Rusia. Liderul politic ultranaţionalist Vladimir Jirinovski a murit la vârsta de 75 de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vladimir Jirinovski FOTO EPA-EFE
Vladimir Jirinovski FOTO EPA-EFE

Veteranul ultranaţionalist al vieţii politice ruse, Vladimir Jirinovski, a murit la vârsta de 75 de ani, a anunţat miercuri preşedintele Dumei de Stat, camera inferioară a Parlamentului rus, Viaceslav Volodin, relatează AFP.

„Personalitatea sa este atât de uriaşă, încât este dificil să ne imaginăm dezvoltarea sistemului politic al Rusiei moderne fără el”, scrie Volodin într-o postare pe Telegram Volodin.

„El înţelegea profund cum funcţionează lumea şi a prezis multe lucruri”, afirmă şeful Dumei de Stat.

Deputaţii ruşi i-au adus un omagiu printr-un moment de reculegere în Duma de Stat acestei personalităţi explozive.

Jirinovski se afla în agonie, dezvăluie presa de mai multe săptămâni, după ce s-a îmbolnăvit de COVID-19.

Viaceslav Volodin evocă doar o „boală îndelungată”.

Ministerul rus al Sănătăţii declară agenţiilor ruse de presă că „mari specialişti, medici, s-au bătut pentru viaţa sa până la capăt”.

Moartea sa „este o lovitură aplicată Rusiei, armatei şi susţinătorilor săi”, afirmă Partidul Liberal Democrat (LDPR), pe care Jrinovski l-a condus timp de 30 de ani.

Vladimir Jrinovski a candidat în aproape toate alegerile prezidenţiale din Rusia modernă, iar partidul său a fost reprezentat mereu în instanţe locale şi naţionale, în care joacă rolul opozantului gălăgios, dar nu rebel, adică opozantul tolerat de regim pentru a mima democraţia.

Diatribele, impulsurile războinice şi apariţiile sale improbabile sunt cele care rămân în memoria ruşilor - între altele aruncarea apei dintr-un pahar într-o dezbatere, insultarea adversarului, bătăi în sediul Parlamentului cu un deputat.

Ultima sa ispravă a avut loc 27 decembrie, când a prezis că 2022 „nu va fi un an paşnic, va fi anul în care Rusia va redeveni o putere” şi a îndemnat „să aşteptăm 22 februarie”.

O coincidenţă calendaristică sau nu, Vladimir Putin a recunoscut la 21 februarie independenţa separatiştilor proruşi din Donbas, în estul Ucranei, după care trupele ruse invadau Ucraina trei zile mai târziu.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite