Bacalaureat 2025. Cum a decurs proba de competențe la Limba română. Un profesor explică unde s-au încurcat copiii
0Examenul de Bacalaureat continuă, nemulțumirile se adună. Deși nu au existat incidente majore, proba de competențe la Limba română a iscat discuții în cancelarii.

Proba de competențe lingvistice la Limba română, care a început în data de 27 ianuarie, a fost un examen ușor, accesibil tuturor copiilor și fără o miză foarte mare, ne-a mărturisit Ruxandra Achim, profesoară de Limba română la Colegiul „I.L. Caragiale” din București. „Acest examen de competențe nu se pică. Nu ai cum să fii respins, căci se notează prin acordarea unor calificative. Miza lui este alta și anume îți permite să participi la probele scrise din vară”, explică profesoara. „Subiectele au fost în conformitate cu modelul pe care elevii l-au primit la început de noiembrie. Sunt texte funcționale unde copiii trebuie să recunoască aspecte legate de contextul de comunicare, emițător, receptor, scop, tipul de text și stilul funcțional. Au fost inclusiv texte publicistice, unde au fost cerute anumite trăsături. Evident, elevii au trebuit să-și exprime opinia cu privire la anumite aspecte. De exemplu, importanța călătoriilor, importanța experienței în evoluția umană”.
Textele primite de copii sunt nonliterare. „Sunt uneori și texte de graniță, adică memorialistice - epistolare. Sunt fragmente de legi, dar acestea nu sunt o noutate. Nu facem nimic greșit atunci când precizăm aceste lucruri. Toate au fost parcurse conform programei. Ei s-au mai întâlnit de-a lungul celor trei ani și jumătate de liceu cu astfel de texte. Deci, nu i-au pus în încurcătură. În general, s-au descurcat bine. Un calificativ avansat putea fi luat cu ușurință”.
Copiilor li s-a cerut să înțeleagă textul primit să se adapteze la situația de comunicare dată, să-și organizeze logic discursul, să susțină un anumit punct de vedere. „Avem câteva criterii bine determinate. Urmărim în ce fel sunt capabili să utilizeze limba literară într-un discurs de opinie, în identificarea anumitor trăsături ale stilurilor funcționale în textele date”.
Au fost însă și mulți elevi care au fost puși în încurcătură. „Au fost probleme la confundarea anumitor stiluri. Poate confuzii legate de evidențiarea anumitor fapte, a anumitor idei. Adică, distincția aceasta terminologică, să înțeleagă ce diferențe există între idee și fapt, pentru că la subiectul 1C trebuie să se raporteze la aspecte de conținut. Și unul dintre aspectele de conținut este această distincție. Idee, argument, fapt, opinie. Și aici au fost unii un pic confuzi.