Experţi militari, despre capacitatea Moscovei de regenerare a armatei sale: Trupele ruse nu sunt într-o formă prea bună

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto Armata Ucrainei
Foto Armata Ucrainei

Războiul din Ucraina intră într-o „fază critică” odată cu concentrarea asupra regiunii Donbas, notează şeful NATO. Pe de altă parte, experţii în domeniul apărării indică faptul că Rusia ar putea avea nevoie de săptămâni bune până să fie din nou pregătită de luptă, relatează The Telegraph.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a făcut apel la aliaţi pentru a trimite Ucrainei un număr mai mare de arme anti-tanc, sisteme antiaeriene, asistenţă umanitară şi ajutor financiar înainte ca Rusia să-şi reconstituie forţele şi să-şi reia ofensiva.

Rusia a fost obligată de rezistenţa ucraineană să-şi schimbe planurile de război, a spus Stoltenberg.

„Moscova nu renunţă la ambiţiile sale în Ucraina. Vedem acum o mişcare semnificativă de trupe îndepărtându-se de Kiev pentru a se regrupa, reînarma şi reaproviziona”, a spus acesta.

Kramatorsk, un oraş situat la capătul vestic al regiunii Donbas şi unde se află sediul de operaţiuni din est al armatei ucrainene, a fost bombardat în ultimele zile.

Totuşi, experţii militari spun că Moscova ar putea avea nevoie de câteva săptămâni pentru a-şi recompune forţele înainte de a-şi relua ofensiva în sud şi est.

Mark Hertling, locotenent-general american în rezervă, a scris pe Twitter: „Rusia că nu este într-o formă care să-i permită să-şi continue campania prea curând. Soldaţii ruşii au fost pe teren în Belarus luni de zile şi apoi au luat parte la peste şase săptămâni de lupte intense. Factori fizici, mintali, psihologici şi emoţionali şi-au pus amprenta asupra lor. Mulţi dintre ei au comis acte criminale. În viziunea mea, aceste trupe sunt terminate”.

După ce au fost forţaţi să se retragă din nordul Ucrainei, comandanţii ruşi vor avea nevoie de timp pentru a-şi evalua eşecurile operaţionale şi a pregăti alte planuri. În plus, ar putea fi necesare formarea altor structuri de comandă, dar şi instruire suplimentară - or toate acestea durează.

Unele unităţi vor necesita reorganizare fie prin unirea unor forţe cu roluri diferite, fie prin îmbinarea unităţilor împuţinate.

Altele vor trebui să-şi ia timp de odihnă sau ca să-şi repare echipamentele grav avariate.

Apoi, odată reechipate şi reaprovizionate vor avea de făcut efortul de a parcurge distanţa până în Ucraina dinspre Belarus sau Rusia, ceea ce iarăşi le va lua timp considerabil.

Generalul Hertling, fost comandant al diviziei de tancuri, spune că Moscovei îi va fi deosebit de dificil să-şi regenereze forţele având în vedere pierderile suferite în rândul comandanţilor şi soldaţilor, dar şi „condiţia rea a echipamentelor şi resurselor de luptă” suprapusă peste instruirea slabă a unităţilor ruseşti.

„Nu poţi arunca din nou în luptă aceste unităţi şi să te aştepţi să ai alte rezultate. Aş sugera că Rusia că nu este într-o formă care să-i permită să-şi continue campania prea curând”.

De cealaltă parte, Ucraina avea la începutul războiului 10 din cele mai bine antrenate şi echipate brigăzi - circa 30.000 de trupe - în regiunea Donbas.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite