Israelienii care locuiesc în sud imploră armata să vină să-i ajute: „Suntem măcelăriți” VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cetăţenii israelieni au cerut ajutor, sâmbătă, când Hamas a lansat aproximativ 2.500 de rachete din Gaza în centrul şi sudul Israelului, ajungând până la Ierusalim – în timp ce terorişti palestinieni s-au infiltrat în comunităţile din sudul ţării pe uscat, pe mare şi din aer.

Se pare că peste 900 de israelieni au fost răniți și 70 au fost uciși.

Poliția israeliană estimează că atacul a fost dat de circa 60 de teroriști în 14 locații din întreaga țară.

În cel puțin două orașe, civili israelieni au fost de asemenea ținuți captivi de teroriști în casele lor, a informat Haaretz sâmbătă.

Israelienii care locuiesc în sud imploră armata să trimită forțe de securitate, spunând că sunt disperați. „Suntem măcelăriți. Nu există armată. Au trecut 6 ore”, a spus un israelian dintr-un kibuț din sud. „Oamenii cerșesc pentru viața lor.”

„Sora mea a spus că militanții au intrat în casa ei”, a povestit o locuitoare din Tel Aviv pe nume Gaia, jurnaliștilor de la Haaretz despre familia ei, care locuiește în kibuțul sudic Nir Oz. „Nu pot lua legătura cu ea.”

„Mi-a spus că ea, fratele și tatăl meu s-au ascuns în adăpost”, a adăugat Gaia. „Ea a spus că [militanții] au plecat după câteva minute, dar de atunci nu am mai reușit să iau legătura cu familia mea”, a povestit Gaia.

Ea a precizat că fratele ei i-a trimis un mesaj text că există multe victime în kibuț, dar nici urmă de forțe de poliție sau armată israeliană.

Comentariile ei răspund criticilor din ce în ce mai mari din partea locuitorilor din zona Gaza, potrivit cărora la câteva ore după ce a avut loc raidul Hamas, nu exista nici urmă de forțe de securitate israeliene și s-au simțit abandonați.

Comisarul de poliție Kobi Shabtai a spus că Forțele de Apărare Israeliene, împreună cu unitățile speciale, gestionează „o serie de zone de război și toate forțele suplimentare au fost trimise spre Fâșia Gaza”.

„Știm despre civili care sunt baricadați în tot felul de locuri”, a adăugat Shabtai. „Facem apel la toată lumea să stea cu ușile închise, vom ajunge la toată lumea până la urmă. Trecem de la un loc la altul. Există destul de mulți teroriști care au fost uciși în diferitele locuri.”

„Din păcate, există și victime în rândul forțelor noastre și a civililor care se aflau în apropiere”, a continuat el. „Facem apel la public să dea dovadă de reținere și răbdare și să se închidă în case.”

Un jurnalist palestinian care a reușit să intre în Israel a spus într-un videoclip că membrii Hamas s-au „infiltrat în două dintre cele mai importante kibuțuri” din sudul Israelului: Nir Oz și Nir Am.

El a spus că au încercat să răpească civili și soldați israelieni în Fâșia Gaza. Jurnalistul palestinian a precizat că teroriștii au intrat în comunitățile de la granița Gaza după „au mers pe jos aproximativ o oră”.

Război pe străzile Israelului FOTO Profimedia
Război pe străzile Israelului FOTO Profimedia

Locuitorii orașului beduin Rahat, din sudul orașului, au intrat în panică, deoarece păreau să se afle într-unul dintre epicentrele tirurilor de rachete și al raidurilor teroriste - aproape fără mijloace de protecție împotriva atacurilor.

„Sunt poate 10 adăposturi aici în tot Rahat”, pe o suprafață de aproximativ 4.000 de kilometri pătrați, a declarat primarul Ata Abu Mediam pentru The Marker, un post de știri în limba ebraică. „Am cerut 50 de scuturi de protecție anti-rachete după precedentele atacuri, mi-au adus două”, a adăugat el.

„După această rundă de rachete, nu-i mai trimit pe copii la școală. Între timp, școlile din localitate sunt deschise, iar cei care nu au casă sau adăpost ar trebui să rămână în școli”, a adăugat primarul, spunând că cinci locuitori din Rahat au fost răniți în timp ce lucrau la fermele din jurul orașului Gaza.

Zeci de mii de rezerviști ai armatei israeliene au fost mobilizați. Armata israeliană răspunde la atacuri lovind pozițiile Hamas în Fâșia Gaza.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite