Cultură
Părintele Vasile Ioana a lansat „Cartea bunei înțelegeri” la Editura Bookzone, un volum dedicat cuplurilor creștine și tuturor celor care prețuiesc bucuria și pacea familiei mai presus de orice bogăție pământească.
articol publicitar
Într-un colț de liniște din Pipera, unde lumea pare să-și piardă din tumultul zilnic, am descoperit un loc care emană o pace rar întâlnită: Biserica Sfânta Maria.
De la activismul socialist din perioada interbelică, la succesul literar obținut sub egida realismului socialist și până la controversa privind compromisurile politice, Zaharia Stancu rămâne o figură aparte a literaturii române.
Ideea reeducării a prins în toate regimurile totalitare. Guvernanții care veneau la putere și voiau să scape de oponenți îi anihilau în mod direct sau îi trimiteau în lagăre de muncă sau în închisori, fie că vorbim de intelectuali sau de țărani, de legionari sau de comuniști.
Istoricul Marius Oprea a explicat într-un interviu pentru „Weekend Adevărul“ că, spre deosebire de comunism, când nu puteai să îți exprimi în mod liber opiniile, în prezent, dacă nu ai discernământ și o cultură a faptelor, lași influencerii să aleagă pentru tine.
Mircea Diaconu a avut o carieră impresionantă în teatrul și cinematografia din România. Marele actor s-a stins din viață sâmbătă la 74 de ani, după ce s-a confruntat cu o boală grea.
Teatrul ”Mihai Eminescu” din Botoșani, o adevărată bijuterie arhitectonică, veche de peste un secol și-a deschis porțile după un deceniu de reabilitări. Actorii s-au reîntors în teatru după 10 și lucrează la o premieră de excepție. Clădirea este unul dintre cele mai frumoase monumente din România.
Târgul de carte Gaudeamus de anul acesta a găzduit la Romexpo peste 200 de participanți și peste 600 de evenimente editoriale. La finalul celor cinci zile pline de cărți, cele mai mari edituri din țară au anunțat topul vânzărilor - fie ele de ficțiune sau non ficțiune, sunt ideale de pus sub brad.
Istoricul Adrian Cioroianu explică într-un interviu pentru „Weekend Adevărul“ cum de s-a putut ca, în secolul XXI, oamenii încă să mai creadă în mistere și teorii ale conspirației și un discurs în care politica să fie înlocuită de Dumnezeu să prindă atât de bine.
Din anul 1995, pe fiecare 8 Decembrie, România sărbătorește Constituția, cartea sfântă a democrației. Primele acte constituționale au apărut pe teritoriul țării noastre încă din 1830, Regulamentele organice marcând finalul perioadei fanariote.
Era 5 decembrie 2017. Majoritatea îl așteptau pe Moș Nicolae, iar unii se gândeau că urmează un an mare pentru România: Centenarul Marii Uniri. Vestea că ultimul nostru rege nu mai este printre noi a venit la fel de tăioasă ca gerul de atunci.
Călin Georgescu, rupt din partidul AUR, vine din urmă cu un bogat bagaj de simpatii legionare și totalitare, în nenumărate rânduri manifestându-și afinitatea față de Ion Antonescu și Corneliu Zelea Codreanu.
articol publicitar
Bursele stART, programul desfășurat de Școala de Valori în parteneriat cu Provident Financial România, continuă să inspire și să transforme viețile tinerilor artiști.
Programul galeriei Arsmonitor continuă cu o expoziție de excepție, dedicată artistului Florin Mitroi (1938-2002) și curatoriată de Erwin Kessler. „Florin Mitroi: Cap. 1, Iarna” va fi deschisă în perioada 14 noiembrie 2024 - 8 ianuarie 2025.
Unul dintre cele mai apreciate și longevive spectacole ale teatrului independent românesc, „Născut în '90”, sărbătorește 10 ani de la premieră cu o reprezentație extraordinară pe 1 decembrie 2024, la Teatrul Gong din Sibiu.
Justin Sun, antreprenorul chinez de criptomonede care a cumpărat lucrarea „Comedian” - o banană lipită de perete cu adeziv - a mâncat „opera”, scrie SCMP.
Regizat de Ulaa Salim, acest film unic îmbină cu sensibilitate teme legate de schimbările climatice cu o poveste emoționantă despre destinul personal și colectiv.
Actorul Andrei Ionescu, soțul marii actrițe Ileana Stana-Ionescu s-a stins miercuri din viață. Anunțul a fost făcut de actrița Monica Davidescu.
Un călugăr grec pripășit în Țara Românească în vremuri tulburi ne-a lăsat moștenire una dintre cele mai de preț bijuterii arhitecturale și religioase, Biserica Stavropoleos. Lăcașul de cult a supraviețuit cutremurelor, incendiilor, războaielor, dar și comunismului.
Pentru Mara Bugarin, filmul „Moromeții 3“ este mai mult decât o experiență unică, e o legătură profundă cu trecutul propriei sale familii.
Maurizio Cattelan, artistul care a stârnit controverse după ce a creat banana lipită cu bandă adezivă de un perete, a vândut săptămâna aceasta opera „Comedian”.
articol publicitar
Angela Gheorghiu, "cea mai fermecătoare și talentată stea de operă din lume" (New York Sun), revine la București, pe 11 decembrie, de la ora 19:30, pentru a concerta la Sala Palatului, într-un spectacol de înaltă clasă: „Noblețea sunetului”.
Un nou studiu arată că cititorii neexperimentați în poezie preferă textele generate de AI, considerând că sunt mai clare și ușor de înțeles decât cele scrise de poeți adevărați.
Un electrician a descoperit fresce din secolul al XVII-lea în timp ce realiza lucrări de întreținere la un tavan fals din Villa Farnesina, Roma scrie AFP, potrivit News.ro
Plecat în Franța împreună cu familia în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, Eugen Ionesco a fost salahor într-o fabrică de vopseluri.
Ascunse în spatele replicilor bine tâlcuite și al recuzitei atent realizate, mesajele spectacolelor de teatru au trecut de multe ori nebăgate în seamă de comuniști – nu toți însă au fost dispuși să facă un compromis, iar pentru asta au plătit un preț mare.
Pe colinele molcome ale Moldovei, la limita dintre județele Neamț și Iași, pe teritoriul comunei Butea, se ascunde în pădure o bijuterie arhitecturală unică: un castel neogotic ale cărui ziduri au rezistat în ciuda războaielor, invaziei sovietice, incendiilor și comunismului.
Marele scriitor Abdulrazak Gurnah, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură, a acordat un interviu exclusiv pentru „Weekend Adevărul”, interviu în cadrul căruia a vorbit și despre cum a fost pentru el la început scrisul un act privat de terapie.
O adaptare modernă și autohtonă a piesei „Orfani” de Dennis Kelly a animat în această toamnă mai multe spații culturale din București (Teatrelli, ARTHUBx, Teatrul În Culise), dar și scena Teatrului Național „Toma Caragiu” din Ploiești.
Un eveniment editorial, o carte pentru toți românii doritori să înțeleagă în ce fel de țară trăiesc și cum o pot schimba în mod real.