Acte în fals pentru educație. Cum a ajuns o femeie cu 12 clase profesor titular de limba română la liceu

0
Publicat:

Caz revoltător la școală din Vaslui! ​O absolventă de liceu a predat timp de 14 ani ca profesor titular de limba română. Cum de a fost posibil? Pentru a ajunge în acest post, femeia și-a falsificat toate documentele, scrie HotNews.  Ce este însă cu adevărat grav este faptul că nimeni nu și-a dat seama atât amar de vreme că tanti Lenuța nu are ce căuta la catedră. 

Examenul de titularizare, cel mai greu din viața unui profesor. sursa: arhivă
Examenul de titularizare, cel mai greu din viața unui profesor. sursa: arhivă

A reușit să-i păcălească pe toți! Cu toate că nu a urmat nici o facultate, cu toate că nu are deloc studii în domeniu și de specialitate, Lenuța Damian, viceprimar în localitatea Codăești, județul Vaslui,  a predat elevilor limba română timp de aproape 14 ani. Și nu oricum, ci din scaunul de profesor titular! A ajuns pe acest post după ce și-a falsificat mai multe diplome care îi atestau studiile la diferite universități din țară.  Anchetată în prezent și plasată sub control judiciar, fosta așa zisă profesoară și-a dat demisia de la școală. Însă, continuă că activeze nestingherită în cadrul primăriei. Iar povestea, dacă nu ar fi atît de gravă, ar fi chiar amuzantă, căci Lenuța a fost reclamată chiar de primarul din localitate.

Parcurs profesional impecabil, dar penal

Potrivit anchetatorilor, parcursul profesional al Lenuței Damian începe în anul 1991 când s-a angajat ca suplinitor necalificat la școala din satul Ghergheleu, comuna Codăești, post ocupat până în anul 2000. Inițial, a lucrat ca educatoare, apoi ca profesor de limba română, limba franceză și limba rusă. Începând cu anul 2001 și până în 2009, Damian a predat ca suplinitor necalificat la școlile din Pribești și Codăești. În vara anului 2009, femeia a susținut și promovat examenul de titularizare în învățământ, devenind titular al catedrei de limba română a Liceului Ștefan cel Mare Codăești. Toate bune și frumoase însă diplomele și adeverințele pe care le-a depus la dosar erau false. 

În urma perchezițiilor domiciliare, au fost găsite „diplome de licență, suplimente la diploma de licență cu decupaje în zona aplicării ștampilei unității de învățământ, certificate de grade didactice și definitivat, decupaje ale unor impresiuni de ștampilă scanate ale Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava, cât și a notarului public Irimia Traian Claudy din municipiul Vaslui, precum și alte copii după unele documente de studii cu numele altor persoane, printre care și al numitei Bojilă (Hristea) Simona (profesoara după diploma căreia a fost falsificată cea a Lenuței Damian n.r.)”, au precizat procurorii.

„Vorbim despre un caz cred fără precedent”, a comentat pentru ”Adevărul” Cătălin Nan, președintele Federației Naționale a Părinților. „Atâta timp cât sistemul de învățământ nu se curăță singur și nu găsește metode de a-i scoate pe anumiți dascăli de la catedră, care, iată, descoperim că nici măcar nu sunt profesori, cu toții o să suferim. Atât copii, cât și părinții, chiar și profesorii buni. Pentru că un astfel de caz aruncă o umbră peste întreaga breaslă și nu este corect”, a continuat acesta. 

Cătălin Nan consideră că ar trebui pus la punct un sistem prin care profesorii să poată fi mai ușor îndepărtați din școli. „Dacă este  titular nu-l mai dă nimeni afară. Cu greu reușești să-l îndepărtezi. Ceea ce nu este corect. Și nu putem noi, părinții, să facem asta. Deși copiii noștri sunt beneficiarii procesului de educație. Primii care au de suferit”

Dascălii ar trebui să fie modele pentru elevi, nu exemple negative. Să-și ceară scuze!

Vorbim despre un caz halucinant în fața căruia autoritățile au reacționat extrem de greu, mai afirmă Cătălin Nan. „Dascălii ar trebui să fie modele pentru copii. Această femeie însă i-a mințit. Pe ei, pe noi, pe ceilalți profesori, a jucat pe degete întregul sistem”. Însă, atrage atenția părintele, nu trebuie să alunecăm în capcana generalizărilor. „Nu toți profesorii sunt așa. De fapt, cei mai mulți dintre ei sunt oameni dedicați, profesioniști”. Însă cu reputația puțin șifonată, am spune noi, din cauza unora care își bat joc de tot și de toate. „Eu i-aș transmite un mesaj acestei doamne: să-și ceară scuze față de ceilalți profesori care sunt corecți, care au o carieră la care au muncit pe brânci. Să-și ceară scuze și copiilor și părinților. Și să-și asume ce a făcut”, a mai comentat președintele Federației Părinților. 

Într-adevăr, femeia pare să-și asume: ea nu a susținut nici o clipă că ar fi nevinovată și și-a dat demisia de la școală. Păstrează tăcerea și-și vede liniștită de treabă în primărie. Cu alte cuvinte, câinii latră, caravana trece..ancheta continuă, Lenuța merge mai departe și veghează, nu la educația copiilor, ci la bunăstarea locuitorilor din Codăești. 

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite