Război în Ucraina. Josep Borrell: Putin trebuie să dea socoteală pentru bombardamentele efectuate asupra oraşelor, unde trăiesc civili

0
0
Josep Borrell FOTO EPA-EFE
Josep Borrell FOTO EPA-EFE

Înaltul Reprezentant UE pentru Afaceri Externe, Josep Borrell, a declarat joi că liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, ar trebui să dea socoteală pentru bombardamentele efectuate sistematic de armata rusă împotriva unor oraşe din Ucraina.

Armata rusă „bombardează sistematic oraşe ucrainene”, lucru pe care „ştie să-l facă bine”, aşa cum a demonstrat-o la Alep, în Siria, sau la Groznîi, în Cecenia, a denunţat şeful diplomaţiei europene într-un interviu acordat postului France Info.

În opinia lui Borrell, ruşii nu sunt în stare să învingă rezistenţa trupelor ucrainene.

Întrebat miercuri la un post spaniol despre întâlnirea din Antalya dintre ministrul rus de Extern Serghei Lavrov şi omologul său ucrainean Dmitro Kuleba, Borrell a apreciat că „reprezintă un prim pas”, dar o soluţie „nu pare a se prefigura la orizont”.

Şeful diplomaţiei europene a apreciat totodată că Beijingul ar putea juca „un rol important” în încheierea războiului din Ucraina.

„Trebuie găsite ţări care nu sunt implicate în conflict. Dacă China ar vrea, ar putea juca un rol important în soluţionarea acestui conflict”, a declarat Josep Borrell.

El a exclus implicarea NATO în apărarea Ucrainei, întrucât acest lucru ar însemnarea un „al treilea război mondial, un război nuclear”.

Borrell a calificat drept „extrem de iresponsabile” ameninţările dinspre Rusia cu apăsarea „butoanelor nucleare” şi a subliniat că Europa nu va intra în acest joc.

Europa


Ultimele știri
Cele mai citite