Război în Ucraina. Zelenski se va adresa Parlamentului israelian

0
0
Volodimir Zelenski FOTO Shutterstock
Volodimir Zelenski FOTO Shutterstock

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski se va adresa în curând printr-o legătură video Knessetului, forul legislativ al Israelului, relatează Zerkalo Nedeli.

„Preşedintele Knessetului şi ambasadorul Ucrainei în Israel au convenit să programeze o dată pentru o cuvântare a lui Zelenski în Knesset”, a anunţat joi după-amiază jurnalistul Amichai Stein.

Un eventual discurs al lui Zelenski în Parlamentul israelian ar fi o modalitate importantă de contestare a abordării lui Vladimir Putin precum că duce o „operaţiune militară specială” pentru „denazificarea” Ucrainei.

Deşi discursul lui Putin cu privire la „denazificarea” Ucrainei nu are niciun temei, fiind contestat vehement, inclusiv de evreii din ţara vecină, propaganda pro-Kremlin îl repetă zilnic pentru a-l impune ca „adevăr”.

Volodimir Zelenski, în vârstă de 44 de ani, născut într-o familie de evrei din Krivîi Rih, un oraş din centrul Ucrainei, a căutat să obţină sprijinul diplomatic al Israelului în faţa ameninţării ruse.

Premierul israelian Naftali Bennett a încercat să discute cu Putin pe tema intenţiilor sale asupra Ucrainei într-o întâlnire avută în octombrie anul trecut, dar a fost refuzat de liderul de la Kremlin. Acum câteva zile, Bennett a efectuat o vizită la Moscova, unde s-a întâlnit cu Putin.

Scopul vizitei lui Bennett la Moscova nu a fost să medieze pacea între ruşi şi ucraineni şi Israelul nu a făcut o propunere oficială în acest sens. Premierul israelian a dorit să înţeleagă care este poziţia Rusiei, în ce stare de spirit este Putin, care sunt liniile lui roşii, iar apoi să transmită aceste informaţii ţărilor occidentale, spun surse israeliene apropiate dosarului.

De la Moscova, Bennett s-a deplasat la Berlin, unde s-a întâlnit cu cancelarul Olaf Scholz.

De la începutul atacurilor armatei ruse împotriva Ucrainei, la 24 februarie, Zelenski s-a adresat prin legături video Parlamentului European, Congresului SUA şi Parlamentului britanic.

Europa


Ultimele știri
Cele mai citite