Primarul din Mariupol: Oraşul este împărţit în două. Se duc lupte grele, invadatorii ruşi având o superioritate numerică semnificativă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mariupol, supus unui atac masiv din partea Rusiei
Mariupol, supus unui atac masiv din partea Rusiei

Luptele de stradă continuă la Mariupol, oraş asediat de trupele ruse, invadatorii controlând acum o parte din oraş şi având o superioritate numerică semnificativă – potrivit primarului Vadim Boicenko.

Pe de altă parte, acesta asigură că trupele ucrainene continuă să apere oraşul. Boicenko a subliniat că se află în contact permanent cu militarii Forţelor Armate ale Ucrainei. „Din păcate, este foarte greu. Statul, condus de Comandantul Suprem al Forţelor Armate ale Ucrainei, Volodimir Zelenski, face tot posibilul şi imposibilul ca băieţii noştri să reziste. Există un sentiment atât de puternic, mai ales că, acum două zile, băieţii noştri au primit resurse suplimentare pentru a continua să apere oraşul” – a explicat Boicenko. 

Potrivit acestuia, oraşul Mariupol este „împărţit” în două: 50% se află sub controlul trupelor ruse şi al rebelilor separatişti din Doneţk, iar 50% este controlat de militarii ucraineni. „Dar trebuie să înţelegeţi că o mulţime de militari ruşi avansează spre oraş şi îi depăşesc în număr cantitativ pe cei care apără astăzi Mariupolul ucrainean. Sunt 10 sau 15 militari agresori pentru fiecare dintre soldaţii noştri” – a explicat primarul. 

Boicenko a mai subliniat că oraşul este bombardat în mod continuu de armata rusă. „Distrug metru cu metru, atât dinspre mare, cât şi pe cale aeriană. Distrug întreaga infrastructură a oraşului, o ard şi lăsă doar cenuşă. Distrug cam 15 metri pe zi. Atacă din avioane, de pe vase… Este foarte greu pentru băieţii noştri să reziste, dar rezistă” – a adăugat primarul din Mariupol.

Rusia îşi regrupează trupele şi pregăteşte o operaţiune ofensivă în estul Ucrainei 

Ruşii îşi regrupează trupele şi îşi concentrează eforturile pentru pregătirea unei operaţiuni ofensive în estul statului, se arată în raportul de dimineaţă al Statului Major ucrainean.

Scopul este de a stabili controlul complet asupra teritoriului regiunilor Doneţk şi Luhansk.

Ocupanţii ruşi continuă să blocheze Harkivul, continuă să distrugă cartierele rezidenţiale şi infrastructura oraşului cu focuri de artilerie continue.

Trupele ruse au efectuat bombardamente asupra cartierelor civile, instituţiilor medicale, inclusiv asupra unui spital pediatric. Sunt morţi şi răniţi, inclusiv copii, afirmă armata ucraineană.

Trupele de ocupaţie continuă să sufere pierderi. Acestea au probleme majore şi sunt demoralizate, numărul dezertorilor şi a refuzurilor de a executa ordine fiind în creştere, mai arată raportul.

Forţele ruse pregătesc un „atac masiv” împotriva trupelor ucrainene în regiunea Lugansk din estul Ucrainei, a anunţat luni guvernatorul acesteia, Serghei Gaidai, potrivit AFP.

"Vedem că echipamentele militare vin din direcţii diferite, că ei (ruşii) aduc oameni, că aduc combustibil (...). Înţelegem că se pregătesc pentru un atac masiv", a spus el într- un mesaj video.

Ruşii pot încă întoarce soarta războiului în estul Ucrainei

Războiul este departe de a se fi încheiat şi ar putea încă să se întoarcă în favoarea Rusiei dacă armata Moscovei va reuşi să lanseze o operaţiune de succes în estul Ucrainei. Actuala linie de ocupaţie rusă în sudul şi estul Ucrainei reprezintă totuşi un câştig semnificativ în teritoriul controlat de Rusia după începutul războiului, spune Institutul pentru Studiul Războiului (SUA) în ultima evaluare a desfăşurării invaziei, publicată în noaptea de duminică spre luni.

Dacă un acord de încetare a focului sau un acord de pace îngheaţă o linie precum cea actuală a frontului, Rusia va putea să exercite o presiune mult mai mare asupra Ucrainei decât a făcut-o înainte de invazie şi ar putea, în timp, să reasambleze o forţă de invazie mai eficientă.

Victoria Ucrainei în bătălia de la Kiev este, aşadar, semnificativă, dar nu decisivă.

Dezordinea retragerii ruseşti sugerează că cel puţin unele dintre unităţile care se reconcentrează acum în Belarus şi în vestul Rusiei vor rămâne ineficiente în luptă pentru o perioadă îndelungată.

Trupele ruseşti care încearcă să se refacă după retragerea din jurul Kievului vor trebui probabil să se reconsolideze în unităţile lor, să identifice ce soldaţi mai sunt prezenţi, să îşi sorteze echipamentul şi să evalueze gradul de pregătire pentru luptă al acestuia şi, în general, să se reconstituie înainte de a putea începe să primească înlocuiri şi echipamente noi şi să se pregătească pentru alte operaţiuni de luptă.

Probabil ca forţele ruseşti vor abandona în totalitate şi malul estic al Niprului, retrăgându-se din jurul Cernihivului la nord şi din Brovary la est.

Trupele ruseşti vor încerca probabil să menţină o prezenţă semnificativă în jurul Konotop şi Sumî suficient de mult timp pentru a permite forţelor lor să îşi finalizeze retragerea din apropierea Kievului, dar apoi se vor retrage probabil înapoi în Rusia din aproape toate poziţiile lor la vest de Harkiv.

Moscova încearcă să concentreze rezervele şi unele unităţi retrase din lupta din jurul Sumî pentru a-şi întări operaţiunile ofensive din est, dar întâmpină provocări serioase în acest efort.

Statul Major General ucrainean a raportat la 3 aprilie că soldaţii ruşi opun rezistenţă şi, în unele cazuri, refuză ordinele de a intra sau reintra în efortul de război. Statul Major General a afirmat că cele două grupuri tactice de batalioane (BTG) care s-au deplasat din Osetia de Sud spre Donbas în urmă cu mai puţin de o săptămână au refuzat să lupte şi că planurile de a le muta înapoi în Osetia de Sud sunt în curs de pregătire.

SMG a afirmat că aproximativ 25 de soldaţi din Brigada separată aeropurtată 31 rusă au refuzat ordinele de a reintra în luptă, invocând pierderi excesive.

Statul Major General a afirmat, de asemenea, că şi comandanţii de la diferite eşaloane din Divizia a 3-a de puşcaşi din Rusia au refuzat să participe la operaţiunile de luptă.

Nu dispunem de o verificare independentă a acestor rapoarte, dar ele sunt credibile în lumina pierderilor suferite de forţele ruseşti şi a rapoartelor independente privind soldaţii ruşi care şi-au ucis comandanţii şi comandanţii care s-au sinucis de la începutul conflictului.

Eforturile Rusiei de a-şi avansa operaţiunile ofensive în estul Ucrainei au înregistrat progrese limitate în ultimele 24 de ore. Luptele continuă în Mariupol şi pe axa Izyum-Severodonetsk.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite