India, schimbare de atitudine faţă de războiul din Ucraina: „Crimele din Bucea sunt profund tulburătoare”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Distrugeri în oraşul Bucea / FOTO Getty Images
Distrugeri în oraşul Bucea / FOTO Getty Images

Ambasadorul Indiei la Naţiunile Unite a condamnat masacrul din Bucea. Este prima dată de la începerea războiului din Ucraina când India se declară împotriva invaziei.

În timpul reuniunii de marţi a Consiliului de Securitate al ONU, TS Tirumurti, Reprezentantul Permanent al Indiei la ONU, a descris rapoartele despre crime „profund tulburătoare", scrie CNN.

„Condamnăm fără echivoc aceste crime şi sprijinim apelul pentru o anchetă deschisă", a spus Tirumurti. El nu a numit în mod direct Rusia ca fiind vinovată.

„Situaţia din Ucraina nu a prezentat nicio îmbunătăţire semnificativă de când Consiliul a discutat ultima oară această problemă. Situaţia doar s-a deteriorat, precum şi consecinţele umanitare", a spus el.

În declaraţiile anterioare făcute de guvernul indian, invazia Rusiei nu a fost condamnată. Totuşi, prim-ministrul Narendra Modi a făcut apel la încetarea violenţei.

De asemenea, India nu a comentat referitor la diferitele rezoluţii ale ONU care condamnau Rusia. Ţara a susţinut că trebuie purtate discuţii de pace şi că cele două naţiuni trebuie să se concentreze pe „diplomaţie şi dialog”.

Declaraţia lui Tirumurti a fost făcută în aceeaşi zi în care Partidul Congresului din India şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la poziţia ţării faţă de război. 

Shashi Tharoor, liderul opoziţiei, a descris prima declaraţie a Indiei, din februarie, ca fiind „deplorabilă". „Am fost şocat, voi spune foarte sincer, la primele noastre declaraţii la Naţiunile Unite... nu a fost doar abţinere", a spus Tharoor. 

Parlamentarul Manish Tewari a vorbit despre evoluţia geopolitică, spunând că "această nouă Cortina de Fier are potenţialul de a împărţi efectiv lumea" şi a adăugat că India „s-ar putea să nu aibă opţiunea de a putea sta în afara acestei noi Cortine de Fier". 

„..Rusia a fost un prieten de încredere al Indiei şi un aliat de lungă durată. Rusia a venit în ajutorul Indiei, probabil, în vremurile noastre cele mai dificile… Dar apoi, domnule preşedinte, şi prietenilor trebuie să li se spună dacă greşesc", a declarat Tewari, scrie Digi24.

Ministrul de externe al Rusiei, Serghei Lavrov, a fost în vizită în India pe 1 aprilie şi a spus că apreciază felul în care ţara a răspuns faţă de criza din Ucraina.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite