Cum își amintesc românii orele de Religie: „Aveam atacuri de panică, după ce profesorul ne-a vorbit despre Apocalipsă”

0
Publicat:

Dilema unui părinte, nehotărât dacă să accepte ca fiul său să participe la orele de Religie de la școală, i-a provocat pe români să relateze experiențele prin care au trecut la aceste cursuri. Numeroși români au rămas încântați de ele, însă alții spun că s-au ales cu traume.

Participarea la orele de religie este opțională. Foto: Freepik.com
Participarea la orele de religie este opțională. Foto: Freepik.com

Un tânăr care se declară ateu i-a invitat pe români să povestească experiențele trăite în timpul orelor de religie de la școală, în speranța că îl vor ajuta să se hotărască dacă își va trimite copilul să participe la aceste cursuri.

Amintiri plăcute despre profesorii de Religie

Sute de oameni și-au povestit experiențele pe platforma Reddit, iar unii dintre ei susțin că au rămas cu impresii profunde despre profesorii pe care i-au avut, la religie.

„Profesoara mea de religie era tânără, frumoasă și deșteaptă, băieții erau îndrăgostiți de ea, iar noi, fetele, ne doream să fim ca ea. De la ea am învățat despre Mircea Eliade, despre faptul că fiecare religie are povești extraordinare, transmise și îmbunătățite din generație în generație și că apariția fiecărei religii a împlinit o nevoie a oamenilor din zona respectivă”, își amintește o tânără.

Și alți români spun că la ora de religie a contat mai mult profesorul, decât ceea ce li se preda. „Am avut un profesor care venea la ore cu chitara și cânta rock. Era atât de deschis la minte și glumeț încât am învățat religia de plăcere”, își amintește un alt internaut.

Un tânăr spune că îi este dor de orele de religie din școala generală.

„În primii ani am avut o profesoară care parcă era un înger pe pământ. Deși era doar dascăl, putea fi și actriță, pictor, cântăreață, la cât de talentată era. Până și șmecherii clasei o ascultau cu interes. Avea un chip luminat și un zâmbet care îți vindeca supărările. De Crăciun ne ducea la capela școlii, unde colindam cu toții, iar la final primeam bomboane”, spune acesta.

Altcinva își amintește că orele de religie nu au fost deloc o povară.

„Era un preot drăguț, om extraordinar, care ne-a spus că este o idee proastă să forțezi un adolescent plictisit de zei și de cântece, așa că preferă să stea la discuții cu noi despre orice subiect, să ne prezinte valorile și esența religiei și cum să le integrăm în viața de zi cu zi: să îți iubești aproapele, să nu judeci oamenii, să fii un om bun. Singura lui cerință era să facem efortul de a ține o conversație cu el. Mergeam de drag la ora lui”, povestește acesta.

Experiențe neplăcute la orele de religie

Ora de religie a fost, spun unii români, o a doua oră de dirigenție, iar profesorii le-au lăsat o impresie plăcută. Alții își amintesc că au întâlnit printre profesori oameni pe care nu au reușit să îi înțeleagă.

„Profesoara mea de religie era habotnică. Nu ne-a predat Crezul, dar ne-a dat un test surpriză din el și a umplut clasa cu note de 3 și 4. Ne-a spus: trebuia să îl știți, ce creștini sunteți voi. Când religia a devenit opțională, eram în clasa a opta. A trântit ușa într-o pauză și a început să strige că noi trebuie să facem religie, că ne vede Dumnezeu și e păcat la cer”, își amintește un tânăr.

Un român povestește că deși a apreciat-o pe fosta sa dirigintă, care preda religie într-un mod exemplar, adolescenții nu prea erau interesați de această materie.

„Pe noi ne interesa fotbalul, vorbeam despre jocuri video, beam energizante și chiuleam. Fetele chiuleau în parc sau le găseai la bârfă pe scara profesorilor. Nu s-a lipit nimic de noi, nici măcar să îi enumăr pe cei 12 apostoli. Știu mai multă religie din filmele de Paște”, scrie acesta.

Un alt internaut spune că nu are nimic împotriva orelor de religie, însă fiica sa a rămas marcată de una dintre lecții.

„Fata a venit acasă plângând, spunându-mi că nu mai vrea să meargă, pentru că profesorul le-a pus pe videoproiector filme cu răstignirea lui Iisus”, susține acesta.

Adolescenții, „speriați” de Apocalipsă

Un alt român spune că a trecut prin experiențe asemănătoare.

„Și acum îmi aduc aminte că n-am putut dormi câteva zile după ce profesorul de religie din clasele 1 - 4 ne-a povestit ce înseamnă Apocalipsa, cum o să vină focul peste noi, să ne ardă și să murim cu toții. Sau că o să ardem în iad pentru că am fost răi. Ajunsesem să am atacuri de panică. Mă trezeam și mergeam la mama, în camera părinților, să o chem să stea cu mine până adorm”, își amintește el.

Altul a povestit că profesoara de religie i-a spus că dacă nu spune de zece ori „Tatăl Nostru” înainte de culcare, diavolii îi vor intra în vise.

„Toată grupa avea anxietate. Altădată ni s-a spus că nu trebuie să învățăm așa de mult, că Dumnezeu urăște oamenii educați și pe filosofi, care sunt aroganți. Și să nu ascultăm de profesorii de istorie și de biologie. Lucrurile acestea se întâmplau în anii ‘90 și 2000, în școli bune din București”, scrie acesta.

Un părinte spune că a refuzat să își trimită copilul la orele de religie, pentru că este prea emotiv.

Are o mulțime de frici și n-aș vrea să-i mai adaug și frica de Dumnezeu sau de flăcările iadului”, crede aceasta.

Un alt român spune că își lasă fiul la lecții de religie pentru a avea acces la cât mai multă informație și la educație.  

Religia se află în trunchiul comun al orarului, acolo unde se regăsesc materiile obligatorii pentru toți elevii, însă această disciplină are un statut special: este facultativă. Legea învăţământului preuniversitar din 2023 arată că religia este disciplină şcolară, parte a trunchiului comun.

„Elevilor aparţinând cultelor recunoscute de stat, indiferent de numărul lor la nivelul unei unităţi de învăţământ, li se asigură dreptul constituţional de a participa la ora de religie, conform confesiunii proprii. Înscrierea elevului pentru a frecventa orele de religie se face prin cererea scrisă a elevului major sau a părinţilor ori reprezentantului legal, pentru elevul minor”, arată textul legii.

Schimbarea acestei opţiuni se face tot prin cererea scrisă a elevului major sau a părinţilor ori reprezentantului legal, pentru elevul minor. În cazul în care elevul nu frecventează orele de religie, situaţia şcolară se încheie fără disciplina Religie.

„Disciplina Religie poate fi predată numai de personalul didactic calificat, conform prevederilor prezentei legi, şi avizat de cultele religioase recunoscute oficial de stat, în conformitate cu metodologia aprobată prin ordin al ministrului educaţiei”, prevede textul legii.

Societate

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite