Rusia spune că vrea garanţii de securitate şi pentru ea şi pentru „ţările europene”, nu numai pentru Ucraina

0
0
FOTO: EPA-EFE
FOTO: EPA-EFE

Rusia este dispusă să discute despre garanţii pentru securitatea Ucrainei, dar împreună cu garanţii de securitate pentru Rusia şi pentru „statele europene”, a declarat joi ministrul de Externe rus Serghei Lavrov, după întâlnirea avută joi în Turcia cu omologul său ucrainean Dmitro Kuleba.

„Desigur, dorim ca Ucraina să fie neutră. Preşedintele Vladimir Putin a spus de multe ori că, în timp ce insistă asupra neextinderii NATO, nu dorim sub nicio formă să negăm securitatea poporului ucrainean, a statului ucrainean. Şi suntem pregătiţi să discutăm garanţii pentru statul ucrainean împreună cu garanţii pentru securitatea ţărilor europene şi, desigur, garanţii pentru securitatea Rusiei”, a declarat Lavrov la o conferinţă de presă la Antalia, potrivit agenţiei Interfax.

Rusia nu doreşte militarizarea Ucrainei, „indiferent că aceasta se face în NATO sau fără NATO, pentru că şi în afara NATO este posibilă furnizarea de sisteme americane (de arme destinate Ucrainei) care vor avea ca ţintă teritoriul” rus, a mai spus ministrul de externe rus, potrivit Agerpres.

Omologul său ucrainean Dmitro Kuleba afirmase anterior, după întrevederea lor, că ţara sa este dispusă să rămână în afara NATO dacă membrii permanenţi ai Consiliului de Securitate al ONU, inclusiv Rusia, şi toate ţările vecine Ucrainei îi garantează un „sistem de garanţii similar celui al NATO”.

Elementele pe care Moscova le-a descris drept garanţii de securitate pentru ea - în cererile pe care le-a transmis în decembrie către SUA şi NATO - constau mai ales în angajamentul că NATO nu se va mai extinde către est, în special către Ucraina, şi retragerea trupelor şi bazelor Alianţei din statele care au aderat la NATO după 1997.

Respingerea acestor cereri de către Occident, împreună cu „abuzurile” împotriva rusofonilor din Donbas (estul separatist al Ucrainei) au fost invocate de preşedintele Vladimir Putin în decizia prin care a ordonat pe 24 februarie invazia asupra Ucrainei.

Rusia


Ultimele știri
Cele mai citite