Bac 2024. Sensul cuvântului „pe neașteptate” și ce confuzii au făcut elevii

0
Publicat:

Cuvântul „pe neașteptate” le-a dat elevilor mari bătăi de cap, iar confuziile au cârs gârlă. iată care este sensul acestui cuvânt în contextul dat și ce au scris, de fapt, copiii. 

examen profesor la tabla
Elevii nu stau bine la capitolul sinonime. Sursa foto: arhivă

Elevii trebuiau să formuleze sinonime ale acestui cuvânt, însă în contextul textului dat, a menționat pentru „Adevărul” profesoara de limba română Ruxandra Achim. „De exemplu, puteau alege următoarele sensuri: deodată, brusc, fără veste. Pentru împrejurări ar fi mers foarte bine circumstanță sau context”. 

Elevii, mulți dintre ei, au făcut confuzii, mai spune dascălul. „La primul cuvânt, unii au mers pe varianta „surprinzător” și nu avea cum să fie așa ceva în contextul nostru. Alți au ales cuvântul „imprevizibil”, „dintr-o dată”. Altul a scris „de nicăieri”

De obicei, spune profesoara, elevii greșesc la cuvinte, la sinonime. „Nu le pun corect în context. Asta demonstrează că nu stau deloc bine la acest capitol. Nu înțeleg anumite cuvinte, nu reușesc să le înțeleagă nici la modul general, nici în anumite contexte. Deduc, mai degrabă, sensul cuvintelor,îl ghicesc. Dar de știu nu-l știu toți”. 

La cuvântul „împrejurare” elevii nu au avut probleme. „S-au decurcat aici”, a mai precizat profesoara Ruxandra Achim. 

Bacalaureat 2024. Subiectele de la Limba română

Iată ce subiecte au picat la Limba română, profil real și uman. 

Subiectul I

În partea A a primului subiect, elevii au avut de rezolvat cinci exerciții pe baza fragmentului primit la prima vedere și anume „O vizită la Tudor Arghezi” (din volumul „Amintiri și portrete”), de Gabriel Dimisianu.

Subiectul II

Elevii au avut de prezentat rolul notațiilor autorului, pe baza unui fragment din piesa de teatru „Omul cu mârțoaga”, de George Ciprian.

Subiectul III

La ultimul subiect, cel mai amplu al examenului de Bacalaureat, candidații de la profilul real au avut de scris un eseu de minim 400 de cuvinte, în care să prezinte particularitățile unei nuvele studiate. 

Elevii de la uman au avut aceleași subiecte. Excepție: cerința subiectului trei, unde au avut de caracterizat un personaj din „Moara cu noroc”.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite