Statele Unite au dezvăluit Ucrainei planurile de atac ale lui Putin
0La mijlocul lunii ianuarie, SUA au predat conducerii Ucrainei informaţii despre atacul iminent al Rusiei, inclusiv planuri detaliate pentru un atac asupra Kievului din Belarus
În lunile dinaintea invaziei ruseşti în Ucraina, şeful CIA, William Burns, ar fi întreprins două misiuni top secret: în prima l-ar fi avertizat pe Vladimir Putin că, dacă ar fi atacat Ucraina, Occidentul ar fi răspuns cu sancţiuni dure, scrie The Wall Street Journal. În cea de-a doua misiune, i-ar fi dezvăluit lui Volodimir Zelenski planurile Kremlinului, furnizând informaţii esenţiale pentru a evita atacul pe aeroportul capitalei Kiev.
Potrivit „Wall Street Journal“ la începutul lunii noiembrie anul trecut, Burns l-a sunat pe Vladimir Putin, graţie unei linii criptate, pentru a-i cere să nu continue cu planul său de a invada Ucraina, iar Putin ar fi răspuns că nu vrea să ajungă la Kiev, dar a subliniat, de asemenea, că Ucraina nu este o ţară reală, ci numai o decizie politică a lui Lenin.
Apoi, directorul CIA, William Burns, a vizitat în secret Kievul şi s-a întâlnit cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski. „Directorul CIA a transmis informaţii care au ajutat foarte mult Ucraina în primele zile ale războiului”, scrie WSJ.
Burns a spus că ruşii plănuiesc să atace Kievul pe calea cea mai scurtă: de pe teritoriul Belarus prin zona de excludere a Cernobîlului.
„El a avertizat că forţele ruse plănuiesc să pună mâna pe aeroportul Antonov din Gostomel şi să-l folosească pentru a transfera trupe pentru a captura Kievul”, adaugă jurnaliştii.
Potrivit acestora, în timpul acestei vizite, Burns a confirmat, de asemenea, că scopul „operaţiunii speciale” ruse era acela de a schimba puterea cu una loială pro-rusă.
Rusia spera să primească ajutor din partea unor părţi ale armatei ucrainene, ceea ce nu s-a întâmplat.
Federaţia Rusă a crezut că va putea captura rapid Kievul, iar Putin şi oamenii săi au planificat să debarce trupe în cartierul Pechersk din Kiev. Povara principală de apărare a capitalei a fost suportată de unităţile Forţelor Terestre ale Forţelor Armate ale Ucrainei. Împreună cu acestea, unităţile Forţelor de Apărare Teritorială, Forţele de Asalt Aeropurtate, Forţele de Operaţiuni Speciale ale Forţelor Armate ale Ucrainei şi alte formaţiuni militare ale statului apără capital ucraineană.
Din reconstituiri ar mai reieşi că, în primele zile ale conflictului, Statele Unite ar fi oferit o cale de a fugi preşedintelui Zelenski care, însă, ar fi ales să rămână. Pe 26 februarie, Zelenski a spus Washingtonului: „Bătălia este aici. Am nevoie de muniţie, nu de o cale de scăpare“.
SUA au avertizat şi aliaţii
Statele Unite au început să sporească asistenţa militară pentru Ucraina din octombrie 2021. Directorul Agenţiei Naţionale de Informaţii a SUA, Avril Haynes, a estimat că pregătirile ruseşti pentru atac urmau să fie finalizate până la sfârşitul lunii ianuarie.
Informaţia a fost transmisă de liderii guvernelor occidentale, dar mulţi dintre aceştia nu au crezut până la sfârşit că dictatorul rus Vladimir Putin va îndrăzni să atace Ucraina.