LIVE TEXT | Stare de război în Israel. Hamas a lansat încă 150 de rachete spre Tel Aviv. Bilanțul morților și răniților crește | VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Brațul armat al mișcării islamiste palestiniene Hamas afirmă că a lansat sâmbătă dimineață circa 5.000 de rachete împotriva Israelului, în timp ce un „număr nedeterminat” de membri ai săi s-au infiltrat pe teritoriul statului evreu dinspre Fâşia Gaza. Operațiunea, numită „Potopul Al-Aqsa”, este cel mai mare atac împotriva Israelului din ultimii ani.

Războiul actual dintre Israel și militanții palestinieni a izbucnit în contextul în care evreii sărbătoresc sâmbătă ultima zi a sărbătorii Sukkot, când numeroşi pelerini şi turişti vin în ţară în timpul vacanţei şcolare. De asemenea, se împlinesc 50 de ani şi o zi de la începutul războiului arabo-israelian din 1973, care s-a soldat cu moartea a 2.600 de israelieni şi cu cel puţin 9.500 de morţi şi dispăruţi de partea arabă în trei săptămâni de lupte. Armata israeliană și-a denumit riposta „Săbii de oțel”.


UPDATE Amensty International lansează apel la forțele de securitate israeliene și grupurile armate palestiniene trebuie să depună toate eforturile pentru protejarea viețile civililor în locurile unde se duc lupte din Israel și teritoriile palestiniene pe fondul numărului mare de civili morți. Detalii aici.

UPDATE Mișcarea Hamas a lansat un atac cu rachete împotriva Centrului Medical Barzilai din orașul Ashkelon, aflat în sudul Israelului, provocând pagube importante. Din fericire, nu au fost raportate victime în urma acestui atac. Atacul arată încă o dată natura conflictului în curs și amenințarea constantă cu care se confruntă civilii din Israel. Detalii aici. 

UPDATE Forțele de Apărare Israeliene (IDF) au inițiat o transmisiune live cu informații verificate de autorități referitoare la situația din țară, pe platforma de socializare X (fostă Twitter), unde oferă informații și răspunde la întrebări. Detalii aici. 

UPDATE Ministrul israelian al Apărării Yoav Gallant a extins „situația specială de securitate” la întregul teritoriu al Israelului, potrivit biroului său de presă. Măsura le va permie Forțelor de Apărare Israelului (IDF) să ofere dispoziții civililor și să închidă locurile publice după necesitățile de securitate, a spus biroul de presă al ministrului, potrivit CNN.

UPDATE Potrivit informațiilor actualizate până la această oră, gruparea Hamas a lansat mai mult de 3.000 de rachete împotriva Israelului. Peste 20 de comunități din sudul țării au fost atacate de teroriști, care au intrat peste oameni în case și au masacrat civili. Teroriștii au răpit mai mulți civili și militari israelieni pe care i-au dus în Gaza. Până acum sunt înregistrate cel puțin 200 de persoane decedate și mai bine de 1,400 de răniți. 

UPDATE Momentul în care avioanele israeliene au lovit Palestine Tower a fost surprins în direct la postul de televiziune Al Jazeera, în timp ce reporterul Youma Al Sayed transmitea evenimentele din Orientul Mijlociu. Detalii aici

UPDATE Cel puțin 200 de israelieni au fost uciși de când militanții Hamas au lansat un atac surpriză asupra țării sâmbătă dimineața, potrivit serviciului israelian de salvare de urgență, Zaka. 

UPDATE Ofensiva a surprins țara complet nepregătită și reprezintă un „eșec istoric” pentru serviciile de informații israeliene, potrivit expertului în Orientul Mijlociu David Khalfa, citat de France 24.

Escaladarea vine pe fundalul unei violențe crescânde între Israel și militanții palestinieni din Cisiordania, care împreună cu Fâșia Gaza face parte din teritoriile în care palestinienii au căutat de mult să înființeze un stat.

Această situație este nemaiauzită. Este un atac surpriză masiv, un atac coordonat care necesită un nivel de inteligență și pregătire din partea Hamas. Probabil și un sprijin logistic din partea Jihadului Islamic, pe de o parte, și Hezbollah și Iran, pe de altă parte. Acest lucru ar explica în mare măsură ce se întâmplă acum, spune David Khalfa. Detalii aici

Atac cu rachete în Tel Aviv FOTO Profimedia
Atac cu rachete în Tel Aviv FOTO Profimedia

UPDATE Ministerul israelian al Sănătății a transmis cifrele actualizate ale victimelor atacului Hamas de sâmbătă. Bilanțul morților se ridică la 100 de morți, iar numărul persoanelor rănite ar fi de 985.

Postul public de radio transmite că zeci dintre răniții aflați la spital sunt în stare critică.

UPDATE Brigăzile Izzedine al Qassam, aripa armată a Hamas, afirmă că au lansat sâmbătă seara încă 150 de rachete spre Tel Aviv.

Gruparea a precizat că aceasta a fost "ca răspuns la bombardarea turnului rezidențial din centrul orașului Gaza", într-o postare pe Telegram.

Un grup de clădiri înalte din Gaza a fost lovit de rachete, iar două turnuri au fost văzute prăbușindu-se cu puțin timp înainte de ora locală 19.00 (12.00 ET).

O înregistrare arată cum Turnul Palestinei - o clădire înaltă cu două anexe, care găzduiește birouri de presă și apartamente - este lovit și ulterior prăbușit. Nu este clar dacă au existat victime.

„Acum că ocupanții au bombardat Turnul Palestinei în mijlocul orașului Gaza, Tel Aviv trebuie să stea într-un picior și să aștepte răspunsul nostru cutremurător", a declarat Abu Obaida, purtătorul de cuvânt al Brigăzilor AlQassam, pe Telegram.

UPDATE O reuniune de urgenţă a Consiliului de Securitate al ONU cu privire la situaţia din Orientul Mijlociu şi problema palestiniană va avea loc duminică, în urma violenţelor dintre Israel şi Hamas, a anunţat sâmbătă Organizaţia Naţiunilor Unite, transmite AFP.

La rândul său, secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a îndemnat sâmbătă comunitatea internaţională la „eforturi diplomatice pentru a evita o extindere a conflagraţiei” dintre Israel şi mişcarea Hamas. Detalii aici

UPDATE Cetăţenii israelieni au cerut ajutor, sâmbătă, când Hamas a lansat aproximativ 2.500 de rachete din Gaza în centrul şi sudul Israelului, ajungând până la Ierusalim – în timp ce terorişti palestinieni s-au infiltrat în comunităţile din sudul ţării pe uscat, pe mare şi din aer.

Poliția israeliană estimează că atacul a fost dat de circa 60 de teroriști în 14 locații din întreaga țară.

În cel puțin două orașe, civili israelieni au fost de asemenea ținuți captivi de teroriști în casele lor, a informat Haaretz sâmbătă.

Israelienii care locuiesc în sud imploră armata să trimită forțe de securitate, spunând că sunt disperați. „Suntem măcelăriți. Nu există armată. Au trecut 6 ore”, a spus un israelian dintr-un kibuț din sud. „Oamenii cerșesc pentru viața lor.” Detalii aici

UPDATE Un membru de rang înalt al grupării teroriste Hamas, Saleh al-Arouri, a declarat că grupul militant care conduce Gaza este pregătit „pentru toate opțiunile, inclusiv un război și o escaladare la toate nivelurile”.

„Suntem pregătiți pentru cel mai rău scenariu, inclusiv pentru o invazie terestră, care va fi cel mai bun pentru noi pentru a decide finalul acestei bătălii”, a declarat al-Arouri pentru Al Jazeera Arabic sâmbătă.

Al-Arouri a afirmat că sunt în curs de desfășurare „eforturi internaționale și regionale intense” pentru a pune capăt crizei, „dar acum nimic nu va fi mai important decât bătălia”.

Între timp, Brigăzile Izzedine al Qassam, aripa armată a Hamas, au afirmat sâmbătă că încă se luptă în 25 de locații.

De asemenea, gruparea a precizat într-o declarație că există confruntări în curs de desfășurare la baza militară Re'im, în apropiere de punctul de trecere a frontierei de nord a Gaza cu Israelul.

UPDATE Ministerul de Externe al Braziliei a anunţat sâmbătă că va convoca o reuniune de urgenţă a Consiliului de Securitate al ONU în urma atacului de amploare lansat de Hamas împotriva Israelului.

„Guvernul brazilian reiterează că nu există justificare pentru recurgerea la violenţă, în special împotriva civililor, şi face apel la toate părţile să dea dovadă de reţinere maximă pentru a preveni o escaladare a situaţiei”, a reacționat MAE brazilian.

UPDATE Serviciile de urgență israeliene estimează că aproximativ 70 de persoane au murit în Israel, iar alte sute au fost grav rănite.

Între timp, în Gaza, cel puțin 198 de palestinieni au fost uciși, iar 1.610 au fost răniți, a anunțat Ministerul palestinian al Sănătății. Israelul a lansat atacuri aeriene asupra Gaza ca răspuns la atac, în timp ce Netanyahu a promis că va „cere un preț uriaș de la inamic”.

UPDATE Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a afirmat sâmbătă angajamentul Statelor Unite de a susţine Israelul în urma atacului masiv lansat asupra sa de mişcarea islamistă palestiniană Hamas. Șeful Pentagonului a notat că se va asigura că Israelul are tot ce îi trebuie pentru a se apăra, transmite agențiile de presă AFP și DPA, preluate de Agerpres. Detalii aici

UPDATE Până în prezent, 908 răniți au fost transportați la spitale din Israel, a anunțat Ministerul israelian al Sănătății. Cel puțin 40 de persoane au murit în Israel, au declarat anterior oficialii.

În Gaza, aproape 200 de persoane au murit și peste 1.600 sunt rănite, a declarat ministerul palestinian al Sănătății.

Ministerul nu a oferit o defalcare a locurilor în care au avut loc decesele și dacă printre decese se numără militanți Hamas sau civili din Gaza.

Decesele au survenit după ce Forțele de Apărare ale Israelului au efectuat lovituri ca răspuns la un baraj de mii de rachete lansat de Hamas în Israel și la o incursiune a luptătorilor Hamas.

UPDATE Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, sâmbătă, că în jur de 800-900 de români se află în Israel, mulţi dintre aceştia fiind turişti.

„Sunt destul de mulţi români în momentul acesta în Israel. Din datele pe care le avem până acum, sunt între 800-900 de români, mulţi sunt turişti, alţii sunt în pelerinaje. Deocamdată nu avem informaţii că ar fi în dificultate, dar, cum se spune, situaţia este în evoluţie şi în orice moment poate să apară ceva nou. Noi căutăm deja soluţii pentru a-i aduce în ţară pe cei care vor să revină rapid. Acest lucru va fi posibil cred în curând. Aeroportul din Tel Aviv este închis, dar se lucrează la asta”, a spus şeful statului român la Palatul Belem, în cadrul declaraţiilor comune susţinute cu omologul său portughez Marcelo Rebelo de Sousa.

Iohannis a mai declarat că atacul Hamas asupra Israelului are un potenţial „foarte toxic” de a destabiliza „foarte mult” situaţia din Orientul Mijlociu.

„După părerea mea, acest atac terorist de amploare asupra Israelului are un potenţial foarte toxic. De mult timp comunitatea internaţională încearcă să înlesnească soluţii în zonă şi, din păcate, astăzi avem un eveniment care ne duce cu mult timp înapoi. Acest atac are potenţialul de a destabiliza foarte mult situaţia din Orientul Mijlociu, sperăm însă că lucrurile vor fi aduse sub control rapid şi se va întoarce toată lumea la masa de negocieri diplomatice”, a spus președintele român. Detalii aici

UPDATE Ministerul român al Afacerilor Externe (MAE) informează că, din dispoziţia ministrului Luminiţa Odobescu, a fost activat o Celulă de Criză care se află în contact permanent cu Ambasada României la Tel Aviv şi Oficiul de reprezentare al României la Ramallah, precum şi cu Delegaţia UE din Israel, şi monitorizează atent situaţia din teren în vederea oferirii de sprijin cetăţenilor români care solicită asistenţă consulară.

Totodată, MAE reia anunţul său privind ridicarea nivelului de alertă de călătorie pentru Statul Israel, în care se recomandă cetăţenilor români care se află, tranzitează sau intenţionează să călătorească în Statul Israel să îşi reevalueze decizia de a călători, iar celor care se află deja pe teritoriul acestui stat să urmeze instrucţiunile autorităţilor locale, să se adăpostească în clădiri şi, când situaţia va impune, să părăsească această ţară.

Cetăţenii români care se află pe teritoriul acestui stat se pot adresa Ambasadei României la Tel Aviv şi îşi pot anunţa prezenţa în regiune, comunicând astfel datele de identificare şi propriile coordonate la adresa de e-mail telaviv@mae.ro şi la numărul de telefon de permanenţă al Ambasadei României la Tel Aviv: +972 54 5643279, precum şi cel al Consulatului General de la Haifa: +972 543 998 038, pentru a putea fi contactaţi.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea paginilor de Internet http://telaviv.mae.ro, https://consular-protection.ec.europa.eu/travel-advice_en şi www.mae.ro - rubrica „Sfaturi de călătorie” şi reaminteşte faptul că cetăţenii români care se deplasează în străinătate au la dispoziţie serviciul de alertă prin SMS, aferent campaniei de informare „Un SMS îţi poate salva viaţa!”.

UPDATE Egiptul a anunțat sâmbătă că poartă discuţii intense cu părţile internaţionale „influente”, pentru a opri actuala escaladare a conflictului israeliano-palestinian, în timp ce Arabia Saudită, care poartă discuții de normalizare a relațiilor cu statul evreu, a cerut „încetarea imediată” a ostilităților. Detalii aici

UPDATE Un consilier al ghidului suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, a salutat operațiunea declanșată de Hamas împotriva Israelului.

„Îi felicităm pe combatanții palestinieni”, a declarat Yahya Rahim-Safavi.

Acesta a declarat că Teheranul va fi alături de Hamas, dar nu a precizat sub ce modalitate.

„Vom fi alături de combatanții palestinieni până la eliberarea Palestinei și a Ierusalimului”, a spus Rahim-Safavi, care este totodată un general din cadrul Gardienilor Revoluției, armata de elită a regimului de la Teheran. Detalii aici

UPDATE Agenţia de presă Reuters a făcut o sinteză a celor mai importante date despre Hamas. Mişcarea de Rezistenţă Islamică - Hamas, cum este cunoscută - a fost înfiinţată în 1987, în timpul primei Intifada sau revolte palestiniene. Este susţinută de Iranul şiit şi împărtăşeşte ideologia islamistă a Frăţiei Musulmane, care a fost înfiinţată în Egipt în anii 1920. Detalii aici

UPDATE Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a condamnat sâmbătă un „atac terorist” asupra Israelului după ofensiva grupării palestiniene islamiste Hamas numită „Potopul Al-Aqsa”.

Zelenski a menţionat în mesajul său că „dreptul Israelului la apărare este indiscutabil”, transmite agenția de presă Reuters, preluată de Agerpres.

Mișcarea islamistă Hamas are parte de sprijin, cel puțin la nivel declarativ, din partea Iranului, un furnizor de drone pentru Rusia împotriva Ucrainei. Detalii aici

UPDATE Ripostă a armatei israeliene în Fâșia Gaza, unde a fost declanșată campania „Săbii de oțel”

UPDATE Imagini difuzate pe platforma X arată cum palestinienii distrug cu buldozere o parte a zidului de la granița cu Israel.

UPDATE Brigăzile al-Qassam, ramura armată a Hamas, au dat publicităţii sâmbătă o înregistrare video în care pot fi văzuţi cel puţin trei bărbaţi îmbrăcaţi în civil, în mod clar speriaţi, ţinuţi captivi de un grup de indivizi înarmaţi şi cu feţele blurate.

„Imagini cu Brigăzile al-Qassam capturând mai mulţi soldaţi inamici în timpul bătăliei Potopul Al-Aqsa”, spune o frază pe un fundal negru la începutul înregistrării video, fără sunet.

Şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, a denunţat sâmbătă această luare de ostatici şi a cerut eliberarea lor. Detalii aici

UPDATE Cel puțin 40 de persoane au fost ucise de când Hamas a lansat, sâmbătă dimineață, atacul său surpriză asupra Israelului, a anunțat serviciul de urgență al țării.

Alte 779 de persoane au fost rănite, potrivit Ministerului israelian al Sănătății.

De asemenea, nouă morți au fost anunțați de partea palestiniană.

UPDATE Mișcarea șiită libaneză Hezbollah, care dispune de un puternic braţ armat, a felicitat sâmbătă mişcarea islamistă palestiniană Hamas pentru „operaţiunea sa eroică la scară mare” împotriva Israelului.

„Hezbollah felicită poporul palestinian şi pe aliaţii săi din Brigăzile al-Qassam şi Hamas” pentru „această operaţiune eroică la scare mare” şi „victorioasă”, a afirmat mișcarea şiită într-un comunicat.

Hezbollah, un inamic inveterat al Israelului, întreţine relaţii bune cu Hamas. Detalii aici

UPDATE Profesorul Valentin Naumescu, expert în relaţii internaţionale, susține că întrebarea nu este dacă Israel va câștiga și de data aceasta războiul, ci dacă se va ajunge la bombardarea facilităților militare ale Iranului.

„A început AL DOILEA RĂZBOI, în paralel cu cel din Ucraina. Ce poate să însemne, ce consecințe vor fi în sistemul relațiilor internaționale?”, a scris profesorul Valentin Naumescu pe pagina sa de Facebook. Detalii aici

UPDATE Premierul Marcel Ciolacu a informat că sunt aproximativ 790 de cetățeni români, în pelerinaj, în Israel, și că se caută variantele pentru aducerea acestora în țară. Detalii aici

UPDATE Antonio Sefer, mijlocașul transferat de Hapoel Beer Sheva de la Rapid, a mărturisit pentru GSP.ro că este puternic afectat de situația din Israel.

Fotbalistul român s-a adăpostit într-un buncăr împreună cu câțiva vecini, suporteri ai echipei la care este legitimat. „Frate, plâng, n-am crezut că pot trăi așa ceva. Nu-s bine deloc. Mi-au dat voie să vin acasă. Mă rog ca totul să se termine repede. Acum s-a mai liniștit, cred că au răspuns cei din Israel. Mă rog să se termine și să nu pățească nimeni nimic. Nu spun mai multe, nu știu dacă am voie să vorbesc”, a transmis Antonio. Detalii aici

UPDATE Preşedintele Autorităţii Palestiniene, Mahmoud Abbas, a declarat sâmbătă că poporul său are dreptul să se apere împotriva „terorii coloniştilor şi trupelor de ocupaţie”.

Mahmoud Abbas a făcut această declaraţie în cadrul unei reuniuni de urgenţă la Ramallah, alături de mai mulţi oficiali de rang înalt ai Autorităţii Palestiniene, transmite Reuters, citând agenţia de presă WAFA. Detalii aici

UPDATE Ministerul român al Afacerilor Externe a emis o alertă de călătorie pentru statul Israel. Cetățenilor români care intenționează să călătorească în această țară le este recomandat să reprogrameze deplasarea, iar celor aflați pe teritoriul Israelului să părăsească țara atunci când situația o va permite. Detalii aici

UPDATE Armata israeliană şi militanții palestinieni din Fâşia Gaza au intrat din nou în război sâmbătă, după ce Hamas a lansat o ofensivă militară surpriză, cu mii de rachete şi infiltrarea unor luptători în teritoriul statului evreu. Evenimentele au atras imediat reacţii internaţionale, relatează Agerpres.

Emmanuel Macron, președintele Franței, a condamnat „cu fermitate atacurile teroriste care lovesc în prezent Israelul. Îmi exprim întreaga solidaritate cu victimele, familiile şi apropiaţii lor”Detalii aici

UPDATE Cele peste 5.000 de rachete lansate în direcția Israelului - cifra a fost furnizată de reprezentanții Hamas - au provocat haos pe teritoriul țării, făcând victime în rândul civililor și numeroase pagube materiale. Atacul Hamas vine cu mai puțin de o săptămână înainte de partida Israel - Elveția, din calificările Euro 2024, programată joi, la Tel Aviv. În acest moment, există două posibilități: ca întâlnirea să fie amânată sau să fie mutată pe teren neutru, cel mai probabil în Cipru.

Având în vedere că atacul este de mari proporții - cel mai puternic din 1973 încoace, când Egiptul și Siria au atacat simultan Țara Sfântă -, și în funcție de desfășurarea ulterioară a ostilităților, ar putea fi afectat și meciul Israel - România, programat pentru 18 noiembrie, când „tricolorii” își înfruntă contracandidata directă la locul doi pe „Teddy Stadium” din Ierusalim. Detalii aici

UPDATE Conflictul dintre Hamas și Israel se află la intensitate maximă, după ce palestinienii au infiltrat o mulțime de teroriști pe teritoriul statului inamic și au lansat mii de rachete în direcția Israelului. Războiul i-a prins pe doi jucători români în Țara Sfântă: extrema Adrian Păun joacă la Ihud Bnei Sakhnin, iar mijlocașul Antonio Sefer este legitimat la Hapoel Beer Șeva.

Adrian Păun a transmis un mesaj scurt, în care a dezvăluit că nu are voie să vorbească despre acest subiect, la cererea formației pentru care evoluează: „Situația nu e prea bună. Au fost multe atacuri și multe rachete. Din păcate, nu pot sa vorbesc despre subiectul ăsta pentru că mi s-a interzis de la club”, a scris fostul jucător de la CFR Cluj, pentru gsp.ro. Detalii aici

UPDATE Misiunea diplomatică a Israelului la București a transmis sâmbătă printr-o postare publicată pe Facebook că țara pe care o reprezintă „se confruntă cu un atac terorist de amploare” și că vor fi luate „toate măsurile necesare” pentru protejarea cetățenilor Israelului. Detalii aici

UPDATE Premierul Marcel Ciolacu a transmis condoleanțe familiilor victimelor rachetelor lansate către Israel și a cerut încetarea atacurilor.  

„Vești groaznice vin din Israel în această dimineață. Suntem în deplină solidaritate cu Israelul și condamnăm atacurile cu rachete împotriva Israelului. Transmitem condoleanțe familiilor și cerem ca aceste atacuri să înceteze imediat”, a transmis premierul român. Detalii aici

UPDATE O mare parte din Israel a fost trezită sâmbătă dimineață, 7 octombrie, cu scene și sunete greu de imaginat ale atacurilor cu rachete, iar părți din sudul Israelului au fost trezite de focuri de armă, cu vestea de neconceput că zeci de teroriști s-au infiltrat din Gaza, scrie Times of Israel.

La 50 de ani de la războiul de la Yom Kippur, Israelul a fost supus unui atac surpriză – nu din partea armatelor arabe, ci al grupării teroriste Hamas. Și cu civili israelieni vizați pe scară largă și direct. Detalii aici

UPDATE Cel puțin 22 de persoane au fost ucise până acum pe teritoriul israelian în urma declanșării operațiunii „Potopul al-Aqsa”. Informația este furnizată de organizația medicală Magen David Adom.

Potrivit sursei citate, numărul victimelor se ridică la 250 de persoane, dintre care 22 ucise și restul rănite.

UPDATE Zeci de militanți palestinieni se infiltrează în Israel din Gaza și țin ostatici civili, în timp ce sirenele care avertizează asupra atacurilor cu rachete sună în toată țara, notează publicația israeliană Haaretz.coDetalii aici

UPDATE Premierul Dorin Recean a anunțat că Republica Moldova este solidară cu Israel, subliniind că violența brutală împotriva civililor nevinovați trebuie să înceteze. „Republica Moldova este solidară cu Israelul ca urmare a atacurilor masive asupra poporului israelian. Violența brutală împotriva civililor nevinovați trebuie să înceteze. În aceste momente dificile pentru poporul israelian, suntem uniți împotriva terorismului”, a scris prim-ministrul Dorin Recean pe pagina sa de Twitter. Detalii aici

UPDATE Președintele Klaus Iohannis a condamnat atacurile cu rachete împotriva Israelului. „România condamnă cu fermitate atacurile cu rachete din această dimineață împotriva Israelului. Suntem în deplină solidaritate cu Israel în aceste momente teribile. Gândurile noastre sunt la familiile victimelor și la cei care sunt sub focul armelor”, a transmis președintele român. Detalii aici

UPDATE Uniunea Europeană (UE) condamnă „fără echivoc” atacurile declanșate de „teroriștii” din Hamas şi îşi exprimă „solidaritatea cu Israelul”. Franța și Germania și-au anunțat de asemenea solidaritatea cu Israelul, unde sute de persoane au fost rănite deja în operațiunea „Potopul Al-Aqsa”. Pe de altă parte, Hamas cere sprijin regional în ostilitățile lansate împotriva statului evreu. Detalii aici

UPDATE  Premierul Israelului, Benjamin Netanyahu, a declarat că țara este „în război” în urma atacului surpriză lansat de Hamas.

„Cetățeni ai Israelului, suntem în război - nu într-o operațiune, nu în runde - în război”, a declarat Netanyahu într-un mesaj video.

UPDATE Forțele de Apărare ale Israelului au declarat că zeci din avioanele sale de luptă lovesc „o serie de ținte” din Fâșia Gaza care aparțin Hamasului. Alte informații nu au fost transmise.

UPDATE Militanți Hamas au intrat în Israel din Gaza pe uscat, pe mare și pe calea aerului folosind parapante, a declarat sâmbătă, în cadrul unui briefing, locotenent-colonelul Richard Hecht, purtătorul de cuvânt al Forțelor Israeliene de Apărare (IDF).

Hecht a refuzat să răspundă la întrebările repetate ale jurnaliștilor cu privire la faptul că IDF ar fi avut informații prealabile despre atacul care urma să aibă loc. El a adăugat că armata va chema mii de rezerviști.

Când a fost întrebat dacă IDF se consideră în război, Hecht a spus: „Este o stare de pregătire pentru război”.

UPDATE Hamas a declanşat „un război împotriva statului Israel”, a declarat sâmbătă ministrul israelian al Apărării, Yoav Gallant, în timp ce sute de rachete au fost lansate începând de la primele ore ale dimineţii de sâmbătă dinspre Fâşia Gaza, aflată sub controlul Hamas, către teritoriul israelian, informează AFP, potrivit Agerpres.

„Hamas a făcut o gravă eroare în această dimineaţă, declanşând un război împotriva statului Israel”, soldaţii israelieni „luptă împotriva duşmanului în fiecare loc”, a declarat Gallant într-un comunicat.

Potrivit serviciilor sale, Gallant a aprobat convocarea rezerviştilor.

UPDATE Aproape 130 de persoane au fost rănite în Israel în urma atacurilor militante de sâmbătă din Gaza, potrivit cifrelor furnizate de trei spitale.

Cel puțin 80 de persoane cu diferite grade de rănire au fost transferate la Centrul Medical Soraka, un important centru medical din orașul Beer Șeva din sudul Israelului.

Centrul Medical Kaplan din Rehovot, un oraș din centrul Israelului, a declarat că tratează cel puțin 21 de persoane rănite sâmbătă, dintre care două în stare gravă, patru în stare moderată și 15 cu răni ușoare. Alte 17 persoane sunt tratate la un spital din apropiere de Tel Aviv.

Unii dintre răniți au suferit răni prin împușcare. Alții au fost răniți de șrapnel, a precizat Centrul Medical Kaplan.

UPDATE Președintele israelian Isaac Herzog a declarat că Israelul „se confruntă cu un moment foarte dificil”, dar că îi poate „învinge pe toți cei care doresc răul” țării.

Într-o declarație pe X, fostul Twitter, el a scris: „Statul Israel se confruntă cu un moment foarte dificil. Doresc să ofer putere comandanților și soldaților din IDF (Forțele de Apărare Israeliene), precum și tuturor forțelor de securitate și serviciilor de salvare. Trimit încurajarea și puterea mea tuturor locuitorilor din Israel care sunt atacați.”

El a făcut apel la toată lumea să urmeze instrucțiunile autorităților și să dea dovadă de responsabilitate și hotărâre.

„Îi putem învinge pe toți cei care ne doresc răul”, a spus Herzog.

UPDATE O femeie a murit și cel puțin 15 persoane au fost rănite în sudul și în regiunile de câmpie ale Israelului, în urma unui atac comis de Hamas sâmbătă dimineață, a anunțat serviciul de salvare Magen David Adom (MDA) din Israel, potrivit CNN.

Într-o actualizare, MDA a precizat că femeia care a fost ucisă avea în jur de 60 de ani.

Două persoane se află în stare critică, șase în stare moderată și șapte au răni minore, a precizat serviciul de salvare într-un comunicat.

MDA a precizat că echipajele „răspund în mod constant în zonele în care au fost raportate căderi de rachete și incidente cu trageri reale” și a îndemnat oamenii să țină cont de instrucțiunile autorităților și să meargă rapid într-o zonă protejată atunci când sună alarma.

Purtătorul de cuvânt al MDA, Zaki Heller, a îndemnat, de asemenea, oamenii să doneze sânge și a declarat că o campanie specială de donare de sânge este organizată la Tel Aviv pentru sâmbătă dimineață „din cauza unei nevoi urgente”.

UPDATE Mai multe aeroporturi din sudul și centrul Israelului au fost închise temporar, cu excepția zborurilor private și sportive, potrivit autorității aeroportuare din Israel.

Dar Aeroportul Internațional Ben Gurion din Tel Aviv rămâne deschis și va funcționa în conformitate cu protocoalele de securitate și siguranță, a declarat autoritatea.

UPDATE Imagini obținute de CNN de pe rețelele de socializare arată cum un incendiu a izbucnit în apropierea mai multor clădiri din orașul Ashkelon, situat în sudul Israelului, de unde se ridicau valuri de fum negru.

Se poate auzi ceea ce pare a fi sunete de focuri de armă.

UPDATE Muhammad Al-Deif, comandantul militar al Hamas, a făcut apel la o revoltă generală împotriva Israelului într-un mesaj înregistrat sâmbătă: „Dacă aveți o armă, scoateți-o. Acesta este momentul să o folosiți - ieșiți cu camioane, mașini, topoare. Astăzi, cea mai bună și mai onorabilă istorie începe”.

El a declarat că atacul asupra Israelului a fost un răspuns la atacurile asupra femeilor, la profanarea moscheei al-Aqsa din Ierusalim și la asediul asupra Fâșiei Gaza.

Și a făcut apel la popoarele arabe și islamice să vină să „elibereze Al-Aqsa”.

UPDATE Armata israeliană a anunțat că mobilizează soldații, deoarece declară „stare de alertă de război”. De asemenea, sunt chemați și rezerviștii.

Palestinieni infiltrați au intrat în partea de sud a kibbutzului Beeri din Israel, a declarat un reporter al Canalului 12, spunând că locuitorii au îndemnat Forțele de Apărare Israeliene (IDF) să se grăbească să ajungă în zonă.

Televiziunea a relatat, de asemenea, că cei infiltrați au luat ostatici în Netiv HaAsara, tot în sudul Israelului, la nord-vest de deșertul Negev, potrivit CNN.

UPDATE Comandantul militar al Hamas, Muhammad Al-Deif, a difuzat un mesaj înregistrat, anunțând operațiunea „Potopul Al-Aqsa” și spunând că gruparea militantă palestiniană „a vizat pozițiile inamice, aeroporturile și forțele militare poziții militare cu 5.000 de rachete”.

„Aceasta este ziua celei mai mari bătălii care pune capăt ultimei ocupații de pe pământ”, a spus acesta, potrivit Reuters.

Știrea inițială

Dinspre Fâşia Gaza spre Israel au fost trase zeci de rachete. „Locuitorilor din zonele ce se învecinează cu Fâşia Gaza li s-a cerut să rămână în locuinţele lor”, a transmis armata israeliană.

Tirurile de sâmbătă pun capăt unui armistiţiu în linii mari respectat după sfârşitul războiului de cinci zile din luna mai.

Sirenele au răsunat în mai multe oraşe din jurul teritoriului palestinian

Trase din mai multe zone din Fâşia Gaza, tirurile au început înainte de ora locală 06.30.

Potrivit armatei israeliene, sirenele antiaeriene au răsunat în mai multe oraşe israeliene din jurul teritoriului palestinian, dar şi mai în adâncul teritoriului, în nord şi est.

O femeie a murit

O femeie a fost ucisă sâmbătă dimineaţa în Israel, de o rachetă trasă dinspre Fâşia Gaza, a anunţat Magen David Adom, echivalentul Crucii Roşii.

Femeia de circa 60 de ani a fost ucisă „de o lovitură directă” şi alte 15 persoane au fost rănite în sudul Israelului, a precizat Magen David Adom.

O rachetă a căzut peste oraşul Yavne, la sud de Tel-Aviv, unde un bărbat a fost rănit uşor de schije, potrivit Magen David Adom, echivalentul israelian al Crucii Roşii.

Israelul lansase în luna mai o ofensivă împotriva Jihadului Islamic Palestinian din Fâşia Gaza, declanşând un război de cinci zile între armata israeliană, Jihadul Islamic şi alte grupări armate din acest teritoriu, război ce s-a soldat cu moartea a 34 de palestinieni şi a unei israelience.

Peste o mie de rachete au fost trase de atunci dinspre Fâşia Gaza asupra Israelului, majoritatea interceptate de sistemul de apărare antiaerian israelian. La rândul său, Israelul şi-a înmulţit loviturile aeriene asupra micului teritoriu.

Hamas, care deține controlul în Fâșia Gaza din 2007, se ţinuse la distanţă de conflict.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite