse încearcă să o încercuiască după ce au intrat în suburbiile sale de la nord şi vest, transmite France Presse.

O echipă a acestei agenţii a observat coloane de fum ridicându-se deasupra satului Skibin, la câteva sute de metri de ultimul baraj al forţelor ucrainene înainte de intrarea în Kiev prin partea de nord-est.

Soldaţi ucraineni au declarat echipei France Presse că au dus lupte grele noaptea trecută pentru a menţine controlul asupra ultimei porţiuni a autostrăzii către capitală, care este principala intrare dinspre nord-est.

Operaţiuni militare sunt în desfăşurare la Skibin, a spus unul dintre soldaţii ucraineni, susţinând că o coloană de tancuri ruse a fost parţial distrusă.

Către ora prânzului, o ploaie de rachete Grad s-a abătut peste satul golit de locuitori Velika Dimerka, la circa cinci kilometri de limita capitalei Kiev, sat de care trupele ruse se apropie şi unde forţele ucrainene menţin doar o prezenţă minimă.

De când a început invazia, pe 24 februarie, trupele ruse au avansat pe mai multe fronturi în jurul Kievului, astfel că ucrainenii se tem de o încercuire mai mult sau mai puţin rapidă a capitalei.

Autorităţile ucrainene mai au acum acces doar la şoselele către sud pentru evacuarea civililor şi aprovizionarea oraşului.

Potrivit CNN, administraţia regională din Kiev a avertizat că mai multe artere rutiere din afara capitalei sunt periculoase din cauza luptelor grele, inclusiv autostrada către vest în direcţia oraşelor Jitomir şi Makarov. Lupte sunt semnalate mai nou şi în aşezările din jurul localităţii Brovari, aflată la est de capitală peste râul Nipru.

Jumătate din populaţia Kievului a fugit de la începutul invaziei ruse, susţine primarul Vitali Kliciko

Jumătate din populaţia aglomerării urbane Kiev a fugit de la începutul invaziei Rusiei în Ucraina, pe 24 februarie, a anunţat joi primarul capitalei ucrainene, Vitali Kliciko, relatează AFP.

"Din informaţiile noastre, un locuitor din Kiev din doi a părăsit oraşul. Astăzi, ceva mai puţin de două milioane de locuitori se află aici", a declarat el la televiziunea ucraineană.

"Totuşi, Kievul s-a transformat în fortăreaţă", a spus Vitali Kliciko, în a cincisprezecea zi a invaziei ruse. "Fiecare stradă, fiecare clădire, fiecare punct de control s-a întărit", a adăugat el.

Aglomeraţia urbană Kiev număra 3,5 milioane de locuitori înainte de începutul conflictului cu Rusia.

Rusia a lansat o ofensivă asupra teritoriului ucrainean pe 24 februarie, pe care a numit-o "operaţiune militară specială", forţând peste 2,3 milioane de refugiaţi să părăsească ţara, potrivit ultimului bilanţ al ONU publicat joi.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite