Londra: Rusia a recunoscut că a utilizat arme termobarice în Ucraina

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Lansator de rachete termobarice
Lansator de rachete termobarice

Ministerul Apărării de la Moscova a recunoscut că a folosit sistemul de armament TOS-1A în Ucraina, care foloseşte rachete termobarice, potrivit ministerului Apărării din Marea Britanie.

„Ministerul rus al Apărării a confirmat că a folosit sistemul de armament TOS-1A în Ucraina. TOS-1A foloseşte rachete termobarice, având efecte incendiare şi explozive”, arată un mesaj al ministerului britanic publicat pe contul său oficial de Twitter.

Proiectilele termobarice absorb oxigenul din aer pentru a mări presiunea exploziei: înainte să-şi atingă ţinta, proiectilele ating o temperatură uriaşă şi se transformă în bombe de foc.

    

Cunoscute şi ca explozivi combustibil-aer, aceste proiectile sunt muniţii în doi timpi. Primul stadiu constă în detonarea unor aerosoli formaţi din materiale foarte fine - de la combustibil bazat pe carbon la infime particule metalice.

În al doilea stadiu, aceste particule fine se aprind într-un nor, care ia forma unei mingi de foc, generând o enormă undă de şoc şi acumulând vid pe măsură ce absoarbe tot oxigenul din aerul din jurul său.

Arme termobarice au fost folosite în Cecenia, cu consecinţe îngrozitoare, potrivit Human Rights Watch. Utilizarea lor a fost condamnată de mai multe organizaţii neguvernamentale.

Ambasadorul SUA la ONU, Linda Thomas-Greenfield, a acuzat Rusia că foloseşte în Ucraina arme interzise prin Convenţia de la Geneva.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite