Borrell, după bombardamentul rusesc asupra unei maternităţi din Mariupol: O „crimă odioasă de război”. Reacţia cinică a lui Lavrov

0
0
FOTO AFP
FOTO AFP

Înaltul Reprezentant UE pentru Afaceri Externe, Josep Borrell, a calificat joi drept o „crimă odioasă de război” bombardarea unei clădiri din Mariupol care găzduia o maternitate şi un spital de pediatrie.

Oraşul „Mariupol este sub asediu. Bombardarea de către Rusia a unui spital care includea o maternitate este o crimă odioasă”, a reacţionat Borrell pe Twitter.

„Atacurile aeriene asupra cartierelor rezidenţiale şi blocarea convoaielor de ajutor (spre Mariupol, n. red.) de către forţele ruse trebuie să înceteze imediat”, a adăugat şeful diplomaţiei europene, reamintind „necesitatea” de a organiza „imediat” coridoare umanitare.

Trei persoane, între care o fetiţă, au fost ucise, iar alte 17 rănite în urma bombardamentului de miercuri asupra clădirii din Mariupol care găzduia o maternitate şi un spital de pediatrie, notează AFP.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a calificat acest atac drept o „crimă de război”, „dovada că un genocid împotriva ucrainenilor este pe cale să se producă”.

Cinic peste măsură, ministrul rus de Externe Serghei Lavrov nu vede nicio problemă în acest bombardament, susţinând că respectiva clădire era goală şi servea ca bază de operaţiuni pentru Batalionul Azov, format din naţionalişti ucraineni.

„Această maternitate a fost cucerită de multă vreme de Batalionul Azov şi de alţi radicali şi toate femeile însărcinate, infirmierele şi alte persoane din staff au fost alungate”, a susţinut şeful diplomaţiei ruse la finalul unei întrevederi avute joi la Antalya, în Turcia, cu omologul său ucrainean Dmitro Kuleba.

Potrivit autorităţilor de la Kiev, 71 de copii au fost ucişi, iar alţii 100 răniţi în cele 15 zile de atacuri ale armatei ruse împotriva Ucrainei.

Curtea Penală Internaţională a decis să deschidă o anchetă asupra unor posibile crime de război în Ucraina.

Europa


Ultimele știri
Cele mai citite