Război în Ucraina. Apel de evacuare către locuitorii din Lugansk. Invadatorii ruşi distrug deja calea ferată. 400 de locuitori din Hostomel, daţi dispăruţi

Război în Ucraina. Apel de evacuare către locuitorii din Lugansk. Invadatorii ruşi distrug deja calea ferată. 400 de locuitori din Hostomel, daţi dispăruţi

FOTO EPA-EFE

Este a 42-zi în care Ucraina luptă şi face tot posibilul să nu permită avansarea forţelor ruse spre centrul Kievului. SUA urmează să interzică orice noi investiţii pe teritoriul Rusiei. Zelenski afirmă că Kievul este acum capitala democraţiei europene.

GALERIE FOTO


UPDATE 23:57 120 de spioni ruşi au fost expulzaţi din mai multe state de la începutul invaziei ruse pe teritoriul Ucrainei. 
 
Primarul oraşului Mariupol estimează că peste 5.000 de civili au murit doar în acest oraş, în timpul bombardamentelor forţelor armate ruse. 
 
Peste 4.800 de persoane au fost evacuate din Ucraina, miercuri, prin coridoarele umanitare, relatează The Guardian. 
 
UPDATE 22.00 Imagini din dronă cu amploarea dezastrului din Borodyanka. Aproximativ 200 de oameni ar fi murit în subsolurile blocurilor bombardate de ruşi, conform relatărilor autorităţilor
UPDATE 21.15 Preşedintele SUA, Joe Biden, a denunţat „crime de război majore” în Ucraina, făcând referire la „cadavrele rămase pe străzi după retragerea forţelor ruse” şi la „civilii executaţi cu sânge rece” la Bucha, lângă Kiev.
 
„Nu sunt nimic mai puţin decât crime de război majore. Ţările responsabile trebuie să se unească pentru a-i face pe cei vinovaţi de aceste acte să răspundă”, a declarat preşedintele SUA la o conferinţă sindicală la Washington, promiţând, de asemenea, să „înăbuşe pentru ani de zile” dezvoltarea economică a Rusiei.
 
UPDATE 20.35 Căile Ferate Ucrainene au anunţat miercuri că trei rachete au lovit o gară din estul Ucrainei, distrugând clădiri, şine şi material feroviar, potrivit The Guardian.
 
„Există victime”, a spus compania într-un comunicat, fără a oferi detalii despre numărul victimelor sau locul în care a avut loc atacul.
 
UPDATE 20.25 Rusia foloseşte foametea ca pe „o armă” în Ucraina, a spus preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, miercuri, în intervenţia sa din Parlamentul Irlandei, potrivit CNN.
 
El a spus că forţele ruse au vizat echipamentele şi terenurile agricole şi au împiedicat produsele agricole pregătite pentru export în porturile ucrainene.
 
„De ce fac asta? Pentru că pentru ei foametea este o armă. O armă împotriva noastră, oamenii de rând, pentru a ne domina”, a spus el.
 
UPDATE 20.00 Ministrul de Externe ucrainean, Dmytro Kuleba, a declarat miercuri că intenţionează să facă apel la omologii săi din ţările G7 şi NATO pentru a răspunde cererii Ucrainei de arme de care are nevoie pentru a contracara forţele ruse.
 
Kuleba a spus că se întâlneşte cu ceilalţi miniştri de externe joi. „Principalul subiect al discuţiei mele de la Bruxelles va fi furnizarea tuturor armelor necesare Ucrainei”, a spus el.
 
UPDATE 19.10 Statele Unite nu vor participa la reuniunile G20 la care participă Rusia, a declarat miercuri secretarul american al Trezoreriei, Janet Yellen, citată de CNN.
 
„Preşedintele Biden a cerut ca Rusia să fie îndepărtată din G20 şi le-am spus clar colegilor din Indonezia că nu vom participa la o serie de întâlniri dacă ruşii sunt acolo”, a afirmat ea.
 
Joe Biden spunea recent, la Bruxelles, că Rusia ar trebui exclusă din G20, dar că este necesar un acord între membri.
 
UPDATE 18.50 Ungaria a anunţat miercuri că este pregătită să plătească în ruble pentru gazele ruseşti, în dezacord cu UE, care a căutat un front unit în opoziţia faţă de cerinţele Moscovei, transmite Reuters.
 

UPDATE 18.30 SUA iau măsuri suplimentare pentru a creşte presiunea economică asupra Rusiei şi asupra preşedintelui Vladimir Putin în urma apariţiei imaginilor dramatice din oraşul ucrainean Bucea. Astfel, SUA anunţă noi sancţiuni, miercuri, care vizează instituţiile financiare ruse, precum şi persoane, inclusiv fiicele adulte ale lui Putin, dar şi soţia şi fiica ministrului rus de Externe, Serghei Lavrov, relatează CNN.

UPDATE 18.00 NATO nu a văzut „niciun indiciu” că obiectivul preşedintelui rus Vladimir Putin de a controla întreaga Ucraină s-a schimbat, deşi Rusia îşi concentrează în prezent asaltul asupra teritoriului din estul ţării, a declarat, miercuri, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, conform CNN.

Adresându-se reporterilor înainte de summitul de la Bruxelles al miniştrilor de Externe ai aliaţilor NATO, Stoltenberg a avertizat, de asemenea, că războiul din Ucraina ar putea dura ani de zile.
 

UPDATE 17.50 Aproximativ 18.600 de militari ruşi au murit şi aproape 700 de tancuri au fost distruse până acum în războiul din Ucraina, potrivit bilanţului făcut de Ministerul Apărării de la Kiev.

UPDATE 17.33 Şeful Administraţiei Militare Regionale Luhansk, Serhi Haidai, i-a îndemnat pe ucrainenii din Severodoneţk, Lisiceansk, Kreminnia, Rubijne, Popasna şi Hirske să plece de urgenţă din localităţile respective, cât timp invadatorii ruşi nu au distrus complet calea ferată. Potrivit guvernatorului, cinci coridoare umanitare vor funcţiona, miercuri, în regiunea Luhansk, pentru evacuarea populaţiei din Severodoneţk, Rubijne, Popasna, Nijne şi Lisiceansk. 

„Mă adresez fiecărui locuitor al regiunii Lugansk: plecaţi cât timp acest lucru se poate face în siguranţă. Deja nu mai putem ajunge oricând în partea de sud a oraşului Rubijne. Nu există un coridor umanitar direct către Kreminnia. În pofida acestei situaţii, oamenii continuă să plece de acolo. Atât timp cât sunt autobuze şi trenuri – profitaţi de această ocazie, pentru că marţi, de exemplu, ruşii au avariat legătura feroviară din regiunea Doneţk. Reparaţia a durat câteva ore, trenurile au întârziat” – a explicat Serhi Haidai.
 

UPDATE 17.05 Charles Michel, preşedintele Consiliului European, îi încurajează pe militarii ruşi să depună armele şi să părăsească frontul, pentru a nu fi complici la crimele de război. Preşedintele european afirmă că UE ar trebui să se gândească la posibilitatea de a acorda azil militarilor care vor să abandoneze lupta.

UPDATE 17.00 Mai multe persoane care nu au putut fi identificate au adus marţi noapte la vila jurnalistului Vladimir Soloviov, apropiat de-al lui Putin, mai multe cauciucuri şi substanţe inflamabile şi au încercat să dea foc pereţilor exteriori. Cu toate acestea, incendiul nu a provocat mari distrugeri, pentru că intervenţia pompierilor a fost promptă, relatează Corriere della Sera.

Mariupol a devenit „noul Auschwitz”. Armata rusă arde cadavrele celor torturaţi şi ucişi, folosind crematorii mobile

UPDATE 16.21 Şeful Administraţiei Militare Regionale Lugansk, Serhi Haidai, a declarat, miercuri, că invadatorii ruşi continuă să desfăşoare echipamente militare şi vor ataca în câteva zile. Guvernatorul a semnalat o aprovizionare constantă cu echipamente şi efective militare în cadrul armatei ruse.

„Cred că plănuiesc să finalizeze aprovizionarea folosind toate rezervele şi, în 3-4 zile, vor încerca să lanseze o ofensivă” – a scris Haidai pe Telegram, adăugând că militarii ucraineni sunt gata să respingă acţiunile ocupanţilor.

 
UPDATE 16,16 Guvernul şi serviciile bulgare depun eforturi pentru evacuarea marinarilor de pe nava „Ţarevna”, blocată în portul Mariupol. Premierul bulgar Kiril Petkov a informat că marinarii bulgari de pe nava blocată în Marea Azov au o stare de sănătate bună şi mai au mâncare pentru încă 10 zile.
 
„Se aşteaptă o posibilitate pentru a putea fi aduşi la mal şi evacuaţi. Au fost împuşcături şi în această dimineaţă, dar suntem siguri că marinarii noştri pot fi scoşi în siguranţă, ne-am organizat complet pentru a-i evacua imediat de acolo. Am pus viaţa şi sănătatea acestor oameni mai presus de orice”, a explicat Petkov. La bordul vasului „Ţarevna”, se află 17 bulgari şi trei ucraineni.

Cum se pregătesc „vikingii” ucraineni să atace tancuri în vecinătatea Kievului VIDEO

UPDATE 15.30 După ce a pictat la mijlocul lui martie o imensă frescă la Paris în sprijinul ucrainenilor care se confruntă cu invazia rusă, artistul francez Christian Guémy alias C215 a mers în Ucraina pentru a aduce puţină alinare prin operele sale realizate pe zidurile oraşelor devastate.

UPDATE 15.00 Încă 89 de diplomaţi ruşi sunt expulzaţi din Uniunea Europeană: 12 din Grecia, 33 din Slovenia, 25 din Spania şi 19 de la Bruxelles.

UPDATE 14.30 Veteranul ultranaţionalist al vieţii politice ruse, Vladimir Jirinovski, a murit la vârsta de 75 de ani, a anunţat miercuri preşedintele Dumei de Stat, camera inferioară a Parlamentului rus, Viaceslav Volodin, relatează AFP.

UPDATE 14.17 Ursula von der Leyen, şefa Comisiei Europene, a declarat miercuri că Uniunea Europeană va impune noi sancţiuni Rusiei, probabil cu privire la gaz şi petrol.

„În acest moment critic al războiului, trebuie să creştem din nou presiunea asupra lui Putin", a spus von der Leyen în Parlamentul European, citată de CNN.

UPDATE 14.03 Turcia şi-a mutat Ambasada în Ucraina înapoi la Kiev, după ce a mutat-o temporar la Cernăuţi, la frontiera cu România, în martie, din motive de securitate, anunţă ambasada turcă, relatează AFP.

„Ne-am mutat temporar activităţile în oraşul Cernăuţi, care a devenit centrul logistic al eforturilor de evacuare. Ne-am întors azi (marţi) la Kiev, la noi”, a anunţat marţi seara, într-un mesaj postat pe Twitter, Ambasada Turciei în Ucraina.

Potrivit postului turc privat NTV, ambasada şi-a reluat activităţile la Kiev începând de miercuri.

Ankara şi-a mutat, la 11 martie, ambasada la Cernăuţi, în sud-estul Ucrainei, la aproximativ 40 de kilometri de frontiera cu România.

UPDATE 13.49 Situat la aproximativ 60 de kilometri de Kiev, Borodianka este al doilea oraş din care s-a retras armata rusă. Conform autorităţilor ucrainene, în Borodianka s-a petrecut al doilea măcel, primul fiind în Bucea.

 La faţa locului, CNN a mers împreună cu voluntarii care strângeau trupurile civililor de pe străzi. „Cel mai rău este că nu găsim soldaţi, ci doar oameni nevinovaţi”, a transmis, directorul Administraţiei Militare Regionale Kiev, Oleksi Kuleba. 


FOTO AFP

UPDATE 13.21 Papa Francisc a condamnat Masacrul de la Bucea, unde invadatorii ruşi au comis crimele odioase împotriva civililor.  În timpul discursului, acesta a ţinut în mâini un steag ucrainean care a fost trimis chiar din Bucea, relatează Reuters.

„Ştirile recente din Ucraina, în loc să aducă alinare şi speranţă, au adus noi atrocităţi, precum Masacrul de la Bucea”, a spus suveranul pontif în faţa credincioşilor. Anterior, Papa a întâmpinat un grup de refugiaţi ucraineni, printre care şi mai mulţi copii. 


FOTO EPA-EFE

UPDATE 12.32 Turcia cere miercuri o anchetă independentă privind cadavrele descoperite în oraşul ucrainean Bucea, la nord-vest de Kiev, după retragerea trupelor ruse, iar Ankara se alătură astfel indignării la nivel mondial, relatează AFP.

Pe de altă parte, Suedia a anunţat marţi deschiderea unei anchete preliminare cu privire la eventuale crime de război în Ucraina, în contextul unei multiplicări a unor acuzaţii vizând forţe ruse.

UPDATE 12.13 Un elicopter rusesc de atac Ka-52 „Aligator” a fost distrus de militarii ucraineni cu ajutorul unei rachete antitanc Stugna, un model de fabricaţie ucraineană, informează Ukrinform, care citează un comunicat al Forţelor Aeriene Ucrainene.

 UPDATE 11.57 Ambasadorul Indiei la Naţiunile Unite a condamnat masacrul din Bucea. Este prima dată de la începerea războiului din Ucraina când India se declară împotriva invaziei.

„Condamnăm fără echivoc aceste crime şi sprijinim apelul pentru o anchetă deschisă", a spus Tirumurti. El nu a numit în mod direct Rusia ca fiind vinovată.

UPDATE 11.33 Convoaie cu tehnică militară traversează Bulgaria, până vineri, dinspre Grecia spre România. Transportul militar pe calea ferată se va efectua pe acelaşi traseu, informează Ministerul Apărării de la Sofia. citat de bnr.bg. În cadrul antrenamentului comun bulgaro-american „Joint Training”, vineri şi sâmbătă, vor fi efectuate zboruri cu elicoptere americane din România către poligonul Novo Selo din Bulgaria şi retur. Antrenamentul comun se desfăşoară din luna ianuarie până în luna iunie anul acesta, în cadrul exerciţiilor militare planificate în 2021.
 

UPDATE 11.26 China nu este dispusă să urmărească indiferent situaţia din jurul Ucrainei şi cu atât mai mult să toarne gaz pe foc, a declarat reprezentantul permanent al Chinei la ONU, Zhang Jun, în cadrul reuniunii Consiliului de Securitate al ONU, relatează RBC-Ucraina.

„În problema Ucrainei, China nu caută interese geopolitice. Nu suntem dispuşi să urmărim situaţia de pe margine, cu atât mai mult să turnăm gaz pe foc. Avem un singur obiectiv, pe care ni-l dorim cu toată sinceritatea şi acela este pacea. China va continua să promoveze negocierile de pace şi să joace un rol constructiv şi responsabil, pentru a ajuta la rezolvarea crizei din Ucraina”, a declarat Zhang.

UPDATE 11.19 Statul Major al Forţelor Armate ale Ucrainei nu exclude că Federaţia Rusă va folosi în timpul apropiat teritoriul necontrolat de Chişinău, Transnistria, pentru a ataca regiunile ucrainene.

 

Statul Major General al Forţelor Armate ale Ucrainei susţine că la aerodromul din Tiraspol (regiunea separatistă transnistreană din Republica Moldova) au loc pregătiri pentru aterizarea unor aeronave – scrie, miercuri, ziarul Ukrainska Pravda. Potrivit armatei ucrainene, este posibil ca ruşii să încerce să folosească Transnistria pentru a-şi consolida ofensiva în direcţia Bugul de Sud.

UPDATE 11.00 Ministerul de Externe de la Budapesta l-a convocat pe ambasadorul Ucrainei pentru ceea ce a descris a fi declaraţii ofensatoare la adresa Ungariei, a anunţat miercuri şeful diplomaţiei ungare, Peter Szijjarto, transmit MTI şi Reuters.

„Noi am condamnat agresiunea militară, susţinem suveranitatea Ucrainei, am acceptat sute de mii de refugiaţi şi am trimis sute de tone de alimente şi alte donaţii'. În acelaşi timp, guvernul de la Budapesta consideră securitatea ungurilor drept o prioritate, a arătat ministrul. „Acesta nu este războiul nostru, vrem să stăm şi vom sta în afara lui”, a adăugat Szijjarto.

UPDATE 10.43 Statele Unite au anunţat că, împreună cu aliaţii europeni, vor impune Rusiei noi sancţiuni, astăzi, 6 aprilie, pentru spori izolarea sa economică şi tehnologică ca pedeapsă pentru atacurile asupra civililor din Ucraina.

Noul pachet de sancţiuni americane împotriva Rusiei, care este programat să fie prezentat pe 6 aprilie, va viza şi cele două fiice ale preşedintelui rus Vladimir Putin. De asemenea, restricţiile asupra activităţilor bancare vor afecta cele mai importante bănci ruseşti, relatează RBC-Ucraina cu referire la ”Wall Street Journal”.

UPDATE 10.29 Un depozit de petrol din Dnipro, în estul Ucrainei, a fost bombardat şi distrus de către armata rusă în noaptea de marţi spre miercuri, un atac fără victime, anunţă miercuri autorităţile locale, relatează AFP.

„A fost o noapte dificilă. Inamicul a atacat aerian şi a atins un depozit de petrol şi o fabrică. Depozitul a fost distrus (...), iar un incendiu puternic a devastat fabrica”, anunţă într-o postare pe Telegram guvernatorul regiunii Dnipropetrovsk Valentin Reznicenko.

„Din fericire, nu există răniţi”, precizează el.

După o vreme, „incendiul a fost stins de către pompieri”, care „au luptat timp de peste opt ore” împotriva flăcărilor, anunţă el.

Citeşte şi: Cine sunt şi pe ce principii şi-au ales victimele măcelarii din oraşul ucrainean Bucea

UPDATE 09.40 Rusia se adresează producătorilor de microcipuri din China pentru a eluda sancţiunile occidentale care au stimulat cererea de carduri bancare conectate în sistemul de plată Mir, a declarat un director al sistemului de plăţi intern, transmite Reuters.

Sancţiunile occidentale impuse Rusiei în urma invaziei sale asupra Ucrainei au exclus ţara din sistemul financiar global şi au privat-o de aproape jumătate din rezervele sale de aur şi valută de 640 de miliarde de dolari.

UDPATE 08.40 Forţele ruse şi-au concentrat eforturile pe o operaţiune „agresivă” care vizează controlul complet asupra regiunilor Doneţk şi Lugansk, potrivit informaţiilor transmise miercuri de Statul Major al Forţelor Armate ucrainene.

UPDATE 07.57 Şeful statului major al SUA, generalul Mark Milley a spus că lumea este din ce în ce mai instabilă şi că potenţialul unui conflict internaţional semnificativ nu scade, ci din contră, creşte.

 „Invazia rusă în Ucraina ameninţă să submineze nu numai pacea şi stabilitatea europeană, ci şi pacea şi stabilitatea globală pe care părinţii mei s-au luptat atât de mult să le apere”, a spus Milley.

UPDATE 07.44 Armata ucraineană a anunţat că opt rachete de croazieră ruseşti au fost distruse într-o singură zi, informează Kiev Independent.

Forţele aeriene ucrainene au declarat pe 5 aprilie că, în încercarea de a evita zonele de apărare aeriană ale Ucrainei, forţele ruse au lansat în schimb rachete din Belarus.

 
UPDATE 07.12 Primarul oraşului Bucea a declarat pentru BBC că aproximativ 320 de civili au fost împuşcaţi de trupele ruse în timpul ocupării oraşului.
 
Anatoli Fedoruk a spus că a asistat personal la execuţiile mai multor persoane de către forţele Moscovei.
 
"Am văzut mai multe episoade”, a spus Fedoruk. "Au fost trei maşini cu civili care încercau să se evacueze spre Kiev şi s-a tras asupra lor cu brutalitate. Era o femeie însărcinată al cărei soţ ţipa cerând să nu o împuşte, dar au împuşcat-o cu brutalitate”.
 
Fedoruk a mai susţinut că forţele ruse au vânat politicieni locali în timpul ocupaţiei lor.
 
El i-a cerut ministrului rus de externe Serghei Lavrov, care a negat acuzaţiile de crime de război comise de trupele Moscovei, "să vină în oraşul Bucea şi să vadă trupurile morţilor şi să privească în ochi familiile, mamele, soţii, copiii care au rămas orfani”.
 
UPDATE 06:15 Aproximativ 400 de locuitori din Hostomel, regiunea Kiev, sunt daţi dispăruţi, a declarat şeful administraţiei militare locale, Taras Dumenko. Autorităţile inspectează subsolurile din zonă, relatează Kiev Independent. 
SUA şi aliaţii europeni ar putea impune sancţiuni copiilor adulţi ai preşedintelui rus, Vladimir Putin, începând de miercuri, relatează CNN. Putin are două fiice, Maria şi Ekaterina, din căsătoria cu fosta soţie Liudmila. 
 
UPDATE 06:12  Aproximativ 5.000 de crime de război comise de ruşi sunt investigate în Ucraina, anunţă procurorul general de la Kiev .
 
"Procurorii conduc o anchetă pentru un fapt înfiorător de torturare, ucidere şi tentativă de ardere a cadavrelor a 6 civili în Bucea. Dosarul penal este pornit în temeiul articolului 438 din Codul penal (Încălcări ale legilor şi obiceiurilor războiului)”, a postat Irina Venediktova pe contul său de Twitter.
 
SUA va acorda un ajutor suplimentar de securitate Ucrainei, în valoare de 100 de milioane de dolari. Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby a afirmat că acesta este un ajutor de care Ucraina are nevoie pentru sistemele antitanc Javelin suplimentare. 
 
 
UPDATE 04:45 Volodimir Zelenski afirmă că Kievul este acum capitala democraţiei europene. Acesta acuză în continuare Rusia şi a cerut, ca aceasta să nu mai aibă putere de veto, spunând că rolul Rusiei la ONU este de a "bloca tot ceea ce este constructiv". 
 
În coordonare cu Uniunea Europeană şi G6, SUA va adopta, miercuri, noi măsuri împotriva Rusiei printre care şi interzicerea investiţiilor pe teritoriul Rusiei. 
 
Update 04:40  Republica Cehă va furniza Ucrainei tancuri din epoca sovietică. Aceasta devine prima ţară din UE care furnizează Ucrainei arme ofensive, de la începutul invaziei ruse, din urmă cu 42 de zile. 
 
„Vă asigur doar că Republica Cehă... ajută Ucraina cât de mult poate şi va continua să ajute prin (furnizarea) echipamente militare, atât uşoare, cât şi grele” , a declarat Ministrul Apărării cehe, Jana Cernochova. 
   
Ambasadorul SUA la ONU a spus că înţelege frustrarea preşedintelui ucreainean faţă de Consiliul de Securitate al ONU. Linda Thomas-Greenfield a declarat că apariţia lui Zelensky a avut un impact puternic şi că naţiunile occidentale trebuie să facă tot ce pot pentru a trage Rusia la răspundere, relatează BBC.
   
UPDATE 04:30 Ambasadorul rus la ONU a afirmat că 600.000 de persoane au fost evacuate spre Rusia "nefiind constrânse sau răpite". Acesta a spus că armata rusă nu a venit în Ucraina pentru a cuceri teritorii.
 
„Lăsăm pe conştiinţa voastră acuzaţiile lipsite de dovezi la adresa militarilor ruşi, declaraţii care nu sunt confirmate de niciun fel de mărturii”, a declarat Vasili Nebenzia.
 
Peste 220 de soldaţi care apaţin Hezbollah-ului libanez ar fi deja activi pe teren după ce au trecut prin Siria şi apoi prin Belarus înainte de a intra în Ucraina, relatează presa libaneză "Ici Beyrouth". 
 
UPDATE 23:35 Ministrul de Externe rus, Serghei Lavrov, acuză Occidentul că încearcă să împiedice negocierile de pace dintre Rusia şi Ucraina.
 
Portugalia urmează să expulzeze zece membri ai personalului ambasadei Rusiei de la Lisabona, conform declaraţiilor făcute de Ministerul portughez de Externe. Şi alte ţări precum Italia, Spania, Estonia, Danemarca sau Suedia au anunţat că vor expulza diplomaţi ruşi de pe teritoriile lor.
 
Ministrul de Externe britanic, Liz Truss, a anunţat că cei care finanţează războiul Rusiei trebuie să fie confruntaţi cât mai rapid. Truss a afirmat că Marea Britanie nu se va opri "până când Ucraina nu va învinge". 
 
UPDATE 22:45 Boris Johnson a transmis un mesaj poporului rus în limba rusă şi a vorbit despre atrocităţile pe care armata rusă le-a făcut pe teritoriul Ucrainei. 
 
Zelensky a declarat în Parlamentul spaniol că societăţile care încă îşi desfăşoară activitatea în Rusia ar trebui să se retragă din această ţară. Preşedintele Ucrainei a mai spus şi că Europa trebuie să impună măsuri mai dure Rusiei.
 
UPDATE 21.10 SUA vor anunţa noi sancţiuni împotriva Rusiei miercuri, în coordonare cu ţările G7 şi Uniunea Europeană, a spus un oficial al administraţiei Biden. Noile sancţiuni „vor impune costuri semnificative Rusiei şi o vor împinge mai departe pe drumul izolării economice, financiare şi tehnologice”, a adăguat el, potrivit CNN.
 
Noul pachet de sancţiuni va interzice toate investiţiile noi în Rusia, va creşte sancţiunile pentru instituţiile financiare şi întreprinderile de stat din Rusia şi va sancţiona noi oficiali ai guvernului rus şi membrii familiilor acestora.
 
UPDATE 21.00 Momentul în care tancurile ruseşti par să deschidă focul asupra unui biciclist din oraşul Bucea a fost filmat de o dronă. De altfel, în ultimele zile, pe reţelele de socializare şi în mass-media au apărut numeroase poze cu victimele din războiul din Ucraina şi cu masacrul comis de ruşi în oraşul Bucea unde civilii au fost împuşcaţi pe străzi.
 
UPDATE 20.45 Marea Britanie a îngheţat 350 de miliarde de dolari din „cufărul de război” al preşedintelui rus Vladimir Putin, a declarat, marţi, la Varşovia, ministrul britanic de externe Liz Truss, potrivit AFP.
 
UPDATE 20.30 Statele Unite vor trimite în Ucraina cât mai repede posibil o variantă a dronei Switchblade, cu focoase antitanc, a spus marţi secretarul american al apărării, Lloyd Austin, citat de Reuters.
 
„Switchblade 600 şi 300 vor ajunge cât de repede posibil” în Ucraina, a spus Austin în timpul unei audieri a Comisiei pentru Serviciile Armate a Camerei Reprezentanţilor.
 
Varianta 600 are focoase antitanc şi poate urmări o ţintă timp de peste de 40 de minute, potrivit firmei producătoare.
 
UPDATE 20.00 Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunţat, marţi, a cincea rundă de sancţiuni impuse Rusiei ca urmare a invaziei în Ucraina, conform datelor transmise de Comisia Europeană.
 
UPDATE 19.55 Borodianka, oraş aflat la nord-vest de Kiev, a fost distrus complet de bombardamentele trupelor ruse. Borodianka a fost bombardat constant de trupele ruse, care au lăsat în urma lor distrugeri şi un peisaj fantomatic. Cartiere întregi de blocuri au fost distruse în urma atacurilor.
 
 
UPDATE 19.48 Reprezentanta permanentă a SUA la NATO, Julianne Smith, a declarat, marţi, că alianţa strânge dovezi pentru a-i trage la răspundere pe preşedintele rus Vladimir Putin şi echipa sa pentru „crimele de război” comise în Ucraina, transmite CNN.
 
UPDATE 19.05 MAE a transmis că zece membri ai Ambasadei Ruse în România au fost declaraţi persoane non grata, motivând că „activităţile şi acţiunile acestora contravin prevederilor Convenţiei de la Viena privind relaţiile diplomatice din 1961”. În urma retragerii trupelor ruse din mai multe regiuni ale Ucrainei, ţările occidentale au cerut o anchetă privind „crimele de război” atribuite soldaţilor ruşi şi au anunţat expulzarea mai multor diplomaţi.
 
 
UPDATE 19.00 Rusia le solicită administratorilor Wikipedia să elimine „informaţiile false” despre războiul declanşat în Ucraina. Moscova învinovăţeşte platforma că încurajează o „interpretare exclusiv anti-rusă” a întâmplărilor petrecute în Ucraina.
 
UPDATE 18.40 Şeful diplomaţiei americane, Antony Blinken, a denunţat marţi "o campanie deliberată pentru a ucide, tortura, viola" în oraşul ucrainean Bucha: "Ceea ce am văzut la Bucea nu este un act izolat al unei unităţi rătăcite. Aceasta este o campanie deliberată pentru a ucide, tortura, viola, a comite atrocităţi. Aceasta ne întăreşte determinarea şi determinarea ţărilor din întreaga lume de a asigura că într-un mod sau altul, într-o zi sau alta, cei care au comis aceste acte vor fi traşi la răspundere".
 
UPDATE 18.35 „Au împuşcat şi au ucis femei (...). Au ucis familii întregi, adulţi şi copii, şi au încercat să ardă cadavrele. (...) Au fost ucişi şi împuşcaţi în ceafă după ce au fost torturaţi. Unii dintre ei au fost împuşcaţi pe străzi (...) Ei le-au tăiat membrele, le-au tăiat gâtul, au violat femeile şi le-au ucis în faţa copiilor. Li s-a scos limba doar pentru că agresorul nu a auzit ce voia să audă de la ei”, a spus Zelenski în intervenţia sa de la Consiliul de Securitate al ONU.
 
”Unde este securitatea pe care trebuie să o garanteze Consiliul de Securitate? Nu există. Deşi există un Consiliu de Securitate. Deci, unde este pacea? Care sunt acele garanţii pe care Naţiunile Unite trebuie să le ofere?", s-a întrebat preşedintele Ucrainei, în discursul său.
 

 
UPDATE 17.33 La mijlocul lunii ianuarie, SUA au predat conducerii Ucrainei informaţii despre atacul iminent al Rusiei, inclusiv planuri detaliate pentru un atac asupra Kievului din Belarus.
 

Ecouri ale Afganistanului în disciplina slabă a soldaţilor ruşi implicaţi în războiul din Ucraina

 
UPDATE 16.45 Rusia nu renunţă la ofensiva din Ucraina, ci se reorientează pe ocuparea completă a regiunii Donbas în săptămânile următoare, a declarat marţi, la Bruxelles, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, înaintea unui summit al miniştrilor de Externe din statele membre NATO la care va participa şi şeful diplomaţiei ucrainene Dmitro Kuleba, transmite Reuters, potrivit news.ro.
 

UPDATE 16.00 Locuitorii din oraşul Rubijne (estul Ucrainei) au fost sfătuiţi să nu părăsească locuinţele, după ce forţele ruse au atacat un rezervor de acid azotic, în urma căruia un nor de fum toxic a acoperit întreaga zonă, transmite CNN.

UPDATE 15.30 Momentul în care un militar ucrainean izbucneşte în lacrimi în timp ce însoţea jurnaliştii în Bucea, oraş marcat de atrocităţile armatei ruse.

UPDATE 15.05 Kremlinul denunţă marţi o „lipsă de clarviziune” europeană după ce statele din UE au expulzat peste 120 de diplomaţi ruşi din cauza ofensivei Rusiei în Ucrana, relatează AFP.

UPDATE 14.03 Armata rusă anunţă marţi că a efectuat atacuri cu rachete de tip mare-sol cu rază lungă de acţiune care au vizat un centru aparţinând Forţelor Operaţiunilor Speciale ucrainene, în sudul Ucrainei, relatează CNN.

”Arme de înaltă precizie cu rază lungă de acţiune au distrus (luni) seara, în apropiere de Oceac, un centru de antrenament al Forţelor Operaţiunilor Speciale ucrainene, folosit între altele la cazarea unor mercenari străini”, anunţă un purtător de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, Igor Konaşenkov.

CNN scrie că nu a putut verifica imediat aceste informaţii.

Moscova îi cataloghează pe străinii care luptă voluntar în Ucraina drept ”mercenari”.

UPDATE 13.25 Preşedintele Volodimir Zelenski a declarat marţi că Ucraina nu are altă opţiune decât să negocieze cu Rusia pentru a pune capăt războiului, relatează Reuters. Cu toate acestea, o discuţie personală cu Vladimir Putin este puţin probabilă.

UPDATE 13.08 O navă civilă s-a scufundat în portul asediat Mariupol, după ce forţe ruse au deschis focul asupra acesteia, anunţă marţi Guvernul ucrainean, relatează The Associated Press.

Această navă a fost lovită în „bombardamente pe mare” ale Rusiei, anunţă într-un comunicat Ministerul ucrainean de Interne.

UPDATE 12.42 Preşedinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen urmează să efectueze săptămâna aceasta o vizită la Kiev, unde se va întâlni cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, anunţă marţi CE, relatează The Associated Press.

Citeşte şi: Cum ar putea fi judecat Vladimir Putin pentru crime de război

UPDATE 12.33 Femeile eliberate pe 1 aprilie în schimbul de ostatici au fost rase în cap după ce au fost prinse de militarii ruşi.

Printre cei 86 de ostatici de război eliberaţi în schimbul dintre Ucraina şi Rusia se aflau şi 15 femei. Femeile au fost rase în cap, procedeul a fost aplicat femeilor germane după sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial, dar şi femeilor evreice din lagărele de concentrare. 

UPDATE 11.57 O echipă a Comitetului Internaţional al Crucii Roşii (CICR), reţinută luni de poliţie într-o zonă aflată sub controlul trupelor ruse, în apropiere de Mariupol, în Ucraina, ”a fost eliberată în noaptea” de luni spre marţi, anunţă un purtător de cuvânt al CICR, relatează AFP.

Această echipă, care a fost arestată la Manguş, la 20 de kilometri vest de Mariupol, ”se concentrează de-acum asupra unei continuări a operaţiunilor de evacuare umanitară”, precizează purtătorul de cuvânt.

Acest incident ”arată volatilitatea şi complexitatea acestei operaţiuni”, subliniază el.

Echipa respectivă încearcă de vineri să ajungă la Mariupol, un important oraş portuar asediat şi bombardat intensiv de săptămâni de către armata rusă, cu scopul de a facilita evacuarea civililor care vor şi pot să fie evacuaţi.

UPDATE 11.41 Uniunea Europeană este gata să trimită echipe de anchetatori în Ucraina pentru a ajuta la colectarea de dovezi despre crimele de război de care sunt acuzate forţele ruse în regiunea Kiev, a anunţat luni preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, informează AFP.

UPDATE 11.30 Generalul rus Mihail Mizinţev, supranumit „Măcelarul de la Mariupol”, a cerut soldaţilor ucraineni să depună armele şi să predea oraşul. Acesta promite că va cruţa viaţa militarilor şi îi va lăsa să plece înspre zonele controlate de Kiev.

„Forţele armate ruse, pornind doar de la principii umane, cer unităţilor Forţelor Armate ale Ucrainei, batalioanelor teritoriale de apărare şi mercenarilor străini să oprească ostilităţile de la 6.00, ora Moscovei, pe 5 aprilie, pentru a salva civilii”, a spus şeful Centrului Naţional Rus pentru Managementul Apărării, Mihail Mizinţev.

UPDATE 11.10 Rusia a încercat să atace Ucraina lansând rachete de croazieră de pe teritoriul Republicii Belarus. Cu toate acestea, cele patru rachete au fost distruse sau avariate de forţele de apărare aeriană ucrainene – a transmis, marţi, Comandamentul „Vest” al Forţelor Aeriene ale Ucrainei.

„În noaptea de 5 aprilie, o pereche de avioane de luptă Su-35 a lansat, de pe teritoriul belarus, atacuri cu rachete de croazieră spre teritoriul Ucrainei. Probabil că ţinte ale acestora urmau să devină infrastructura civilă din mai multe regiuni vestice” – se arată în comunicatul Comandamentului. 

Trei rachete de croazieră au fost distruse prin mijloace de apărare aeriană ucrainene, iar a patra a fost avariată, ceea ce a împiedicat-o să lovească ţinta stabilită. Două drone de recunoaştere au fost trimise iniţial pentru a strânge date referitoare la infrastructura care urma să fie atacată, însă şi acestea au fost distruse de forţele antiaeriene ale Ucrainei.

UPDATE 10.58 Luptele de stradă continuă la Mariupol, oraş asediat de trupele ruse, invadatorii controlând acum o parte din oraş şi având o superioritate numerică semnificativă – potrivit primarului Vadim Boicenko.

Pe de altă parte, acesta asigură că trupele ucrainene continuă să apere oraşul. Boicenko a subliniat că se află în contact permanent cu militarii Forţelor Armate ale Ucrainei. „Din păcate, este foarte greu. Statul, condus de Comandantul Suprem al Forţelor Armate ale Ucrainei, Volodimir Zelenski, face tot posibilul şi imposibilul ca băieţii noştri să reziste. Există un sentiment atât de puternic, mai ales că, acum două zile, băieţii noştri au primit resurse suplimentare pentru a continua să apere oraşul” – a explicat Boicenko.

UPDATE 10.50 În aceste 41 de zile de război, forţele ruse au ucis mai mulţi civili, comparativ cu numărul militarilor ucraineni care au murit în luptele duse împotriva inamicului. Forţele Armate ale Ucrainei, forţele de interne, apărarea antiteroristă, voluntarii şi locuitorii, civilii Ucrainei opun o rezistenţă acerbă în faţa inamicului rus, recurgând de fiecare dată la contraatac. 

Forţele inamice ruse nu au reuşit să avanseze mult în interiorul ţării. Ocupanţii ruşi nu au reuşit să intre în oraşele Kiev, Harkov, Sumî, Mikolaiv, Cernihiv, Mariupol şi în multe alte oraşe. Suburbiile capitalei Kiev sunt extrem de afectate de lupte şi din cauza barbariei invadatorilor ruşi. Forţele armate ucrainene nu cedează în faţa trupelor ruse. Explozii puternice au fost semnalate în partea de est a ţării. 

Explozii puternice au fost semnalate şi la Mikolaiv, unde au avut loc noi atacuri. Sirenele de raid aerian au sunat în întreaga Ucraină, marţi dimineaţa. În Mikolaiv, peste 60 de persoane au fost rănite din cauza bombardamentelor lansate de către ocupanţii ruşi. Potrivit şefului Administraţiei Militare Regionale, Vitali Kim, luni pe la prânz armata rusă a lansat atacuri asupra unui spital de copii. În urma atacului, un copil şi un bărbat au fost ucişi. Militarii ruşi au lansat atacuri şi asupra unei staţii de autobuz din oraş şi asupra unor centre comerciale, unde nouă persoane au fost ucise şi 61 au fost rănite.

UPDATE 10.46 Armata rusă a capturat un spital din Regiunea Zaporijjia în care sunt internaţi inclusiv militari ruşi răniţi

Spitalul raional din oraşul Polohi, regiunea Zaporijjia, a fost capturat şi minat de invadatorii ruşi – transmite, marţi, Administraţia Regională de Stat Zaporijjia. Instituţia precizează că în spitalul respectiv sunt internaţi inclusiv militari ruşi răniţi.

„Personalului medical şi pacienţilor li s-a interzis să intre în instituţie. Interesant este că soldaţii ruşi răniţi au rămas în spital” – a scris administraţia pe Telegram.

UPDATE 10.29 Mai multe bombardamente au atins, în noaptea de luni spre marţi, Kramatorskul, un oraş mare aflat sub controlul forţelor ucrainene, în estul Ucrainei, o regiune ameninţată de o ofensivă a trupelor ruse, relatează AFP.

Potrivit unui jurnalist AFP, aceste tiruri - probabil de rachetă sau de obuze cu rază lungă de acţiune - au distrus, către ora locală 3.00 (şi ora României), o şcoală, în centrul oraşului, situată lângă un sediu al poliţiei.

Un crater cu un diametru de zece metri, din care ieşea fum, era vizibil în curtea şcolii, surpată în parte.

Geamuri din zonă au fost spulberate de suflul exploziei, însă nu s-au raportat victime în cartier.

Şcoala era goală la momentul atacului.

UPDATE 09.52 Ambasadorul Rusiei la ONU, Vasili Nebenzia, a recunoscut că în Ucraina este război şi a afirmat că într-un conflict armat mor civili. De asemenea, el a descris atrocităţile din oraşul ucrainean Bucea drept „o provocare înscenată”, negând în continuare că victimele civile întinse pe străzile oraşului ar fi fost ucise de soldaţii ruşi.

UPDATE 08.48 Franţa şi Germania au anunţat luni expulzarea în masă a diplomaţilor ruşi din ţările lor, în timp ce occidentalii cer o anchetă privind ''crimele de război'' atribuite soldaţilor ruşi în regiunea Kiev, relatează AFP.

Germania a anunţat expulzarea unui ''număr mare'' de diplomaţi ruşi - 40 conform informaţiilor difuzate de AFP - aflaţi la post la Berlin, în legătură cu războiul din Ucraina.

Franţa va expulza 35 de diplomaţi ruşi ''ale căror activităţi sunt contrare intereselor sale'', a anunţat luni o sursă apropiată Ministerului de Externe francez.

UPDATE 08.35 Armata ucraineană tocmai şi-a publicat raportul zilnic de operaţiuni, susţinând că Rusia îşi regrupează trupele pentru un atac agresiv în estul Ucrainei, transmite The Guardian.

Potrivit raportului publicat de Statul Major al Forţelor Armate, obiectivul Rusiei este de a stabili acum un control total asupra teritoriului regiunilor Doneţk şi Lugansk. 

UPDATE 08.24 Preşedintele german Frank Walter Steinmeier a spus că responsabilitatea pentru război îi revine lui Putin, dar a precizat că asta nu înseamnă „că nu trebuie să reconsiderăm unele situaţii în care am făcut greşeli”. Steinmeier e convins că nu se poate reveni la status quo-ul de dinainte de război cu o Rusie condusă de Putin.

Preşedintele Germaniei a fost întrebat de greşelile făcute referitor la politica cu Rusia şi a precizat că cea mai mare este „Aderarea mea la Nord Stream 2... Am ţinut să construim poduri în care Rusia nu mai credea şi despre care partenerii noştri ne-au avertizat.”

Citeşte şi: Avertisment al experţilor americani: În ce condiţii s-ar putea întoarce războiul în favoarea Rusiei

UPDATE 07.52 Imaginile din satelit contrazic declaraţia Moscovei potrivit căreia Ucraina ar fi regizat masacrul de la Bucea după ce forţele ruse s-au retras din oraş, pe 30 martie. Sateliţii au reperat încă de acum câteva săptămâni trupurile care zăceau pe străzi la Bucea, arată o analiză a acestor imagini făcută de The New York Times.

UPDATE 07.37 Rusia intenţionează să pună capăt restricţiilor asupra zborurilor către şi dinspre 52 de ţări ”prietene”, după 9 aprilie, parte a planurilor sale de a reduce măsurile luate pentru a încetini răspândirea Covid-19, a declarat luni prim-ministrul Mihail Mişhustin, transmite Reuters.

Rusia intenţionează să reia zborurile către şi dinspre Argentina, Africa de Sud şi alte ”ţări prietene”, a spus Mişhustin, adică cele care nu s-au alăturat celui mai recent val de sancţiuni occidentale asupra Moscovei din cauza invaziei Ucrainei, pe care Moscova o numeşte o „operaţiune specială” pentru demilitarizarea ţării vecine.

Moscova a impus restricţii ample de călătorie la începutul pandemiei de coronavirus, în martie 2020, dintre care multe rămân în vigoare, dar a extins treptat lista ţărilor considerate sigure pentru călătoriile aeriene.

Alte ţări cu care Rusia va relua zborurile după 9 aprilie includ Algeria, China, Liban, Peru şi Pakistan, a anunţat grupul de lucru rus pentru coronavirus.

Mişustin a mai spus că Rusia va ridica restricţiile privind călătoriile peste graniţa terestră dintre Rusia şi China.

Rusia şi-a închis spaţiul aerian pentru companiile aeriene din 36 de ţări, inclusiv toate cele 27 de state membre ale Uniunii Europene, ca răspuns la sancţiunile legate de Ucraina care vizează sectorul său aviatic.

UPDATE 07.27 Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, s-a adresat din nou poporului său într-un discurs în care a promis că va aduce armata rusă în faţa justiţiei pentru crimele de război desfăşurate în regiunile de lângă Kiev.

„Aceasta va fi o lucrare comună a statului nostru cu Uniunea Europeană şi instituţiile internaţionale, în special cu Curtea Penală Internaţională (...) Toate crimele ocupanţilor sunt documentate. Este prevăzută baza procedurală necesară pentru aducerea în faţa justiţiei a militarilor rusi vinovaţi pentru fiecare crimă pe care o comit”, a declarat Zelenki.

UPDATE 07.05 Uniunea Europeană lucrează la un nou pachet de sancţiuni împotriva Rusiei, care ar putea restricţiona închirierea de avioane şi importul şi exportul de produse precum carburanţi, produse din oţel şi bunuri de lux, au declarat două surse care cunosc discuţiile, transmite CNBC.

Cu toate acestea, blocul rămâne divizat cu privire la extinderea acestor sancţiuni la importurile de energie, în ciuda dovezilor tot mai numeroase referitoare la crimele de război comise de forţele ruse în Ucraina.

Procurorul general al Ucrainei a declarat că 410 cadavre au fost găsite în oraşe recucerite, de la retragerea forţelor ruse din jurul Kievului, ca parte a unei investigaţii privind posibile crime de război.

În weekend, diverse organizaţii internaţionale de presă au relatat despre uciderile în masă ale civililor în oraşul Bucea, un oraş ucrainean apropiat de capitala ţării Kiev, care a fost sub ocupaţie rusă până de curând.

UPDATE 06:40 Peste 3.300 de persoane au fost evacuate în siguranţă, majoritatea din regiunile Mariupol şi Zaporojie, relatează vicepremierul ucrainean. 

Cadavrul primăriţei din Motîjin împreună cu cele ale soţului şi fiului acestora au fost descoperite într-o groapă săpată într-o pădure de pini din apropierea locuinţei primăriţei. Poliţiştii au descoperit şi cadavrele a altor două persoane, una îngropată alături de familia primăriţei, iar cealaltă într-un puţ din grădină, conform jurnaliştilor de la AFP.

Zece persoane civile şi-au pierdut viaţa în timpul bombardamentelor asupra oraşului Nikolaiev, iar 46 sunt rănite, a anunţat primarul oraşului, Oleksandr Senkevici. 

UPDATE 06:00 Grupul de hackeri Anonymous a postat pe contul de Twitter un mesaj în care susţine că a obţinut datele personale a peste 120.000 de soldaţi ruşi aflaţi în prezent pe teritoriul Ucrainei. 

Doi nou-născuţi ucraineni au fost numiţi după rachetele sol-aer britanice, conform presei ucrainene. Aceştia sunt un băiat şi o fată care se vor numi Yan Javelin şi Javelina, numele fiind înregistrate în regiunea Vinnytasia, ca semn de recunoştinţă pentru armele occidentale trimise în ajutorul Ucrainei, relatează BBC.

UPDATE 05.40 Sirenele anunţă, marţi dimineaţă, pericol de raid aerian în mai toate regiunile din Ucraina, anunţă jurnaliştii de la The Kiev Independent.

Alertele de raid aerian sună, marţi dimineaţă, în aproape toate regiunile din Ucraina.  

Sirenele au fost activate în regiunile Cerkasî, Cernăuţi, Dnipro, Doneţk, Ivano-Frankivsk, Harkov, Hmelnîţkîi, Kirovohrad, Kiev, Liov, Nikolaiev, Odesa, Poltava, Rivne, Sumî, Ternopil, Vinnîţea, Volîn, Transcarpatia, Zaporojie, Jîtomîr şi în Kiev. 

UPDATE 04:10 Zelenski se va adresa, marţi, în cadrul unei reuniuni de urgenţă a Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite (ONU). Acesta a declarat că este în interesul capitalei Kievului să aibă loc o anchetă deschisă şi transparentă cu privire la presupusa ucidere a civililor din Bucha. 

Preşedintele ucrainean acuză forţele ruse că au ucis şi torturat peste 300 de civili în orşul Bucha. Acesta a mai spus şi că sunt informaţii potrivit cărora numărul victimelor este şi mai mare în Borodianka. 

„În prezent, există informaţii despre peste trei sute de oameni ucişi şi torturaţi doar în Bucha. Este probabil ca lista victimelor să fie mult mai mare când întregul oraş va fi verificat. Şi acesta este doar un oraş”, a declarat Volodimir Zelenski.

Rusia şi Belarus au fost suspendate de la accesul fondurilor Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), începând de luni. În prezent BERD desfăşoară un program de sprijin în valoare de 2 miliarde de dolari pentru Ucraina şi alte regiuni puternic afectate de criza refugiaţilor.

UPDATE 04:00 Transporturile din pachetul de asistenţă de securitate în valoare de 800 de milioane de dolari au sosit din SUA, conform declaraţiilor purtătoului de cuvânt al Pentagonului, John Kirby. Un alt pachet de 300 de milioane de dolari ce prevede activităţi suplimentare de asistenţă urmează să fie trimis către Ucraina, în curând.

 

FOTO EPA-EFE

Imagini din aceeasi galerie
 • FOTO EPA-EFE
 • FOTO EPA-EFE
 • FOTO EPA-EFE
 • FOTO EPA-EFE
 • FOTO EPA-EFE
 •  FOTO Gettyimages
 •  FOTO Gettyimages
 •  FOTO Gettyimages
 •  FOTO Gettyimages
 •  FOTO Gettyimages
 •  FOTO Gettyimages
 •  FOTO Gettyimages FOTO Gettyimages
Distribuie imaginea

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările