Cuvintele din Dicționarul Explicativ al limbii române fără formă de plural. Câte dintre ele cunoști?

0
Publicat:

Există unele cuvinte în limba română care nu au o formă de plural și pe care lingviștii le numesc simplu: substantive defective de plural.

gramatica

Există diverse motive pentru care un substantiv poate fi defectiv de plural. În unele cazuri, forma de plural nu există pur și simplu în limbă. De exemplu, substantivul „hamei” nu are o formă de plural.

Substantivul este partea flexibilă de vorbire care denumește obiecte, ființe, locuri, fenomene ale naturii, însușiri, stări sufletești, sentimente, acțiuni și relații umane, potrivit scriecorect.ro

Substantivul defectiv de plural este cel care nu are o formă de plural. Exemple de substantive defective de plural : miere, aur, cinste, creștinism, feudalism, foame, sete, curaj, somn etc.

Potrivit shtiu.ro, epocile istorice sunt și ele exprimate numai la singular. Aici amintim: feudalism, creștinism, Evul Mediu, cretacic, mezozoic etc.

În anumite cazuri, formele de plural ale unor substantiv defective de plural pot fi formate prin adăugarea unui sufix de plural la forma de singular. De exemplu, substantivul „jumătate” poate fi pluralizat prin adăugarea sufixului „-i” pentru a forma "jumătăți". Cu toate acestea, nu este întotdeauna posibil, iar forma de plural a unui substantiv defectiv de plural poate să nu existe sau să fie considerată arhaică.

Atunci când se utilizează un astfel substantiv este important să se ia în considerare contextul în care este folosit. Dacă substantivul este folosit într-un context formal sau tehnic, poate fi potrivit să se utilizeze forma de plural arhaică. Cu toate acestea, în vorbirea de zi cu zi, forma singulară este de obicei folosită.

Exemple de substantive defective de plural

-majoritatea substantivelor proprii: Mihai, Mircea, Ioana, Vasile, Corina, Carmen. Orașe și toponime: Olt, Cluj, Brașov, Dâmbovița, Dunărea.

-denumiri de sporturi: fotbal, baschet, hochei, tenis etc.

-diverse substantive care denumesc substanțe: aur, hidrogen, oxigen, brom, azot etc.;

-substantive care denumesc domenii de studiu: geografie, istorie, biologie, geologie etc.;

-substantive care denumesc curente / mișcări ideologice / culturale / artistice: romantism, iluminism, tradiționalism, pașoptism

-substantive care denumesc religii: creștinism, budism, iudaism, ortodoxism, catolicism etc.;

-calități / valori / emoții omenești: cinste, onoare, dragoste, rușine etc.;

-stări organice: foame, sete, oboseală etc.;

-anumite apelative masculine colocviale / arhaice: nene, bade

-substantive proprii (toponime, hidronime, oronime, antroponime, zoonime etc.): Timișoara, Arad, Mureș, Olt, Omu, Moldoveanu (vârfuri), Marius, Andrei, Ana, Grivei, Azor, Rex etc.;

Magazin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite