Stiri despre limba romana

  823 rezultate: Sortare: Cronologic ↓ Dupa popularitate
 • Forumul Românilor de pretutindeni
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Forumul Românilor de pretutindeni

  În aceste zile se desfăşoară în Bucureşti Forumul RDP. Sunt invitaţi 130 de reprezentanţi ai asociaţiilor româneşti din lume, ai cultelor religioase şi jurnalişti. Din Australia, America, Japonia, Israel, Liban, Europa, români care nu şi-au uitat ţara sunt peste tot.

 • 31 august, Ziua rezistenţei basarabene. Mulţumiri!
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  31 august, Ziua rezistenţei basarabene. Mulţumiri!

  Am vizitat cândva Moscova. O capitală a tuturor contrastelor şi a banilor afişaţi peste tot. Pe turlele aurite ale bisericilor. În rezidenţele private, închise cu gard şi păzite cu arma. În maşinile enorme, de ultima generaţie

 • Igor Dodon, de Ziua Limbii Române: Fie că îi spunem română, fie că îi spunem moldovenească, e aceeaşi limbă. Să nu ne concentrăm pe denumire, ci pe calitatea vorbirii
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Igor Dodon, de Ziua Limbii Române: Fie că îi spunem română, fie că îi spunem moldovenească, e aceeaşi limbă. Să nu ne concentrăm pe denumire, ci pe calitatea vorbirii

  Igor Dodon a transmis un mesaj societăţii sâmbătă, 31 august, în contextul Zilei Limbii Române, sărbătoare pe care însă preşedintele Republicii Moldova o numeşte „Limba Noastră”. Şeful statului a accentuat că denumirea limbii a constituit mereu „un motiv de neînţelegere şi tensiune pentru societatea noastră”.

 • Profesor universitar: Mulţi dintre moldoveni nici nu realizează că vorbesc o română greşită
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Profesor universitar: Mulţi dintre moldoveni nici nu realizează că vorbesc o română greşită

  Expresii de genul „Cu Anul nou”, folosită incorect în loc de „Cu ocazia Anului Nou”, sau cuvinte cum ar fi „coftă” în loc de „bluză” sunt doar câteva din greşelile de exprimare în limba română întâlnite frecvent în Republica Moldova. Aceste exemple au fost oferite pentru IPN de profesorul universitar Irina Condrea, care a precizat că mulţi vorbitori de română din Republica Moldova nici nu realizează că, de fapt, se exprimă greşit, transmite IPN.

 • Miss Simona Halep
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Miss Simona Halep

  Deşi nu este o practică jurnalistică cuviincioasă, mă văd nevoit să republic un articol, adaptat şi îmbunătăţit, pentru a atrage atenţia compatrioţilor asupra felului cum trebuie să pronunţe numele acestei mari sportive.

 • O epocă revolută
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  O epocă revolută

  Deşi aflată pe tărâmul incert al începutului, presa românească a anilor ’90 urma regulile elementare ale jurnalismului, menţinând abisul dintre registrul formal şi euforia tabloidă. Astăzi, însă, această grijă s-a evaporat pentru a face loc unui entuziasm puber pentru colocvialism şi apetitului pentru competiţii de exprimare plastică până la ridicol.

 • Miniştrii Cabinetului Dăncilă şi Bacalaureatul
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Miniştrii Cabinetului Dăncilă şi Bacalaureatul

  Luni au fost comunicate rezultatele din sesiunea iunie 2019 a Examenului de Bacalaureat. Rezultate dintre cele mai îngrijorătoare. Indiferent dacă luăm de bun procentul de promovabilitate de 63,78%, dat sub o anumită rezervă de postul de televiziune Digi 24, sau cel de 67,27% comunicat de Ministerul Educaţiei Naţionale.

 • Probele scrise ale examenului de bacalaureat încep astăzi, cu Limba şi literatura română. Ce subiecte au primit elevii
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Probele scrise ale examenului de bacalaureat încep astăzi, cu Limba şi literatura română. Ce subiecte au primit elevii

  Examenul de bacalaureat continuă, luni, cu probele scrise. Prima dintre acestea este Limba şi literatura română. În 8 iulie vor fi afişate primele rezultate, iar elevii nemulţumiţi de notele obţinute vor putea depune contestaţii. Ministerul Educaţiei Naţionale (MEN) anunţă că peste 136.000 de absolvenţi de liceu s-au înscris pentru sesiunea iunie-iulie 2019.

 • Evaluare Naţională 2019: capcanele de la proba de Română
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Evaluare Naţională 2019: capcanele de la proba de Română

  Prima zi cu emoţii pentru absolvenţii de gimnaziu s-a încheiat. Proba la Limba şi literatura română nu a fost foarte dificilă, spun dascălii, însă elevii trebuiau să fie extrem de atenţi la cerinţe şi să le citească de mai multe ori, întrucât unele aveau capcane.

 • „Perle
de cultură“
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  „Perle de cultură“

  Toată lumea cu oarecare instrucţie ştie ce sunt perlele, vreau să spun acele sfere sidefii extrase din scoici, sau cele artificiale, de imitaţie, fără valoare deosebită. Perlele naturale erau culese de pescuitori, dar azi sunt obţinute prin stimulare umană — aşa numitele „perle de cultură“. Despre acestea vom vorbi în cele ce urmează, dar în sens ironic, cu ghilimelele de rigoare.

 • Suferinţele
domnului Andrei Caramitru
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Suferinţele domnului Andrei Caramitru

  Un aprins conflict lingvistic, şi nu numai, pe Facebook şi în presă, pe o temă de corectitudine politică: are termenul „holocaust“ un singur sens şi o unică folosire în limbă? Fără contraofensivă („mea culpa“ asumată) şi fără miză reală, dacă judecăm la rece o opinie şi trei replici iscate în furia momentului, fără ca cineva să mai deschidă şi dicţionarul.