România investește în școlile din Găgăuzia. Un bloc al unui liceu a fost construit, inclusiv cu banii Guvernului român
0Liceul „Mihai Eminescu” din municipiul Comrat, unicul cu predare în limbă română din localitate, s-a extins. Un nou bloc de studii a fost inaugurat miercuri, instituția de învățământ din Găgăuzia fiind modernizată cu suportul financiar al Chișinăului și al Bucureștiului.
,,Noul spațiu cu toate dotările îi dă posibilitate acestui liceu să crească potențialul școlar de înmatriculare și noi dorim ca astfel de școli să apară cât mai mult pe teritoriul Autonomiei Găgăuze și municipiul Comrat. Astfel o să putem să cultivăm ceea ce înseamnă valori naționale”, a declarat Valentina Olaru, secretară de stat a Ministerului Educației și Cercetării (MEC).
În prezent, 600 de elevi frecventează instituția de învățământ, dar numărul acestora a crescut considerabil în ultimii patru ani, mai menționează reprezentanții Ministerului Educației și Cercetării de la Chișinău.
„Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” nu este doar o instituție remarcabilă pentru regiune, ci și un reper important pentru sistemul educațional din Republica Moldova. Cu o promovabilitate de 100% la bacalaureat, multiple premii obținute la olimpiadele naționale, dar și la concursurile extrașcolare, acest liceu reprezintă un veritabil simbol al excelenței educaționale”, a conchis Valentina Olaru, secretară de stat a MEC.
România sprijină moldovenii
La evenimentul de inaugurare au participat ministru al Afacerilor Externe al Republicii Moldova, Mihai Popușoi, dar și ministrul Afacerilor Externe al României, Luminița Odobescu.
,,Este ceea ce face România. România investește în oameni, în educație, în proiecte, în infrastructură, în șosele, drumuri, în instituții de învățământ, în instituții de cultură în proiecte economice, toate acestea au obiectivul să sprijine cetățenii Republicii Moldova. Condițiile de viață să fie îmbunătățite”, a afirmat Luminița Odobescu.
Pentru construcția noului bloc al liceului din municipiul Comrat, Guvernul României a oferit un grant de 15 milioane de lei moldovenești prin intermediul programului de asistență tehnică și financiară destinat instituțiilor preșcolare din Republica Moldova, iar Guvernul Republicii Moldova a alocat în perioada 2020-2023 circa 8,6 milioane de lei moldovenești.