Consiliul Județean Covasna, forțat de instanță să elimine tăblițele bilingve cu denumirea unei localități. Rămâne doar numele în limba română

0
Publicat:

Curtea de Apel Brașov impune Consiliului Județean Covasna să elimine tăblițele bilingve de la intrarea și ieșirea din comuna Valea Mare. Sentința este definitivă.

Tablița bilingvă cu denumirea localității Valea Mare va fi înlăturată - Foto Facebook Forumul Civic
Tablița bilingvă cu denumirea localității Valea Mare va fi înlăturată - Foto Facebook Forumul Civic

În urma sentinței pronunțate luni, instanța a parțial admis recursul Prefecturii Covasna împotriva sentinței civile nr. 124/16.02.2024 a Tribunalului Covasna, obligând Consiliul Județean să înlocuiască tăblițele și să afișeze doar denumirea localității în limba oficială a statului, conform Agerpres. 

În consecinţă, obligă pe pârâţi la îndepărtarea tăbliţelor cu denumirea localităţii Valea Mare din judeţul Covasna, înscrise în limbile română şi maghiară, amplasate la intrarea şi ieşirea în/din această localitate, pe DJ 121A, precum şi la înlocuirea acestora cu tăbliţe inscripţionate legal cu denumirea localităţii Valea Mare doar în limba română (...) Definitivă", se precizează în sentinţa postată pe portalul Curţii de Apel Braşov. 

Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita și Mureș a salutat decizia instanței, considerând-o o „victorie importantă pentru respectarea legii și unitatea națională”.   

Această acţiune a fost întreprinsă ca urmare a sesizărilor primarilor români şi a asociaţiilor culturale româneşti, inclusiv a Forumului nostru (..). Aceste plăcuţe vor fi înlocuite cu altele, inscripţionate legal doar în limba română. Este esenţial să subliniem că nu putem accepta încercările de a marca teritoriul pe criterii etnice prin astfel de metode utilizate de Consiliul Judeţean. Legea a triumfat, iar limba română a fost apărată în instanţă prin mijloace civilizate şi democratice. (...) Vom continua să luptăm pentru respectarea legii şi pentru unitatea comunităţilor noastre”, au scris cei de la Forumul Civic pe Facebook.

În august 2022, Asociația „Calea Neamului” - filiala Covasna a sesizat Prefectura cu privire la amplasarea tăblițelor bilingve în comuna Valea Mare, argumentând că acestea încalcă Legea 215/2002 a Administrației Publice Locale. Legea permite inscripționarea bilingvă în localitățile unde ponderea populației minoritare este de minim 20%, în timp ce, conform recensământului, procentul etnicilor maghiari din Valea Mare este sub 1%.  

Târgu-MureşPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite