Culisele „Frontului Cibernetic Z” care apără operaţiunea militară specială a Rusiei de propaganda ucraineană

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO SHUTTERSTOCK
FOTO SHUTTERSTOCK

O investigaţie jurnalistică a portalului independent Fontanka din Sankt Petersburg a scos la iveală o fermă de trolli ai Kremlinului în spatele unei aşa-numite mişcări populare de apărare a operaţiunii militare speciale în Ucraina, relatează VICE.

Frontul Cyber Z este un canal pe Telegram cu 65.000 de urmăritori creat pe 11 martie pentru susţine războiul informaţional al Rusiei după invazia Ucrainei.

Administratorul contului se numeşte Alexsandr Kapitanov. El îşi descrie grupul drept o „mişcare populară” pentru apărarea patriei, deşi în realitate este doar o altă fermă de trolli cu birouri la Sankt Petersburg.

Grupul de pe Telegram pretinde că scopul său este să combată fluxul de fake news şi dezinformare legate de invazie şi venite dinspre Ucraina, SUA şi Europa de Vest.

De fapt, o analiză a activităţii canalului realizată de VICE a descoperit că Frontul Cyber Z este un mijloc prin care clipurile, comentariile şi articolele pro-Kremlin sunt distribuite pe platforme cu audienţă largă precum YouTube, Instagram şi Twitter.

„Armata” a preluat conspiraţiile şi narativele Kremlinului conform cărora armata rusă scapă Ucraina de nazişti iar armata ucraineană trage asupra propriilor cetăţeni.

„Vă reamintesc că naziştii ucraineni comit atrocităţi şi vor fi în curând pedepsiţi pentru asta”, scrie Kapitanov, care prezintă o datorie patriotică de a posta comentarii şi a-i denigra pe cei care vorbesc împotriva preşedintelui rus.

Frontul cibernetic Z are o armată publică de patrioţi şi o fermă de trolli care lucrează în paralel pentru a răspândi propaganda Kremlinului, fiind şi plătiţi pentru conţinutul distribuit coordonat şi ţintit, arată o investigaţie jurnalistică publicată săptămâna trecută de portalul media independent Fontanka.

„Canalul Z al Frontului Cibernetic face apel deschis la susţinători săi să scrie comentarii la postări specifice - în principal ale cetăţenilor şi organizaţilor ruseşti care se opun războiului - probabil pentru a crea impresia că aceste comentarii sunt scrise de oameni care sprijină cu adevărat Frontul Cibernetic, şi nu de troli care sunt plătiţi de stat sau de unul dintre oligarhii pro-Kremlin”, a declarat Julia Smirnova, analist la Institutul pentru Dialog Strategic, pentru VICE News. 

 Ksenia Klochkova, reporter Fontank, a lucrat sub acoperire la ferma de trolli şi i s-a oferit un salariu lunar de circa 431 de dolari pentru a posta de pe conturi false. Aceasta a povestit că erau circa 100 de oameni pe o tură, care aveau sarcina de a posta minim 200 de comentarii acolo unde le indicau supervizorii Frontului pentru a mima conţinut organic pro-Kremlin.

Dacă pe canalul public de Telegram voluntarii postează sub identitatea lor reală, o armată profesionistă de trolii răspândesc dezinformate sub identităţi false.

Jurnaliştii Fontanka au pornit de la un anunţ de recrutare de pe Telegram ce era în căutarea unor oameni care să „riposteze în domeniul informaţional”. Grupul primeşte pe cei toţi cărora le pasă şi „îşi iubesc pământul-mamă”.

Sunt căutaţi „comentatori sociali, spammeri, analişti de conţinut, programatori, specialişti IT şi designeri”.

 

O ţintă a membrilor a devenit recent Temirlan Raimkulov, un boxer kazah prea puţin cunoscut care a publicat o poză cu steagul ucrainean pe umeri şi l-a numit pe Putin „criminal”.

„Îi scriem lui Temirlan că al său comportament nesportiv provine din faptul că el cade pradă propagandei ucrainene”, a scris administratorul canalului de pe Telegram.

Mesajul său a menţionat şi Batalionul Azov, o mişcare extremistă ucraineană cunoscută pentru ideologia sa de extremă dreaptă.

„Trebuie să-l întrebaţi unde a fost în toţi aceşti 8 ani când Ucraina a bombardat Donbas şi de ce a tăcut. De asemenea, întrebaţi-l de ce Ucraina a devenit avanpostul batalioanelor naziste. Cei care încă terorizează populaţia locală."

Kapitanov consideră că activitatea lor este aproape militantă, încurajând membrii să se considere o extensie a armatei ruse. O memă postată recent reimaginează o tastatură sub forma unei grenade, care va fi utilizată online împotriva inamicilor Rusiei.

Deşi nu este clar cine se află în spatele operaţiunii Frontului, sunt indicii că grupul are conexiuni cu Kremlinul. După ce n-a mai apărut la muncă, reportera Klochkova a fost sunată de cineva pe care l-a identificat a fi Alecsei Nekrilov, un angajat al unor firme aflate pe lista SUA în calitate de pseudonime ale fermei de trolli, recunoscute ca atare, Agenţia de Cercetare a Internetului.

Acest bărbat care s-a prezentat ca Alecsei a dat interviuri în media ruse unde a vorbit despre o mişcare populară formată din „câteva mii de voluntari din Rusia”.

Într-un interviu acordat RT, Alecsei a declarat că Frontul Z s-a născut din nevoia de a combate dezinformarea care ar proveni de la ucraineni: „În ciuda faptului că activitatea publicului patriotic pe reţelele noastre sociale a crescut foarte mult, activitatea sa a fost mai puţin organizată decât activitatea ucrainenilor”.

Grupul are la bază ideea „de a consolida acest public patriotic şi de a-l chema să ajute ţara pe internet cu scopul de a risipi propaganda ucraineană,  a explica oamenilor scopurile şi obiectivele operaţiunii, a discuta despre istoria Donbasului, a difuza opinii despre diferite acţiuni în sprijinul operaţiunii speciale, astfel încât să dovedim că cea mai mare parte a societăţii ruse este de partea armatei preşedintelui”.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite