Zece reprezentanţi ai Ambasadei Federaţiei Ruse în România, declaraţi persoane non grata

0
Publicat:
Ultima actualizare:
MAE FOTO Arhivă
MAE FOTO Arhivă

MAE a transmis că zece membri ai Ambasadei Ruse în România au fost declaraţi persoane non grata, motivând că „activităţile şi acţiunile acestora contravin prevederilor Convenţiei de la Viena privind relaţiile diplomatice din 1961”. În urma retragerii trupelor ruse din mai multe regiuni ale Ucrainei, ţările occidentale au cerut o anchetă privind „crimele de război” atribuite soldaţilor ruşi şi au anunţat expulzarea mai multor diplomaţi.

„Ministerul Afacerilor Externe informează că autorităţile române au decis declararea ca persone non grata pe teritoriul României a 10 persoane care activează în cadrul Ambasadei Federaţiei Ruse la Bucureşti, având în vedere că activităţile şi acţiunile acestora contravin prevederilor Convenţiei de la Viena privind relaţiile diplomatice din 1961”, a informat MAE. 

Potrivit sursei citate, „aceste elemente au fost comunicate părţii ruse astăzi, 5 aprilie 2022, cu prilejul convocării la sediul MAE, din dispoziţia ministrului Bogdan Aurescu, a ambasadorului Federaţiei Ruse la Bucureşti, domnul Valery Kuzmin, la nivel de secretar de stat pentru afaceri strategice”.

„Cu prilejul convocării, MAE a reiterat condamnarea fermă a crimelor comise la Bucea şi în alte localităţi din Ucraina, pentru care răspunderea aparţine Rusiei”, mai arată sursa citată. 

În urma retragerii trupelor ruse din mai multe regiuni ale Ucrainei, ţările occidentale au cerut o anchetă privind „crimele de război” atribuite soldaţilor ruşi. 

Lituania a anunţat expulzarea ambasadorului rus în această ţară baltică „în răspuns la agresiunea militară a Rusiei împotriva Ucrainei suverane şi la atrocităţile comise”.

Franţa a anunţat că va expulza 35 de diplomaţi ruşi „ale căror activităţi sunt contrare intereselor sale”, în timp ce Guvernul Germaniei a declarat 40 de diplomaţi ruşi „persona non grata”, act ce constituie primul pas spre expulzarea acestora. 

Citeşte şiMasacru în Ucraina. Expulzări în masă ale diplomaţilor ruşi din Franţa şi Germania. Reacţia Moscovei

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite