Stiri despre invatamant

  1223 rezultate: Sortare: Cronologic ↓ Dupa popularitate
 • Proiect USR: Funcţiile de conducere din sistemul preuniversitar să 
fie incompatibile cu deţinerea unei funcţii de conducere într-un partid 
politic
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Proiect USR: Funcţiile de conducere din sistemul preuniversitar să fie incompatibile cu deţinerea unei funcţii de conducere într-un partid politic

  Uniunea Salvaţi România (USR) a depus, luni, în Parlament o iniţiativă legislativă privind depolitizarea sistemului de învăţământ preuniversitar, care prevede ca funcţiile de conducere din sistemul preuniversitar să fie incompatibile cu deţinerea unei funcţii de conducere alese sau numite într-un partid politic.

 • Colaborare franco-română în atragerea tinerilor pentru a învăţa o meserie în domeniul viticol
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Colaborare franco-română în atragerea tinerilor pentru a învăţa o meserie în domeniul viticol

  Avem vii şi vin, dar n-avem forţă de muncă pentru că tinerii pleacă din ţară şi rămân cei care nu mai vor să muncească. Sunt câteva dintre problemele cu care se confruntă şi sectorul viticol din România. Tocmai pentru a găsi soluţii viabile la aceste probleme, dar şi pentru a-i determina pe tineri să înveţe o meserie în domeniul viticol, autorităţile buzoiene au organizat o întâlnire cu o delegaţie franceză, formată din specialişti în domeniu.

 • Ministerul Dezvoltării are planuri măreţe până la sfârşitul anului: Vrea să atragă de la UE peste 2 miliarde euro pentru sănătate, învăţământ şi infrastructură
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Ministerul Dezvoltării are planuri măreţe până la sfârşitul anului: Vrea să atragă de la UE peste 2 miliarde euro pentru sănătate, învăţământ şi infrastructură

  Oficialii au anunţat că aşteaptă proiecte şi în domenii precum eficientizarea energetică, modernizarea infrastructurii fluviale şi maritime, tehnologia informaţiei, integrarea în muncă, dezvoltarea administraţiei publice şi a unui sistem judiciar accesibil şi transparent, dar şi în prevenirea dezastrelor naturale.

 • În România, 900.000 de elevi (47%) au picat Bacul. În
Germania, 70% dintre elevi învaţă în şcoli profesionale
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  În România, 900.000 de elevi (47%) au picat Bacul. În Germania, 70% dintre elevi învaţă în şcoli profesionale

  Periodic, ministrul Liviu Pop ne informează asupra unei situaţii dezastruoase: „În ultimii 10 ani, au finalizat liceul 1,9 milioane de copii şi aproape 900.000 dintre ei nu au luat examenul de bacalaureat. Dintre aceştia, 170.000 sunt pe filiera teoretică, 700.000 pe filiera tehnologică. Atunci, întrebarea simplă este ce facem cu filiera tehnologică. Este bine aşa cum e bacalaureatul? Sunt elevii slab pregătiţi?“

 • „Curriculum relevant, educaţie deschisă pentru toţi”
(CRED). În ce credem?
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  „Curriculum relevant, educaţie deschisă pentru toţi” (CRED). În ce credem?

  Comentăm o acţiune declanşată de Ministerul Educaţiei, într-un program bazat pe fonduri europene. Mai exact, în cadrul proiectului „Curriculum relevant, educaţie deschisă pentru toţi“ (CRED) se va realiza abilitarea curriculară a 55.000 de cadre didactice (15.000 din învăţământul primar şi 40.000 din învăţământul gimnazial) în vederea unei abordări metodologice centrate pe competenţe-cheie, în acord cu noul curriculum.

 • Cum erau formaţi conducătorii satelor româneşti în 1930. Modelul danez care a stat la baza diseminării informaţiilor în mediul rural
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Cum erau formaţi conducătorii satelor româneşti în 1930. Modelul danez care a stat la baza diseminării informaţiilor în mediul rural

  Istoricii arată că reforma agrară din 1921 a avut influenţă inclusiv în învăţământul românesc. Autorităţile din acele vremuri au preluat un model danez de şcoli ţărăneşti, menite să formeze conducătorii satelor şi să disemineze în rândul populaţiei din mediul rural ultimele metode şi tehnici de cultivare a pământului şi de creştere a animalelor.

 • Tradiţii ale învăţămîntului autohton
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Tradiţii ale învăţămîntului autohton

  E timpul să încep să povestesc. Pînă nu uit... Am întîlnit tot soiul de oameni, am trăit tot soiul de întîmplări, am auzit tot soiul de poveşti. Poate că vor avea un oarecare rost documentar, dacă le pun pe hîrtie.

 • La ce ar fi bună o lege a manualului şcolar?
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  La ce ar fi bună o lege a manualului şcolar?

  Ministrul Liviu Pop anunţă că săptămâna viitoare va prezenta în guvern proiectul Legii Manualului Şcolar, pe care îl şi publică pe pagina sa de Facebook. Trecem peste locul ciudat în care dl. ministru înţelege să-şi prezinte proiectele de lege şi încercăm să înţelegem care este logica iniţierii acestui proiect de lege.

 • Cât costă învăţământul gratuit în România?
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Cât costă învăţământul gratuit în România?

  Aceasta este o întrebare pe care mi-o pun de ceva timp şi cu siguranţă nu sunt singurul. Nu cred că există persoană care să fi trecut prin sistemul de învăţământ românesc şi căreia să nu i se fi cerut, măcăr o dată, să cotizeze cu bani pentru asigurarea cheltuielilor de funcţionare ale şcolii.

 • Cum îşi bate
şcoala joc de copiii noştri (III). Biologie, clasa a V-a
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Cum îşi bate şcoala joc de copiii noştri (III). Biologie, clasa a V-a

  Am răsfoit manualul de biologie pentru clasa a V-a. N-am întâlnit o enormitate pedagogică şi educaţională mai mare decât acest manual. Aprobat şi girat de către Ministrul Educaţiei. Un munte de concepte şi noţiuni pe care nu le ştim nici noi, adulţii. Nu pot să nu adaug reacţia unui prieten după citirea draftului articolului: „bă, ăştia sunt nebuni?“.

 • Cum îşi bate şcoala joc de copiii
noştri (II)
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Cum îşi bate şcoala joc de copiii noştri (II)

  Am mai scris un articol cu această temă. În curând se fac doi ani de la apariţia articolului şi lucrurile devin şi mai grave. În loc să se simplifice, cunoştinţele, exerciţiile pe care trebuie să le înveţe copiii de clasa a V-a devin tot mai grele, mai inaccesibile unor copii normali. Şi asta pentru că diriguitorii educaţiei sunt autişti, zac de zeci de ani în birouri ministeriale şi au pierdut orice legătură cu şcoala reală.

 • La ce bun manualele?
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  La ce bun manualele?

  E o întrebare la modă: cum să fie, cîte să fie, să fie sau să nu fie? Manual unic? Seamănă a totalitarism. Să existe şi auxiliare! Dar cîte? Cineva e de părere că „manualul cel mai bun e manualul potrivit unei anumite clase de elevi“. Dar atunci, la limită, am putea avea drept criteriu nu clasa, ci nevoile şi structura fiecărui elev în parte.

 • Un gând despre „patriotismul şcolar“ românesc
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Un gând despre „patriotismul şcolar“ românesc

  Cred că cea mai tristă formă de îndobitocire pe care sistemul de învăţământ românesc o poate produce este acel „patriotism şcolar“ naiv pe care mulţi dintre elevii şi studenţii din România îl au faţă de şcoala/liceul/universitatea/facultatea în care învaţă.