Război în Ucraina. Cele şase condiţii puse de Rusia Ucrainei pentru încetarea focului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO AFP
FOTO AFP

Publicaţia ucraineană zn.ua a obţinut din surse diplomatice de la Kiev de încredere, cererile înaintate de Rusia Ucraine pentru a opri focul. Primele cinci dintre ele, aşa cum le vede Putin, necesită modificarea Constituţia Ucrainei.

Iată care sunt cele şase condiţii ale liderului de la Kremlin pentru Ucraina:

1. Oprirea procesului de aderare la NATO. Statut neutru al Ucrainei. Rusia este gata să devină unul dintre garanţi.

2. Rusa să devină a doua limbă de stat. Abolirea tuturor legilor care o încalcă.

3. Recunoaşterea Crimeei ca parte a Federaţiei Ruse de către Kiev.

4. Recunoaşterea de către Ucraina a independenţei republicilor Doneţk şi Lugansk în limitele administrative ale regiunilor (inclusiv teritoriile controlate în prezent de Ucraina).

5. "Denazificare". Interzicerea activităţilor partidelor ultra-naţionaliste, naziste şi neonaziste şi organizaţiilor publice, abolirea legilor existente privind glorificarea naziştilor şi neonaziştilor.

6. „Demilitarizarea Ucrainei”. Renunarea completă la arme ofensive, aici ar putea fi incluse orice tip de arme.

Ucraina, dispusă să renunţe la intrarea în NATO dacă Consiliul de Securitate al ONU şi ţările vecine îi garantează securitatea

Ministrul de externe ucrainean Dmitro Kuleba a asigurat joi că ţara sa este dispusă să rămână în afara NATO dacă membrii permanenţi ai Consiliului de Securitate al ONU, inclusiv Rusia, şi toate ţările vecine îi garantează un ''sistem de garanţii similar celui al NATO''.

''Este ceva ce suntem dispuşi să discutăm'', a spus Kuleba după întâlnirea avută în Turcia cu omologul său rus Serghei Lavrov, în urma căreia nu s-au făcut progrese în deschiderea de coridoare umanitare şi nici în convenirea unei încetări a focului după invazia lansată în urmă cu două săptămâni de Rusia împotriva Ucrainei.

''Ce mi-a transmis (Lavrov) este că (Rusia) îşi va continua agresiunea până când Ucraina îi va îndeplini cererile. Şi această cerere este capitularea, ceea ce nu este acceptabil (...) Ucraina este puternică, ea luptă'', dar în acelaşi timp este dispusă să caute soluţii pentru o înţelegere cu Rusia, a asigurat Kuleba la conferinţa de presă după întrevederea cu omologul său rus.

Este acum dovedit faptul că NATO nu este dispusă să ''acţioneze colectiv pentru a opri războiul şi a proteja civilii din Ucraina în faţa bombardamentelor Rusiei'', a adăugat el, referindu-se la refuzul Alianţei de a impune o zonă de excludere aeriană deasupra Ucrainei.

Rusia este pregătită să discute despre garanţiile pentru securitatea sa, împreună cu garanţiile de securitate pentru Ucraina şi statele europene, a declarat ministrul de externe rus Serghei Lavrov, după întâlnirea avută joi în Turcia cu omologul său ucrainean Dmitro Kuleba.

''Desigur, dorim ca Ucraina să fie neutră. Preşedintele Vladimir Putin a spus de multe ori că, în timp ce insistă asupra neextinderii NATO, nu dorim sub nicio formă să negăm securitatea poporului ucrainean, a statului ucrainean'', a declarat Lavrov la o conferinţă de presă la Antalia, potrivit agenţiei Interfax.

''Şi suntem pregătiţi să discutăm garanţii pentru statul ucrainean împreună cu garanţii pentru securitatea ţărilor europene şi, desigur, garanţii pentru securitatea Rusiei'', a adăugat el.

Rusia nu doreşte militarizarea Ucrainei, ''indiferent că aceasta se face în NATO sau fără NATO, pentru că şi în afara NATO este posibilă furnizarea de sisteme americane (de arme destinate Ucrainei) care vor avea ca ţintă teritoriul'' rus, a mai spus ministrul de externe rus.

Elementele pe care Moscova le-a descris drept garanţii de securitate pentru ea - în cererile pe care le-a transmis în decembrie către SUA şi NATO - constau mai ales în angajamentul că NATO nu se va mai extinde către est, în special către Ucraina, şi retragerea trupelor şi bazelor Alianţei din statele care au aderat la NATO după 1997.

Macron: Condiţiile lui Putin pentru armistiţiu sunt inacceptabile

Preşedintele francez Emmanuel Macron a apreciat joi că omologul său rus, Vladimir Putin, a formulat condiţii inacceptabile pentru un armistiţiu în Ucraina, transmite dpa.

"Trebuie să mărturisesc că astăzi condiţiile oferite (de Putin - n. red.) nu sunt acceptabile", a spus Macron, referindu-se la convorbirea telefonică de o oră pe care o avusese ceva mai devreme cu Putin şi cu cancelarul german Olaf Scholz.

"Întrebarea este, deci: e gata Putin să reia relaţia în mod sincer şi să propună ceva?", a adăugat preşedintele Franţei, ţara care deţine semestrul acesta preşedinţia Uniunii Europene.

Macron a anunţat că va discuta din nou cu liderul de la Kremlin în orele următoare,

Cancelarul german Olaf Scholz şi preşedintele francez Emmanuel Macron au purtat joi o discuţie telefonică cu liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, căruia i-au cerut o încetare imediată a focului în Ucraina, a declarat un oficial guvernamental german.

„Macron şi Scholz au insistat că orice soluţie la această criză trebuie să vină prin negocieri între Ucraina şi Rusia”, a mai indicat oficialul guvernamental de la Berlin.

Cei trei lideri au convenit să rămână în contact strâns în zilele următoare, a precizat oficialul german.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite