Stiri despre limba romana

  830 rezultate: Sortare: Cronologic ↓ Dupa popularitate
 • De ce a învăţat româneşte un tânăr din Ungaria
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  De ce a învăţat româneşte un tânăr din Ungaria

  În adolescenţă, David trăia liniştit în Ungaria, fără să ştie multe despre vecinul de la răsarit. Asta, până când a auzit româneşte. Ce l-a făcut să ne înveţe limba şi la ce îi foloseşte, în articolul de mai jos.

 • Unionismul ca
opţiune legitimă în Republica Moldova
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Unionismul ca opţiune legitimă în Republica Moldova

  Am văzut ultima ieşire publică a Preşedintelui Igor Dodon la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei. Acolo unde susţine că vorbea o ipotetică “limbă moldovenească”.

 • Academia Română: Promovarea ideii de limbă moldovenească este o manipulare ideologică pe care comunitatea internaţională nu o va accepta niciodată
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Academia Română: Promovarea ideii de limbă moldovenească este o manipulare ideologică pe care comunitatea internaţională nu o va accepta niciodată

  Academia Română a anunţat joi, 30 ianuarie, că a luat act, cu îngrijorare, de noile încercări de a introduce în uzul oficial, în Republica Moldova şi în alte regiuni vecine locuite de români, noţiunea inexistentă de „limbă moldovenească“, susţinută odinioară de propaganda sovietică şi reluată, astăzi, de către anumite cercuri interesate politic.

 • O
chestiune de confort
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  O chestiune de confort

  În anii ’70, la sfârşitul unui eveniment oficial, fostul preşedinte mozambican Samora Machel îşi exprima entuziasmul, de manieră memorabilă: Un singur adjectiv: mi-a plăcut!

 • Jurământul încălcat
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Jurământul încălcat

  Lumina lanternei e chioară. Şi ţi-am zis de o sută de ori să-i pui baterii noi! Teancul de manuale, caiete şi hârtii se înalţă în devălmăşie. Cu cine oare semeni? Şi eu, şi maică-ta suntem ordonaţi.

 • Forumul Românilor de pretutindeni
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Forumul Românilor de pretutindeni

  În aceste zile se desfăşoară în Bucureşti Forumul RDP. Sunt invitaţi 130 de reprezentanţi ai asociaţiilor româneşti din lume, ai cultelor religioase şi jurnalişti. Din Australia, America, Japonia, Israel, Liban, Europa, români care nu şi-au uitat ţara sunt peste tot.

 • 31 august, Ziua rezistenţei basarabene. Mulţumiri!
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  31 august, Ziua rezistenţei basarabene. Mulţumiri!

  Am vizitat cândva Moscova. O capitală a tuturor contrastelor şi a banilor afişaţi peste tot. Pe turlele aurite ale bisericilor. În rezidenţele private, închise cu gard şi păzite cu arma. În maşinile enorme, de ultima generaţie

 • Igor Dodon, de Ziua Limbii Române: Fie că îi spunem română, fie că îi spunem moldovenească, e aceeaşi limbă. Să nu ne concentrăm pe denumire, ci pe calitatea vorbirii
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Igor Dodon, de Ziua Limbii Române: Fie că îi spunem română, fie că îi spunem moldovenească, e aceeaşi limbă. Să nu ne concentrăm pe denumire, ci pe calitatea vorbirii

  Igor Dodon a transmis un mesaj societăţii sâmbătă, 31 august, în contextul Zilei Limbii Române, sărbătoare pe care însă preşedintele Republicii Moldova o numeşte „Limba Noastră”. Şeful statului a accentuat că denumirea limbii a constituit mereu „un motiv de neînţelegere şi tensiune pentru societatea noastră”.

 • Profesor universitar: Mulţi dintre moldoveni nici nu realizează că vorbesc o română greşită
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Profesor universitar: Mulţi dintre moldoveni nici nu realizează că vorbesc o română greşită

  Expresii de genul „Cu Anul nou”, folosită incorect în loc de „Cu ocazia Anului Nou”, sau cuvinte cum ar fi „coftă” în loc de „bluză” sunt doar câteva din greşelile de exprimare în limba română întâlnite frecvent în Republica Moldova. Aceste exemple au fost oferite pentru IPN de profesorul universitar Irina Condrea, care a precizat că mulţi vorbitori de română din Republica Moldova nici nu realizează că, de fapt, se exprimă greşit, transmite IPN.

 • Miss Simona Halep
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Miss Simona Halep

  Deşi nu este o practică jurnalistică cuviincioasă, mă văd nevoit să republic un articol, adaptat şi îmbunătăţit, pentru a atrage atenţia compatrioţilor asupra felului cum trebuie să pronunţe numele acestei mari sportive.

 • O epocă revolută
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  O epocă revolută

  Deşi aflată pe tărâmul incert al începutului, presa românească a anilor ’90 urma regulile elementare ale jurnalismului, menţinând abisul dintre registrul formal şi euforia tabloidă. Astăzi, însă, această grijă s-a evaporat pentru a face loc unui entuziasm puber pentru colocvialism şi apetitului pentru competiţii de exprimare plastică până la ridicol.

 • Miniştrii Cabinetului Dăncilă şi Bacalaureatul
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Miniştrii Cabinetului Dăncilă şi Bacalaureatul

  Luni au fost comunicate rezultatele din sesiunea iunie 2019 a Examenului de Bacalaureat. Rezultate dintre cele mai îngrijorătoare. Indiferent dacă luăm de bun procentul de promovabilitate de 63,78%, dat sub o anumită rezervă de postul de televiziune Digi 24, sau cel de 67,27% comunicat de Ministerul Educaţiei Naţionale.

 • Probele scrise ale examenului de bacalaureat încep astăzi, cu Limba şi literatura română. Ce subiecte au primit elevii
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Probele scrise ale examenului de bacalaureat încep astăzi, cu Limba şi literatura română. Ce subiecte au primit elevii

  Examenul de bacalaureat continuă, luni, cu probele scrise. Prima dintre acestea este Limba şi literatura română. În 8 iulie vor fi afişate primele rezultate, iar elevii nemulţumiţi de notele obţinute vor putea depune contestaţii. Ministerul Educaţiei Naţionale (MEN) anunţă că peste 136.000 de absolvenţi de liceu s-au înscris pentru sesiunea iunie-iulie 2019.

 • Evaluare Naţională 2019: capcanele de la proba de Română
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Evaluare Naţională 2019: capcanele de la proba de Română

  Prima zi cu emoţii pentru absolvenţii de gimnaziu s-a încheiat. Proba la Limba şi literatura română nu a fost foarte dificilă, spun dascălii, însă elevii trebuiau să fie extrem de atenţi la cerinţe şi să le citească de mai multe ori, întrucât unele aveau capcane.

 • „Perle
de cultură“
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  „Perle de cultură“

  Toată lumea cu oarecare instrucţie ştie ce sunt perlele, vreau să spun acele sfere sidefii extrase din scoici, sau cele artificiale, de imitaţie, fără valoare deosebită. Perlele naturale erau culese de pescuitori, dar azi sunt obţinute prin stimulare umană — aşa numitele „perle de cultură“. Despre acestea vom vorbi în cele ce urmează, dar în sens ironic, cu ghilimelele de rigoare.

 • Suferinţele
domnului Andrei Caramitru
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Suferinţele domnului Andrei Caramitru

  Un aprins conflict lingvistic, şi nu numai, pe Facebook şi în presă, pe o temă de corectitudine politică: are termenul „holocaust“ un singur sens şi o unică folosire în limbă? Fără contraofensivă („mea culpa“ asumată) şi fără miză reală, dacă judecăm la rece o opinie şi trei replici iscate în furia momentului, fără ca cineva să mai deschidă şi dicţionarul.

 • Sub semnul unei mode
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Sub semnul unei mode

  Deşi recursul la construcţii precum „ca coleg“, „ca copil“, „ca cercetător“ nu este incorect, deoarece cacofonia nu reprezintă o eroare, asistăm la o avalanşă de „ca şi-uri“ diseminate euforic.

 • Destin de prepoziţie
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Destin de prepoziţie

  Sub influenţa detectabilă a prepoziţiilor „on“, respectiv „over“, şi a altor factori mai greu de identificat, prepoziţia pe desfăşoară un vertiginos proces de cucerire a limbii române.

 • Limbaj de eprubetă
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Limbaj de eprubetă

  O posibilă teamă de termeni contondenţi, alimentată, cu precădere, de o educaţie deloc prolifică, ar putea explica recentul cult pentru diminutive al multor vorbitori.

 • Mic tratat de neoromână
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Mic tratat de neoromână

  Mutilată cu entuziasm, limba română contemporană se deschide generos către orice formă de calc din limba engleză, violând impenitent chiar şi normele fonetice elementare.

 • Despre limba română, înainte de închiderea Europe’s House din Londra
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Despre limba română, înainte de închiderea Europe’s House din Londra

  Institutul Cultural Român din Londra a organizat, marţi, la sediul Reprezentanţei Comisiei Europene din Marea Britanie (Europe’s House), un eveniment dedicat limbii române. În contextul Brexitului, Europe’s House îşi închide porţile după zeci de ani de activitate culturală.

 • „La Babele organismul se înviorează brusc”. Asta învaţă elevii de clasa a IV-a  din Manualul de Limba şi Literatura Română
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  „La Babele organismul se înviorează brusc”. Asta învaţă elevii de clasa a IV-a  din Manualul de Limba şi Literatura Română

  „În Munţii Bucegi, în preajma stâncilor Babele şi Sfinxul, există o zonă de un kilometru pătrat în care organismul nu oboseşte şi se înviorează brusc”. Aceasta este una dintre informaţiile pe care le primesc copiii de clasa a IV-a  care învaţă din Manualul de Limba şi Română publicat de Editura INTUITEXT, sub semnăturile a cinci specialişti acreditaţi.