Dmitro Kuleba după negocierile ruso-ucrainene din Antalya. „Ucraina nu se va preda“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Şeful diplomaţiei ucrainene, Dmitro Kuleba
Şeful diplomaţiei ucrainene, Dmitro Kuleba

Ministrul de externe ucrainean Dmitro Kuleba a regretat joi absenţa unui progres, la discuţiile avute cu omologul său rus Serghei Lavrov în Antalia (Turcia), în privinţa unei încetări a focului în Ucraina.„Ucraina nu se va preda. Suntem deschişi diplomaţiei, dar, dacă aceasta nu funcţionează, ne vom apăra ţara şi poporul“, a subliniat el.

„Am evocat o încetare a focului, dar nu s-a realizat niciun progres în acest sens”, a declarat Kuleba în faţa presei.

El a afirmat că situaţia cea mai dificilă este la Mariupol şi că Lavrov nu s-a angajat în privinţa deschiderii unui coridor umanitar acolo.

Kuleba a adăugat că a decis totuşi împreună cu omologul său rus să „continue discuţiile în acest format“.

„Am venit aici în primul rând din raţiuni umanitare, pentru evacuarea civililor. Dar Lavrov nu a vrut să promită nimic în această privinţă“, a adăugat el.

Potrivit lui Kuleba, „am decis să ne continuăm eforturile şi prevăd să continuăm în acest format“.

„Sunt hotărât să continui pentru că noi dorim ca războiul să ia sfârşit şi ca ţara noastră să fie eliberată de ocupanţi', a mai declarat ministrul ucrainean, spunând că doreşte 'discuţii serioase şi constructive: dacă Rusia este pregătită pentru ele, şi noi suntem“.

Întâlnirea din Antalya, desfăşurată timp de o oră şi 40 minute, în prezenţa şefului diplomaţiei ţării gazdă, Mevlüt Cavusoglu, a fost prima la nivelul miniştrilor de externe de la Moscova şi Kiev de când Rusia a declanşat invazia în Ucraina, la 24 februarie, în urmă cu exact două săptămâni.

Conform unui comunicat anterior al Ministerului de Externe ucrainean, Kuleba urmărea să obţină „o încetare imediată a focului, o ameliorare a situaţiei umanitare la Mariupol, Harkov, Sumî, Volnovaha şi alte oraşe ucrainene, o retragere a trupelor ruse de pe teritoriul Ucrainei“. 

Ministrul de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov, a declarat joi, într-o conferinţă de presă, după întâlnirea cu omologul său ucrainean Dimitro Kuleba, în Antalya, Turcia, că ţara sa nu plănuieşte să atace alte ţări. Mai mult, şeful diplomaţiei ruse susţine că ţara sa nu a atacat nici Ucraina.

Ministrul de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov, a declarat joi, într-o conferinţă de presă, după întâlnirea cu omologul său ucrainean Dimitro Kuleba, în Antalya, Turcia, că ţara sa nu plănuieşte să atace alte ţări. Mai mult, şeful diplomaţiei ruse susţine că ţara sa nu a atacat nici Ucraina.

„Nu plănuim să atacăm alte ţări. Noi nu am atacat nici Ucraina”, a declarat Lavrov după întrevederea avută cu Kuleba.

Pe de altă parte, Lavrov a avertizat că cei care trimit arme şi mercenari în Ucraina trebuie să fie conştienţi că vor răspunde pentru acţiunile lor.

La rândul său, Dmitro Kuleba şi-a exprimat regretul faţă de lipsa unor progrese în vederea unui armistiţiu în Ucraina.

„Am evocat un armistiţiu, însă nu s-a realizat niciun progres în acest sens”, a precizat şeful diplomaţiei ucrainene.

El a anunţat că a decis, împreună cu Lavrov, „să continue negocierile în acest format”.

Discuţiile dintre Lavrov şi Kuleba au avut loc în prezenţa omologului lor turc Mevlut Cavusoglu.

Cavusoglu a anunţat că obiectivul reuniunii este să deschidă calea unui summit între preşedinţii rus Vladimir Putin şi ucrainean Volodimir Zelenski sub medierea omologului lor turc Recep Tayyip Erdogan.

Turcia, stat membru NATO care întreţine relaţii strânse atât cu Rusia, cât şi cu Ucraina, încearcă să medieze în războiul rus de pe o poziţie neutră.

„Ucraina nu se va preda. Suntem deschişi diplomaţiei, dar, dacă aceasta nu funcţionează, ne vom apăra ţara şi poporul“, a subliniat el.

„Noi doream să obţinem o încetare a focului de 24 de ore. Lavrov a spus că Moscova dorea să vorbească despre coridoare umanitare“, a spus Kuleba, precizând că dorea un coridor pentru evacuarea civililor din Mariupol, oraş vizat de intense bombardamente, dintre care unul a lovit un spital pediatric.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite